cia
Featured, International

În anii 80, CIA făcea spionaj în Rusia pentru a afla despre experimentele de percepție extrasenzorială

În 1991, CIA supraveghea doi oameni de știință ruși care făceau experimente de percepție extrasenzorială (ESP) – abilitatea de obține informații sau de mișca obiecte doar cu puterea minții -, scrie The Guardian, citând un document recent declasificat din arhiva agenției americane de spionaj. Memoriul descrie tehnicile încercate de ruși și cum își „perfecționau” ei metodele.

Documentul a fost publicat de Black Vault, un site american privat care conţine cea mai mare arhivă de documente declasificate ale instituţiilor guvernamentale din SUA.

Nu este clar la ce a folosit documentul desecretizat, dar în el sunt detaliate cercetările bizare a doi oameni de știință ruși care făceau experimente ESP în anii ’80.

Documentul poate fi consultat aici:

Document CIA Experimente Extrasenzoriale

Energie focalizată cu ajutorul oglinzilor
Despre unul dintre ei, Konstantin Buteyko, documentul arată că „și-a perfecționat” tehnica ESP făcând experimente în care așeza un voluntar în mijlocul unei încăperi care avea amplasate două oglinzi concave opuse, de o parte și de alta a camerei. Potrivit documentului, cercetătorii credeau că „oglinzile focalizează energia psihică”.

Un medic specialist „se concentra să transmită energie psihică unui pacient și, în același timp, să simtă pe cale empatică durerile pacientului”, în încercarea de a-i „transmite bioenergie” acestuia, care să-l ajute să controleze sau chiar să vindece diferite afecțiuni, de la astm la boli de inimă.

CIA a mai notat că institutul de cercetare la care lucra Buteyko a primit 450.000 de ruble pentru a cerceta efectul Agentului Portocaliu (Agent Orange), un ierbicid folosit ca armă chimică, asupra sistemului imunitar al omului. În 1987 și 1988, aproximativ 3.000 de pacienți au urmat un „tratament medical neconvențional” în cadrul institutului, inclusiv „folosirea de metode psihice”.

Telepatie cu geometrie
Un al doilea cercetător, Vlail Kaznacheev, a fost descris ca o „autoritate binecunoscută în ESP”, care a condus experimente în care voluntarii „au încercat să transmită de la unul la altul imagini ale unor forme geometrice, pătrate sau cercuri”.

John Greenewald, fondatorul Black Vault, a scris că documentul i-a fost transmis în noiembrie 2020, după ce a făcut o cerere la Agenția de Informații a Departamentului Apărării să-i fie comunicate documente privind experimente de percepție extrasenzorială.

Inițial, i s-a răspuns că dosarele CIA privind acest fenomen erau clasificate, dar, după ce Greenewald a contestat decizia, agenția a declasificat unul dintre documente și l-a făcut public. Într-o scrisoare către Greenewald, CIA a menționat că unul dintre documentele despre ESP trebuie să rămână clasificat.

Experimentele de percepție extrasenzorială au fost obiectul fascinației și al cercetărilor atât în Rusia, cât și și în Statele Unite, însă dacă ele constituie un fenomen real sau nu este încă subiectul unei dezbateri vii în cercurile științifice.

blank