Featured, Politic

Iată de ce a fost propus Cîțu premier

Florin Cîțu, premierul desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, îşi pregăteşte echipa, iar vineri urmează să o prezinte în Parlament.

Surse din partid spun că va păstra aproape acelaşi cabinet, care are şanse mari să fie respins.

Cîțu, în şedinţa de guvern: “Am convingerea că vom face toate demersurile constituţionale pentru formarea unei majorităţi”

În prima zi după desemnare, Florin Citu a rămas pe scaunul ministrului de finanţe. N-a spus nimic despre planurile sale privitoare la noul Guvern, nici despre anticipate. Misiunea i-a fost încredinţată miercuri seară de preşedintele României.

Klaus Iohannis, preşedintele României: “Noi nu ne dorim să blocăm România! Noi ne dorim să mergem mai departe și să rezolvăm problemele țării”

Florin Cîțu, prim-ministru desemnat: “Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernarea PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea româniei”

Din primele informaţii se pare Florin Cîțu va opera mici schimbări în cabinetul Orban. De la masa guvernului va dispărea premierul interimar, iar Lucian Heius, deputat PNL la al doilea mandat, va primi ministerul de Finanţe. Acum este membru în comisia de buget şi consultant fiscal licenţiat în Ştiinţe economice.

Ludovic Orban: “Membrii PNL nu sunt promovaţi în funcţie de simpatia de care se bucura în PSD, ci în funcţie de caracter, de calităţile profesionale”

Ca finanţist, Florin Câţu a intrat de nenumărate ori în conflict cu fostul ministru Eugen Teodorovici. Surse din partid susţin însă că nu a fost desemnat premier pentru că are cele mai mari şanse de a fi investit, ci pentru că social-democrații îl antipatizează.

Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: “Nici în visele cele mai rele nu l-aş vota pe Cîțu”

Cu interdicţia de a mai vorbi public despre alegerile anticipate ca obiectiv asumat, liberalii fac acum referire la alegeri înainte de termen doar ca “o eventuală consecinţă constituţională”. În realitate însă, social-democraţii sunt pregătiţi acum în mod real să respingă în parlament aceasta nouă propunere a preşedintelui şi iau în calcul să asigure cvorumul.

Lucian Romașcanu, senator PSD: “Vom depune toate diligentele că România să aibă un guvern stabil”

Şi cei de la USR au dat de înţeles că vor vota împotriva cabinetului Cîțu, la fel şi aleşii din partidul lui Victor Ponta. În aceste condiţii, toate calculele arată că acest nou guvern ar urma să fie respins în Parlament.

Pentru a se ajunge la alegeri anticipate însă, ar fi nevoie ca şi o a doua desemnare de premier să fie respinsă, în termen de 60 de zile.

Calendarul este însă foarte strâns, având în vedere că, potrivit legislaţiei actuale, alegerile parlamentare înainte de termen ar putea fi organizate abia în iulie, când românii sunt plecaţi în vacanţă. Dacă va trece totuşi ordonanţa de urgenţă care urgentează procedura, liberalii încă mai au speranţa că anticipatele să poată fi organizate în luna iunie.

 

blank