Persoanele acuzate că au săvârşit fapte de evaziune fiscală vor putea să scape doar cu o amendă penală, însă numai dacă acoperă prejudiciul (care să fie de maximum 100.000 de euro) şi plătesc anumite sume suplimentare, prevede un proiect de act normativ propus recent pentru adoptare la Senat.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a fost propus recent pentru adoptare la Senat, după ce a mai trecut o dată de Parlament (a fost întors pentru reexaminare din cauza unor probleme de constituţionalitate).
La săvârşirea oricărei fapte de evaziune fiscală prevăzută de Legea evaziunii, inculpaţii vor putea să scape doar cu amendă dacă, în cursul urmăririi penale sau până la primul termen de judecată, acoperă prejudiciul integral, dacă acesta este de maximum 100.000 de euro.
Totuşi, inculpaţii vor trebui să achite inclusiv dobânzi şi penalităţi. „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, scrie în propunerea legislativă, arată avocatnet.ro.
Dacă prejudiciul va fi sub 50.000 de euro, se va aplica numai o sancţiune administrativă. Pe deasupra, scăparea doar cu amendă se va aplica tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună faptele de evaziune, chiar dacă plata prejudiciului o face doar unul dintre făptaşi. Totodată, evazioniştii vor putea scăpa de închisoare, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii (până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive) vor acoperi prejudiciul – majorat cu 20% şi la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi. Măsura va fi valabilă numai pentru faptele de evaziune de la articolele 8 şi 9 din Legea evaziunii.
În prezent, legislaţia prevede că acoperirea integrală a pretenţiilor părţii civile, în timpul urmăririi penale sau a judecăţii (până la primul termen), limitele pedepsei cu închisoarea sunt reduse la jumătate.
Practic, modificările din Parlament ar putea face viaţa mai uşoară evazioniştilor, care ar ajunge mult mai greu la închisoare. Printre faptele de evaziune fiscală pentru care se vor aplica regulile prezentate mai sus se numără nerefacerea documentelor de evidenţă contabilă distruse, pentru care se dau între şase luni şi cinci ani de închisoare, sau refuzul nejustificat de a prezenta documentele legale şi bunurile din patrimoniu, pentru care se dau între unu şi şase ani de închisoare.
Mai este vorba şi de „stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, faptă pentru care evazioniştii riscă închisoarea de la trei la zece ani şi interzicerea unor drepturi.