Featured, International

În atenţia preşedintelui Iohannis: “Naţiunea este o misiune”!

Papa Francisc îşi încheie astăzi vizita în Chile şi se va îndrepta spre Peru.

În debutul vizitei pastorale în Chile, la întâlnirea cu autorităţile statului, în Palatul ”La Moneda”, Suveranul Pontif a vorbit despre naţiune ca despre o misiune, după ce a omagiat vocaţia poporului chilian ”de a fi, voinţa încăpăţânată de a exista”:

“Binele, ca şi iubirea, dreptatea, solidaritatea nu se obţin o dată pentru totdeauna, ci se cuceresc în fiecare zi. Nu se poate să te mulţumeşti cu ceea ce ai obţinut în trecut, limitându-te la a te bucura de aceasta fără a te gândi că mulţi dintre fraţii noştri suferă încă nedreptăţi care ne reclamă pe toţi (…). Sunteţi în faţa unei mari şi interesante provocări: de a vă implica pentru ca democraţia, visul părinţilor voştri, cu mult dincolo de conotaţiile  formale, să fie cu adevărat un loc al întâlnirii pentru toţi. Să fie un loc în care toţi, fără excepţie, să se simtă chemaţi să edifice casa, familia şi naţiunea. Un loc, o casă, o familie care se numeşte Chile: patrie generoasă, primitoare, care-şi iubeşte istoria, care se implică în prezentul convieţuirii sale şi priveşte cu speranţă spre viitor (…). O naţiune este – mai mult decât pentru graniţele sale, mai mult decât pentru pământul său, pentru munţi, pentru mări, mai mult decât pentru limba şi tradiţiile sale – o misiune de împlinit. Este viitorul. Iar acel viitor se joacă, mai ales, prin capacitatea de a asculta a poporului şi a autorităţilor (…), nimeni nu poate fi exclus, nimeni nu este dispensabil”.

Papa a înfruntat, de la bun început, subiectul spinos care a atras revolta credincioşilor din Chile împotriva Bisericii – abuzurile sexuale ale unor prelaţi. Şi-a cerut iertare atât victimelor care le-au suferit, cât şi marii părţi a clerului care, fără vină, a trebuit să se confrunte cu oprobriul public. Le-a spus preoţilor şi ministranţilor, în catedrala din Santiago:

“Cunosc durerea pricinuită de cazurile de abuzuri asupra minorilor şi urmăresc cu atenţie ceea ce faceţi ca să depăşiţi acest rău grav şi dureros. Durerea pentru prejudiciile şi suferinţa victimelor şi a familiilor lor, care au văzut trădată încrederea pe care şi-au pus-o în slujitorii Bisericii. Durerea pentru suferinţa comunităţilor eclesiastice. Durere şi pentru voi, fraţilor, care pe lângă osteneala dăruirii aţi cunoscut şi daunele provocate de suspiciune şi de punerea în discuţie, care în unii sau în mulţi pot să fi strecura îndoială, teamă şi neîncredere. Ştiu că uneori aţi îndurat insulte în metrou sau pe stradă, ştiu că a merge în haină preoţească în multe zone înseamnă a suferi mult. De aceea vă invit să-i cerem lui Dumnezeu să ne dea luciditatea de a spune realităţii pe nume, curajul de a cere iertare şi puterea de a învăţa să ascultăm ceea ce ne învaţă El”.

Suveranul Pontif a citat din Pablo Neruda, dar şi din Alberto Hurtado (1901-1952), un venerat sfânt local, al cărui nume îl poartă Universitatea iezuită din Capitală: “Este foarte bine să nu faci răul, dar este foarte rău să nu faci binele”.

blank