Actualitate, Featured

Iată de la ce a pornit ultimul episod de poluare a Bucureștiului

Un nou episod de poluare extremă s-a înregistrat în București, în plină stare de alertă, când pentru mulți locuitori singura legătură cu aerul proaspăt este fereastra deschisă a apartamentului în care stau închiși. Oamenii din mai multe zone ale Capitalei s-au trezit miercuri dimineața din cauza mirosului greu de suportat.

Datele adunate de stațiile independente de monitorizare a aerului au arătat depășiri masive ale limitei de poluare. Oficialii dau vina pe un incendiu de vegetație, extins pe o suprafață de peste 20 de mii de metri pătrați, între localitățile Dârza și Movila.

Iată de la ce a pornit ultimul episod de poluare a Bucureștiului

Incediul a fost anunțat încă de marți, doar că s-a dovedit a fi greu de stins.

„Este îngrășământ natural dedesubt, uscat, sub pământ. Da! Arde la 20 de cm dedesubt! Dai cu apă și dai degeaba, trebuie luat la mână!” – explică un pompier care acționa la locul incendiului.

„Misiunea pompierilor este extrem de dificilă, zona este o adevărată capcană! Sunt zone unde dacă pășești te scufunzi 10-20 de centimetri, temperatura la sol este una foarte ridicată, iar fumul este unul extrem de toxic, pompierii intervin cu jet de apă, dar chiar și așa fumul iese în continuare de sub pământ”.

Imediat ce flăcările au ajuns în bazinele de dejecții ale fostei ferme de porci din Periș, fumul toxic s-a transformat într-o perdea de netrecut. Pompierii au suplimentat numărul echipajelor în lupta cu flăcările și cu fumul dens, până la 20 de autospeciale.

„Suprafața de manifestare a incendiului este una destul de mare, de aproximativ 20 de mii de metri pătrați de stuf și dejecții provenite de la o fermă de animale din zonă. Am solicitat în sprijinul nostru și o motopompă, care să faciliteze alimentarea autospecialelor de stingere”, a declarat Bogdan Toma – purtător de cuvânt ISUBIF.

Cum vântul a suflat destul de tare, fumul toxic a fost purtat la mai bine de 40 de kilometri, spre Capitală și Ilfov.

„În urma unei incendieri de vegetație în zona Periș din jud Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generând mirosul specific și eliminand fum înecăcios, resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi, cei din București. Echipele Gărzii de Mediu sunt pe teren în nordul Capitalei, pentru a gestiona situația și a evealua impactul incendiilor de vegetație, cel mai puternic resimțindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni”, a explicat Costel Alexe, ministrul mediului, la Digi24.

Situația a dat startul unui nou schimb de replici dure cu primarul Capitalei.

Gabriela Firea a scris, pe pagina sa de Facebook, că ministrul mediului ar trebui să își dea demisia, iar CSAT ar trebui să intervină.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere și încearcă să stabilească dacă incendiul a pornit de la o neglijență sau cineva rău intenționat a dat foc cu bună știință.

 

blank