Gianfilippo Bancheri, primarul comunei Delia, din provincia Caltanissetta, Sicilia, Italia, a postat un videoclip pe Facebook în care își arată revolta față de oamenii care nu respectă restricțiile impuse de autorități și ies din casă să își cumpere țigări în fiecare zi, fac grătare și totuși susțin că „totul va fi bine”.

Iată cum s-a revoltat un primar din provincia Caltanissetta, Sicilia, Italia împotriva inconștienței cetățenilor

Acesta și-a început mesajul către populației descriind situația unei localnice care a fost suspectă de coronavirus, dar al cărei test a ieșit negativ. Ulterior, prezintă câteva situații în care cetățenii au încălcat măsurile de limitare a deplasărilor și își arată revolta susținând că unii „sunt retardați” dacă nu înțeleg importanța izolării în această perioadă de pandemie globală.

Mulți dintre voi ați făcut afișe pe care ați scris «Totul va fi bine» (or. «Andra tutto benne»). Mulți ați postat mesaje asemănătoare pe Facebook. Dar eu vreau să înțeleg cum va fi totul bine?

Cum va fi totul bine dacă noi continuăm să ieșim zi de zi la cumpărături când cumpărăturile ar trebui făcute o dată la 10 zile?

Cum va fi totul bine dacă mulți dintre voi ieșiți în fiecare zi să vă luați țigări?

Iată cum s-a revoltat un primar din provincia Caltanissetta, Sicilia, Italia împotriva inconștienței cetățenilor

Bine, ai acest viciu, cumperi mai multe pachete odată și le ții acasă. Nu ieși zilnic să-ți iei țigări.

Cum va fi totul bine dacă toată lumea se duce în fiecare zi la benzinărie? La ce-ți trebuie benzină dacă stai toată ziua acasă?

Cum va fi totul bine dacă unii mă întreabă dacă se pot tunde acasă, adică să cheme frizerul acasă? La ce îți trebuie frizură în momentele astea? La ce-ți servește să îți faci freza acum? Ajută-mă să înțeleg!

Cum va fi totul bine dacă multe persoane mă întreabă acum dacă pot alerga pe afară pentru că sunt «stresați»?

Oameni buni, eu alerg de 20 de ani. Și aici, în Delia, suntem 20 de persoane în total care alergăm. Acum i-a apucat pe toți alergatul prin Delia? Toți vor să alerge? Dar unde vă duceți voi să alergați când ultima dată ați făcut-o în școala primară? Ce v-a apucat?

Înțelegeți în ce situație suntem?

Mă sună unii să îmi spună că vor să facă cumpărături la Canicatti (n. r. oraș din apropierea localității Delia). Nu poți face cumpărăturile în Canicatti. Cumpărăturile le faci în Delia! Doar dacă ai o urgență, un medicament care îți poate salva viața, ceva pentru intoleranță…

Ce te-a apucat să mergi acum?

Mă sună unii «Domnule primar, păi câinele meu mănâncă doar mâncare care se găsește în Caltanissetta» (n. r. oraș din apropierea localității Delia).

Asta numim seriozitate? Asta numim bun simț?

Persoane care vin aici din afara Siciliei, pentru că oricum suntem toți în zona roșie și nu se poate ieși. Trebuie să riscăm toți?

Azi, duminică (n. r 15 martie 2020), văd persoane la iarbă verde, care fac grătare. Ne batem joc?

Ne batem joc de soarta noastră, a tuturor? Acum facem petreceri în gașcă la iarbă verde?

Am văzut eu astăzi, duminică, și mi-au spus că «suntem doar noi, vecinii noștrii». Tot contagiune e.

Să stai acasă înseamnă să stai în casa ta, cu familia ta.

Deodată suntem toți cei mai buni prieteni cu vecinii din Delia? De unde până unde? Toți suntem cei mai buni prieteni cu vecinii din Delia?

Oamenii care, ca să facă un afiș cu «totul va fi bine», se strâng câte 20 în casa unuia pentru ca afișul «să iasă frumos», și cheamă vecinii, verișorii… ca să iasă un afiș.

Asta e contagiune! Ăsta e risc de contaminare! Înțelegeți?

Să stai acasă nu înseamnă să inviți alți oameni la tine!

Despre ce vorbim aici?

Mi-au spus unii «Domnule primar, trebuie să le mulțumim celor care stau în casă». nu. M-am gândit la asta și NU! Cei care stau în casă în perioada asta fac ceea ce trebuie.

Citeste si...
Sorin Grindeanu s-a pus pe demis prefecți și subprefecți

Astăzi, asta este o obligație!

Trebuie să le mulțumim celor care stau în tranșee. Pentru că în Italia suntem obișuiniți să întoarcem totul în favoarea noastră. Trebuie să le mulțumim miilor de medici, asistente și paramedici, forțelor de ordine și voluntarilor, pompierilor, primarilor, tuturor celor care stăm în tranșee. Stăm în stradă ca să vă apărăm pe voi, cei mulți, cărora nu vă pasă.

Primarul din Niscemi (n. r. comună din aproierea localității Delia) îmi spune că nu vă pasă și are dreptate.

«Suntem stresați să stăm acasă, asta ne stresează». Cu internet, cu telefon, televizor, mâncare play-station… «Suntem stresați».

Stresați erau bunicii noșstrii care plecau în război, nu cei care rămâneau acasă.

Și care e rațiunea de a cânta «Azzuro», «Azzuro» (n. r. cântec popular în italia care descrie orașele pustii pe timpul verii) de la balcoane, dacă după ieșim în fiecare zi la cumpărături?

Unde logica? Unde este respectul? Unde este respectul față de noi și față de ceilalți?

Ne potolim odată sau nu?

Astăzi, împreună cu Poliția Locală, am denunțat mai multe persoane la autoritatea judiciară și vom continua să facem asta.

Astăzi, duminică, am ieșit să controlez persoane. Adulți responsabili mi-au trimis mesaje și mi-au semnalat «Primare, cine este persoana asta, ce se poate face?» Și apoi ei ies din case pentru că au impresia că nu este problema lor, ci a altora – «Problema e departe de noi».

Asta e bătaie de joc față de toată lumea, față de responsabilitățile mele, ale carabinierlor, ale medicilor, care stau în stradă pentru voi.

Comportamentul ăsta vi se pare corect? Scuzați-mă că vă întreb. Vi se pare corect? Nu, nu e corect.

Este egoism, cretinism și prostie, superficialitate.
Mi-a spus unul «Domnule primar, totuși, nu trebuie să ne alarmăm».

Cum să nu ne alarmăm? E o pandemie. Nici măcar nu mai este o epidemie, este o pandemie și noi nu trebuie să ne îngrijorăm?

Păi atunci când ar trebui să ne alarmăm dacă nu atunci când este pandemie? Putem să înțelegem sau nu? Putem să dăm dovadă de responsabilitate sau nu?

Reuniuni acasă, cu prietenii, rudele, vecinii… Serios. Aveți ceva în cap? V-a mai rămas vreun neuron sau au murit toți?

Și apoi mă întreabă unii de ce am cearcăne și îmi spun că sunt cam obosit și că trebuie să mă odihnesc.

Cum să mă odihnesc? Cum să mă odihnesc când în fiecare zi mă supun riscului la fel ca mulți alții precum medicii, pompierii, infirmierii carabinierii și voluntarii? Noi suntem cei care ne riscăm!

Și cei care doar trebuie să stea acasă sunt stresați. Sunt stresați. Trebuie să iasă la plimbare, la alergat… să plimbe cătețul.

Ajung în fața casei mele și văd oameni care locuiesc în partea cealaltă a comunei. Dar câinele tău de câte ori pe zi trebuie să facă pipi? Dacă ieși să plimbi câinele, ieși în jurul casei tale și apoi întoarce-te în casă, nu pleca la plimbare în oraș.

Persoane în cărucior se duc în vizită la sora lor. Acum te-ai găsit să mergi în vizită la sora ta? Trebuie să rămâi în casă. Înțelegi sau nu?

Domnilor, sper că m-am făcut înțeles. Vă anunț că nu mai dăm avertismente, trecem direct la denunțare. pentru că așa este corect – cine greșește, plătește.

Pentru că este clar că unii nu își folosesc creierul și nu pentru că i-ar fi cuiva greu să priceapă, ci pentru că e retardat. Pentru că e retardat. Despre asta vorbim.

Mulțumesc. O seară bună tuturor”, a transmis primarul comunei Delia pe Facebook*.

La momentul transmiterii acestei știri, în Italia au fost confirmate apoximativ 60.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus iar aproximativ 5.500 de persoane au decedat din această cauză, în timp ce peste 7.000 au fost declarate vindecate.