Merkel
Featured, International

Iată cum va arăta era post Merkel după ce Germania își va alege un nou cancelar

Duminică Germania își va alege un nou cancelar, iar Angela Merkel va preda ștafeta. După 16 ani în care a avut un cuvânt important în deciziile luate la nivel mondial, lumea se întreabă cum va arăta noua eră post-Merkel.

Angela Merkel va fi înlocuită din funcția de cancelar al Germaniei, după ce timp de 16 ani a reprezentat țara în cele mai importante delegații și a luat decizii cu greutate la nivel mondial. Aceasta a fost văzută drept un adevărat simbol în Europa, iar timp de aproape două decenii a rezistat unui val de populism, unei crize financiare, unei pandemii și unui Brexit pentru a-și lăsa o moștenire impresionantă, fiind cel mai de succes lider feminin din lume.

Angela Merkel, o reputație pentru stabilitate și echilibru
În timpul funcției sale, ea a avut de-a face cu cinci prim-miniștri ai Regatului Unit, patru președinți francezi, șapte premieri italieni și patru comandanți-șef americani. Perioada ei la putere a fost una remarcabil de plină de evenimente. Astfel, aceasta și-a câștigat o reputație internațională pentru stabilitate și echilibru. Dar Merkel, în vârstă de 67 de ani, va demisiona odată ce repercusiunile votului de duminică vor deveni clare, o mișcare care a aruncat un sentiment de incertitudine în alegerile din weekend.

Comparativ cu voturile anterioare din 2017 și 2013, există „mult mai multe șanse la o schimbare semnificativă în politica germană după alegeri”, potrivit Pepijn Bergsen, un cercetător care monitorizează țara pentru grupul de reflecție internațional Chatham House. Pentru prima dată într-o generație, cetățenii vor decide cum va arăta Germania post-Merkel.

Analiștii politici se întreabă acum dacă persoana care o va înlocui pe Merkel va reuși să ocupe aceeași poziție în relațiile internaționale. Ben Schreer, de la biroul european al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Berlin, a declarat că „Germania se va confrunta cu unele provocări semnificative de politică externă pe care noul guvern trebuie să le asume”.

Cum arată viitorul fără Angela Merkel
O parte esențială a rolului lui Merkel a fost hotărârea ei fermă de a menține coeziunea europeană și de a face referire la fisurile dintre statele membre ale UE. Odată cu plecarea ei, noul cancelar va avea o misiune ceva mai dificilă de a conduce pe scena internațională. Toate acestea în timp ce Franța ar profita de schimbările politice din Germania. Pepijn Bergsen a prezis că „Macron va încerca să uzurpe poziția lui Merkel în Europa”.

Totuși, acesta susține că poziția germană nu se va schimba neapărat, dar oricine va ajunge acum la putere va trebui să aibă de-a face cu o coaliție mai largă. În același timp, noul lider al Germaniei va trebui să consolideze și să echilibreze relațiile dintre Statele Unite ale Americii și China, două națiuni cu care Merkel a încercat să mențină legături strânse. Ba mai mult, Marea Britanie a fost și va rămâne un partener important în termeni strategici.

Bergsen a precizat faptul că Germania a câștigat respectul în întreaga lume, însă întrebarea este dacă va reuși să facă față noilor furtuni internaționale care vor veni odată cu înlocuirea lui Merkel. Specialiștii evită să facă previziuni concrete legate de viitorul Germaniei și a Europei după plecarea acesteia, iar nemții sunt la rândul lor precauți în ceea ce privește votul de duminică.

Succesorul lui Merkel la conducerea CDU (Christian Democratic Union) este Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani, un aliat de lungă durată al cancelarului și adjunctul liderului partidului din 2012. Merkel și-a exprimat sprijinul față de Laschet, făcând eforturi să îi convingă pe germani să rămână cu partidul său.

Olaf Scholz este favoritul pentru funcția de cancelar
Totuși, favoritul în cursa pentru poziția de cancelar este Olaf Scholz, după ce a câștigat ultima dezbatere televizată. Dincolo de faptul că este candidatul SPD pentru funcția de cancelar al Germaniei, Olaf Scholz este ministrul de finanțe al țării, funcție pe care a ocupat-o din 2018. Acesta a avut o reputație de prudență fiscală până să apară pandemia de Covid-19, ca mai apoi să joace un rol esențial în promovarea planului de recuperare al UE de 750 miliarde EUR (886 miliarde USD) și a unui pachet de stimulare la domiciliu în valoare de 130 miliarde EUR.

În urma ultimei dezbateri televizate împotriva candidaților săi, Annalena Baerbock și lui Armin Laschet, politicianul a câștigat simpatia alegătorilor. Cu toate acestea, votul rămâne în continuare unul foarte strâns, iar „surprizele” ar putea apărea oricând. În ultimele sale zile în funcția de conducător al Germaniei, Angela Merkel a făcut o vizită oficială la Palatul Elysee din Paris. Ea și Emmanuel Macron au discutat despre o viitoare cooperare în ceea ce privesc problemele europene și vor colabora în acest sens.

16 ani de carieră și numeroase proiecte
Era Angelei Merkel se termină într-o notă emoționantă și lasă în urmă numeroase proiecte încheiate. Toate fac parte dintr-o moștenire impresionantă, accumulată în 16 ani de activitate ca lider al unui stat impunător pe scena internațională. Acum, noul cancelar va trebui să demonstreze că poate menține aceeași poziție a Germaniei în fața străinilor și că va face față valului de provocări.

blank