Un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii a anunţat că producătorii agricoli din România vor putea primi noi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru nevânzarea a până la 3.000 de tone de fructe şi legume proaspete, din cauza embargoului impus de Rusia, Uniunii Europene.

“Ca urmare a prelungirii embargoului Federaţiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe şi legume”, scrie in document.

Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 tone de fructe – mere, pere, prune, fructe de tip baca, struguri de masă proaspeţi, piersici şi nectarine – şi pentru 1.500 tone de legume – roşii, castraveţi, morcovi, varză albă şi varză roşie, ardei gras, conopidă, broccoli şi ciuperci din genul Agaricus. La propunerea Organizaţiei Interprofesionale Prodcom Legume Fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecărui sector, respectiv legume/fructe.

Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piaţă este 15 septembrie pentru legume şi 15 octombrie pentru fructe.