Featured, International

Iată unde anume, în Franța, COVID-19 ar putea produce un masacru

Autoritățile din Franța se tem de “un masacru” în suburbiile Parisului, unde trăiesc sute de romi, și unde ONG-urile se luptă să instaleze puncte de apă, pentru a împiedica răspândirea coronavirusul, scrie nouvelobs.com.

“Condițiile de sănătate sunt mai rele decât în Sudanul de Sud”, scrie AFP într-un material despre romii din suburbiile Parisului.

 

Cu picioarele în dărâmături și cu mâna pe stomac, Livia Kovaci spune în limba română că nu mai are nimic de mâncare. “Statul nu se gândește la noi, ne lasă să murim aici”, se plânge bătrâna, cu ochii în lacrimi.

Înainte de pandemie, aproape 200 de persoane trăiau în mahalaua din Saint-Denis, la nord de Paris. Când virusul a ajuns în regiunea Parisului, jumătate din colibele de placaj s-au golit brusc.

“Cei care au putut s-au întors în România. De la închidere circulației, nu mai avem bani”, povestește și Gheorghe, un tânăr în jur de 30 de ani.

Potrivit prefecturii Ile-de-France, 20% din cei 7.000 de locuitori din cele 120 de mahalale identificate au părăsit regiunea în prima săptămână de la introducerea restricțiilor de circulație.

Șeful lui Gheorghe, patron în construcții, a încetat să-l mai plătească. “Aici, toată lumea se teme mai mult de foame decât de virus”, spune tânărul, citat de AFP, potrivit www.nouvelobs.com.

Autoritățile se tem de “un masacru”

Însă, teama cea mai mare a autorităților și ONG-urilor este răspândirea virusului. Prioritatea este de a instala puncte de apă, de a distribui truse de igienă și de a permite oamenilor să fie consultați de un medic.

“Racismul și excluziunea i-au ferit pe acești oameni până acum. Însă, dacă vor apărea primele cazuri, virusul se va răspândi foarte repede. Oamenii suferă de multe boli cronice și trăiesc înghesuiți în cazărmile lor, cu acces redus la apă”, descrie situația Adeline Grippon, coordonatorul misiunii pentru Médecins du Monde, care a identificat deja câteva cazuri izolate în alte suburbii ale Parisului.

“Există adesea un decalaj epidemic în acest tip de comunitate. Ele sunt lovite mai târziu, dar criza de sănătate este mult mai gravă, se poate vedea asta în comunitățile de indieni din Statele Unite”, a precizat și Thierry Benlhasen, director de operațiuni în cadrul organizației Solidarités international, care acționează de obicei în țările din Africa, pentru a permite accesul la apă potabilă și promovarea măsurilor de protecție împotriva Ebola și holerei.

“Ne aflăm în locuri unde cele mai elementare standarde umanitare, cele pe care le impunem în Sudanul de Sud sau Afganistan, nu sunt respectate. Franța este totuși semnatara acestor convenții. Cerem oamenilor să respecte măsurle de protecție, dar nu au mijloacele să o facă”, a mai spus Thierry Benlhasen, al cărui ONG a instalat două robinete în mahalaua din Saint-Denis.

Înainte de criză, 80% dintre mahalele din Franța, unde locuiesc în jur de 19.000 de oameni, nu aveau acces la apă, potrivit CNDH Romeurope.