Featured, International

Iată cum invinge Vladimir Putin pandemia de coronavirus

”Rusia lui Vladimir Putin este una în care toți oamenii trăiesc bine, pandemia de coronavirus este atent monitorizată și ținută sub control, economia se află în creștere, iar parada militară care se va desfășura pe data de 24 iunie va fi încă un argument adăugat printre ”marile realizări” la Țarului de la Kremlin. Nimic nu-l poate determina pe Putin să renunțe la planurile sale pe termen lung, iar rușii de rând se simt abandonați.

”Totul e sub control”, a spus Vladimir Putin, la începutul acestui an, referindu-se la criza medicală din Rusia. Însă, dincolo de declarațiile președintelui rus, realitatea este cu totul alta, iar primele semne de întrebare au apărut în momentul în care s-a observat că numărul celor infectați era foarte mic în comparație cu teritoriul uriaș. Rusia părea în ochii multora o țară privilegiată, virusul ucigaș sărind nu mai puțin de 10 fusuri orare și afectând Europa fără să facă ravagii și în Rusia, cel mai mare stat din lume din punct de vedere al suprafeței.

OMS: ”Cifre extrem de greu de înțeles”
Totuși, optimismul exacerbat al lui Putin a fost privit cu scepticism. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății s-au declarat, pe bună dreptate, nedumeriți de toate declarațiile oficiale venite de la Kremlin, considerând că cifrele prezentate sunt ”extrem de greu de înțeles” într-un astfel de context medical dificil. Însă Vladimir Putin a oferit o declarație tranșantă, insistând asupra modului exemplar în care a fost gestionat începutul pandemiei.

”Datorită măsurilor operative întreprinse la nivel național, din primele săptămâni ale epidemiei mondiale, noi am reușit să limităm îmbolnăvirile în masă în Rusia. Acum, în pofida riscului înalt, situația – în general – este sub control”, anunța Vladimir Putin.

Totuși, alimentând nedumeririle firești, Institutul Național de Statistică al Rusiei raporta, în luna ianuarie, o creștere cu 40% a numărului cazurilor de… pneumonie pe teritoriul țării, dar nu se menționa absolut nimic despre ”virusul ucigaș”.

Presa din Statele Unite ale Americii a transmis că, de fapt, rușii nu oferă numărul real al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, ideea principală fiind aceea de a crea ”o impresie falsă” conform căreia Rusia nu este afectată de noul coronavirus. Reacția oficialilor ruși a fost plasată în tiparele cunoscute, Vestul fiind acuzat că amenință din nou și că există aceeași poziție vădit anti-Rusia.

”Nu trebuie să credem rapoartele oficiale. Este o minciună absolută”
Mulți dintre rușii de rând au o încredere oarbă în țarul de la Kremlin, însă spun că vor încerca, în același timp, să se protejeze. ”Cum să nu îl credem pe Vladimir Putin? Firește că îl credem, dar în același timp vom cumpăra șervețele antibacteriene și vom purta mască”, declară Elena Suvorova. ”Vom cumpăra mai multă mâncare pentru că, într-adevăr, trebuie să stăm mai mult acasă”, spune Alexander Yakushev, ”și nu vom ieși pe stradă”.

Primul caz oficial de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat, la Moscova, pe 2 martie. Era vorba despre un rus care revenise – pe data de 21 februarie – dintr-o vacanță petrecută în Italia. Iar imaginea liniștitoare prezentată de Putin a început să devină încețoșată atunci când numărul oficial al îmbolnăvirilor a ajuns la 114, unii dintre specialiști încălcând ”legea tăcerii” impusă de autorități.

”Nu trebuie să credem rapoartele oficiale conform cărora coronavirusul a ocolit deșertul arctic numit Rusia. Aceasta este o minciună absolută. De la mijlocul lunii ianuarie, numărul de decese cauzate de coronavirus a fost confirmat în Rusia în cazul a 1.600 de persoane. Explicația e simplă. Vă amintiți povestea cu Cernobîlul sau inundațiile din Krîmsk? Ei ascund întotdeauna informațiile reale de noi. Întotdeauna”

Valery Solovei – politolog

Numărul ridicat de decese provocate de COVID-19 ar fi afectat ”imaginea perfectă” a autorităților ruse și, mai ales, pe cea a lui Vladimir Putin. Iar asta cu atât mai mult cu cât situația îngrijorătoare se desfășura chiar înaintea referendumului pentru schimbarea Constituției Rusiei, referendum care îi asigură liderului rus poziția de cel mai longeviv dictator din istorie.

Reforma Constituțională și supremația absolută a lui Putin
Pe 11 martie, Vladimir Putin a făcut mutarea pe care o plănuise cu mai mult timp în urmă – mulți îl caracterizează drept un adevărat jucător de șah, lipsit de scrupule, însă capabil de mutări spectaculoase pe termen lung -, promovând reforma constituțională menită a-i permite să rămână la putere până în 2036. Iar Duma de Stat s-a conformat.

Reforma lui Putin este aprobată cu 383 de voturi ”pentru”, 43 de abțineri, 24 de absențe și, firește, niciun vot împotrivă. Mutarea câștigătoare îl determină pe Vladimir Putin să reconsidere atitudinea oficială referitoare la criza medicală a noului coronavirus. Liderul de la Kremlin recunoaște, în sfârșit, că situația din Rusia nu este chiar sub control, cu toate că – nu cu mult timp în urmă – susținuse exact contrariul.

La sfârșitul lunii aprilie, Vladimir Putin intră într-o nouă etapă a reconsiderării declarațiilor anterioare și lansează un avertisment către ruși. ”Situația este foarte complicată”, a spus Țarul Putin, admițând și că există o problemă extrem de serioasă în ceea ce privește echipamentele medicale necesare luptei împotriva noului coronavirus. Declarația lui Vladmir Putin a fost făcută chiar după ce Rusia trimisese tone de echipament medical către Italia și Statele Unite ale Americii.

Dar, în același timp, sunt puse în aplicare și ”măsuri de forță” – închisoare de până la 5 ani pentru cei care au venit din focare de coronavirus și nu au intrat în autoizolare. Strategia lui Putin în timpul pandemiei seamănă, izbitor, cu aceea aleasă de dictatorul nord-coreea Kim Jong-Un, chiar dacă la un nivel mult mai blând.

În Coreea de Nord, persoanele care nu au respectat carantina impusă de autorități au fost, pur și simplu, executate. Dar în Rusia, în ultimă instanță, regimul este ceva mai relaxat, iar Vladimir Putin dorește ca imaginea de ”tătuc al nației” să nu fie, iremediabil, distrusă de astfel de excese.

113 medici decedați ”în condiții suspecte”. Autorități: ”Astenia de primăvară sau stresul”

Cea de-a doua jumătate a lunii aprilie a însemnat și aparția unor informații șocante. Presa rusă a relatat despre decesele ”suspecte” a cel puțin cinci medici.

Surprinzător, toți au căzut de la etaj, iar moartea lor a survenit chiar după ce acuzaseră autoritățile de o ”gestionare defectuoasă a crizei” și de ”persecutarea nemiloasă” a celor care critică regimul și măsurile luate de autorități în contextul pandemiei.

Este de la sine înțeles că nimeni nu are curajul să spună tot ceea ce gândește și ceea ce știe. Totuși, sub protecția anonimatului, medici ruși au dezvăluit că există o listă cu 113 doctori care au murit în ”condiții suspecte”, fără a fi indicate cauzele reale ale deceselor.

Însă ”păpușarii Kremlinului” susțin că aceste insinuări promovate de o parte a presei sunt, pur și simplu, ”malițioase”, decesele medicilor având drept cauze… astenia de primăvară sau stresul.

Portretele lui Vladmir Putin
Luna mai. Vladimir Putin surprinde din nou, comandând achiziționarea de portrete cu chipul său care să fie plasate pe pereții unor instituții guvernamentale. Din bugetul federal au fost alocate, astfel, 210.000 de ruble pentru această orgolioasă dorință a Țarului. Portretul liderului de la Kremlin este realizat pe o țesătură specială și încadrat – nici nu se putea altfel – într-o ramă de lemn natural. Iar acest portret al ”Tătucului” care conduce Rusia cu mână forte a apărut chiar și în lifturi, determinându-i pe unii dintre ruși să aibă reacții critice, unii dintre ei considerând că se află… în plin coșmar.

Datele oficiale transmit că Vladimir Putin stă bine în sondaje, popularitatea sa ajungând la 59%, numai că – în realitate – aceasta s-ar afla la doar 37%, iar manipularea mediatică își face din nou prezența, în așa fel încît președintele rus să nu iasă din starea de confort în care se simte cel mai bine. Dar economia Rusiei, spun economiștii, este în cădere liberă, iar datoria publică – în primul semestru al acestui an – a atins un nivel istoric, crescând cu 10% față de 2014. Totul devine din ce în ce mai scump în Rusia, oamenii devin din ce în ce mai săraci, însă o astfel de informație nu este de natură a-l îngrijora pe Vladimir Putin.

Vladimir Putin nu ia în serios pandemia de coronavirus
Luna iunie. Vladimir Putin își face o primă apariție publică în care nu poartă mască de protecție și strânge mâinile unor oficiali pe care îi decora, făcându-se că ”uită” de toate măsurile de protecție impuse de criza coronavirusului. În timp ce alți lideri mondiali au purtat mască de protecție în timpul întâlnirilor avute și chiar atunci când au susținut conferințe de presă, liderul de la Kremlin a ales să pozeze în personajul pe care noul coronavirus nu l-ar putea învinge niciodată. Voci din anturajul președintelui Rus spun chiar că acesta nici măcar nu ia în serios pandemia de coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut publice – pe data de 15 iunie – informații conform cărora în Rusia lui Putin au fost înregistrate 537.000 de cazuri confirmate și peste 7.000 de decese provocate de noul coronavirus. Iar o astfel de statistică neagră plasează Rusia pe locul trei în lume, după SUA și Brazilia. Ultimele cifre oficiale arată că numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 592.280, iar cel al deceselor la 8.206.

”Autoritățile noastre s-au discreditat. În totalitate! Numele meu este Milana, am fost vânzătoare de flori, iar soțul lucrează în domeniul turismului, industrie care a suferit cel mai mult din cauza pandemiei. Consider că oamenii ca mine au fost abandonați. Abandonați să supraviețuim. Niciodată nu m-am gândit că va trebui să aștept seturile de mâncare pentru nevoiași. Unde este ajutorul? Unde? Cineva, în general, și-a amintit de noi? Vladimir Putin știe situația reală, știe cum trăiesc oamenii?”

Milana Ivanova

Parada militară de pe 24 iunie, o demonstrație de forță a lui Putin
Pandemia de coronavirus l-a determinat, totuși, pe Vladimir Putin să amâne grandioasa paradă militară care ar fi trebuie să se desfășoare pe 9 mai – a fost organizată doar o paradă aeriană simbolică, în timpul căreia oamenii au ieșit la ferestre și în balcoane cu portretele eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial -, numai că Țarul nu a aceptat sub nicio formă, în pofida tuturor avertismentelor, anularea acesteia, hotărând ca demonstrația de forță a Rusiei să aibă loc pe 24 iunie.

Cu toate că pandemia de coronavirus ar fi trebuit să îl facă pe liderul de la Kremlin să abordeze situația mult mai pragmatic, evitând prezența unui număr mare de oameni în stradă, tocmai pentru a evita o explozie a îmbolnăvirilor, acesta a scos la repetiții pentru Ziua Victoriei și 15.000 de militari ruși, alocând de două ori mai mulți bani decât anul trecut. 13 milioane de euro au fost extrași, la dorința lui Vladimir Putin, dintr-un buget despre care analiștii spun că se află ”în moarte clinică”.

”Oamenii trăiesc bine în Rusia”, este sloganul în care Vladimir Putin crede cu tărie. În consecință, pentru ca totul să fie perfect este nevoie și de o paradă militară fastuoasă, la care să participe sute de mii de ruși.

Există riscul ca virusul să se răspândească în masă
Vladimir Putin nu abandonează ideea de a arăta ”Occidentului decadent” măreția Maicii Rusia, iar factura va fi decontată, evident, de oamenii simpli ai țării. Spre stupefacția celor care urmăresc desfășurarea evenimentelor premergătoare paradei militare care va avea loc pe 24 iunie, Vladimir Putin a mai dat un ordin controversat. Trupele rusești staționate în Siria vor desfășura o acțiune similară. Avioanele rusești vor efectua zboruri demonstrative în timpul paradei militare din 24 iunie.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, cu doar câteva zile înainte de grandioasa paradă, că un astfel de eveniment poate avea ca rezultat o explozie a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

”Adunările în masă constituie un risc pentru o răspândire în masă a virusului”, a transmis Catherine Smallwood, reprezentanta OMS. Pe 24 iunie, însă, se așteaptă un număr record de participanți la parada militară organizată pentru a marca 75 de ani de la victoria trupelor sovietice împotriva armatei naziste. În anii trecuți, la parada militară au asistat, de fiecare dată, aproximativ un milion de oameni, însă Vladimir Putin nu acceptă, sub nicio formă, să renunțe la această ”plăcere” din cauza pandemiei de coronavirus.

Dar, în pofida scenariului întocmit, punct cu punct, de Vladimir Putin, mai multe orașe mari din Rusia refuză să organizeze parada dorită de liderul de la Kremlin, autoritățile punând înainte de toate siguranța cetățenilor. Iar grandioasa demonstrație a lui Putin ar putea fi lipsită de prezența unor importanți lideri europeni, tocmai din considerație pentru măsurile de protecție care trebuie luate în timpul acestei crize medicale fără precedent.

 

blank