Actualitate, Featured

Iată traiectoria politică a lui Adina Vălean, propunerea României pentru comisar european

Adina Vălean, propusă de Guvern pentru funcţia de comisar european şi acceptată de preşedintele-ales al CE Ursula von der Leyen, este europarlamentar PNL încă din 2007. Ea a fost deputat PNL în Parlamentul României şi este soţia fostului preşedinte al liberalilor, Crin Antonescu.

Adina Vălean, în vârstă de 51 de ani, este din comuna Ţintea, judeţul Prahova, potrivit CV-ului afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Ea a fost parlamentar PNL în legislatura 2004-2008. Primul mandat de europarlamentar l-a obţinut în anul 2007, de când România a aderat la Uniunea Europeană.

În actuala legislatură a PE, Vălean este preşedintele Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE).

Iniţial, printre primii înscrişi în competiţia internă a PNL pentru europarlamentarele din acest an a fost Crin Antonescu, însă nu a prins un loc eligibil pe listă. În schimb, soţia acestuia Adina Vălean avea să obţină un nou mandat de eurodeputat pe listele partidului la alegerile din 26 mai 2019.

Eurodeputatul PNL a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European între anii 2014 şi 2017 şi pe cea de preşedinte al grupului parlamentar european al ALDE între 2007 şi 2014.

Între 1999 şi 2000, Adina Vălean a fost director al Asociaţiei pentru Libertate şi Dezvoltare, iar între 2001 şi 2004 a fost director general al Institutului pentru Iniţiativă Liberă.

Actualul eurodeputat PNL a fost, între anii 1997 şi 1999 director pentru relaţia cu Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport şi organizaţiile neguvernamentale de tineret, în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. A fost reprezentant guvernamental în programul „Youth for Europe” al UE, potrivit sursei citate.

Între 2000 şi 2002, Adina Vălean a avut funcţia de secretar general al Tineretului Naţional Liberal. A fost şi director executiv adjunct în campania PNL pentru alegeri generale, în anul 2000.

Vălean are un master în Studii de Integrare Europeană şi Securitate, din anul 2006 şi o diplomă de licenţă de la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, încă din 1990.

Preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcţia de comisar european pentru Transporturi, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie a Executivului UE.

Cele două propuneri făcute de Guvernul Orban şi primite, miercuri, de Comisia Europeană pentru funcţia de comisar european au fost eurodeputaţii PNL Siegfried Mureşan şi Adina Vălean.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că, în conformitate cu prevederile legale, va trimite către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului solicitarea de a organiza audieri în comisiile de specialitate pentru comisarul european.