Actualitate, Featured

Iliescu, după agresarea lui Voican Voiculescu: Nici după trei decenii reconcilierea nu e posibilă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a postat, sâmbătă, un mesaj pe blogul său, în care apreciază că incidentul în care a fost implicat Gelu Voican Voiculescu arată ”că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă” şi că unele organizaţii vor să impună versiunea lor despre Revoluţie.

”Evenimentele din aceste zile, evenimente legate de comemorarea Revoluţiei Române din decembrie 1989, mă obligă să fac public o serie de precizări. În primul rând este de condamnat climatul de confruntare şi de violenţă pe care l-au cultivat şi îl cultivă o serie de organizaţii de revoluţionari sau de organizaţii neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluţie, şi să rescrie istoria. Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluţiei a fost ”Fără violenţă!” Libertatea a fost cucerită cu un preţ greu şi nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleaşi opinii cu aceia care-şi impun, prin forţă, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piaţa Universităţii, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credinţă au obligaţia morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violenţa”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

El a făcut precizări şi despre concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române.

”În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Naţional această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, şi s-a decis organizarea lui. Într-o ţară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, şi cu atât mai puţin anulat. La Timişoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, şi pe care timişorenii l-au apreciat, semn de civilizaţie, de toleranţă şi, mai ales, de respect faţă de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm”, a menţionat fostul preşedinte.

El susţine că a făcut precizarea despre concert ”pentru a pune capăt unei campanii de presă construită pe ideea că ”.

”Decizia a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorităţii. Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate confiscarea lui şi folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluţiei, Revoluţie care rămâne un act de demnitate al naţiunii române”, a conchis Ion Iliescu.

Fostul vice prim-ministru Gelu Voican Voiculescu a venit, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, locul unde se desfăşura un eveniment de comemorare a eroilor Revoluţiei, el fiind huiduit de oamenii prezenţi la manifestaţie, aceştia strigând: „Criminalule, cum ai tupeul să vii aici?”. Ulterior, Voican Voiculescu a fost lovit cu un baston în cap şi a început să sângereze.

Gelu Voican Voiculescu a venit în Piaţa Universităţii, locul unde mai multe oficialităţi, între care preşedintele Klaus Iohannis, au depus coroane de flori, pentru cinstirea eroilor Revoluţiei, la 30 de ani de sângeroasele evenimente din decembrie 1989.

Voican Voiculescu a fost flancat de mai mulţi jandarmi, pentru a putea fi scos din piaţă şi pentru a fi protejat de oamenii nemulţumiţi de prezenţa acestuia.

Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, în dosarul Revoluţiei, cazul aflându-se pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). El este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.

Recent, el a fost în mijlocul unui scandal legat de un concert al Institutului Revoluţiei Române, instituţie pe care o conduce. Mai multe organizaţii civice au contestat, vineri, evenimentul organizat de Institut, pentru care s-ar fi alocat 100.000 de euro de la bugetul de stat. Ulterior, sâmbătă, evenimentul a fost anulat.