Actualitate, Featured

Iată cum golesc hackerii conturile românilor, profitând de pandemie

Hackerii profită de pandemie pentru a le goli oamenilor conturile bancare. Președinta unei asociații non-profit din Cluj a rămas fără 11.000 de euro, după ce atacatorii cibernetici i-au accesat contul bancar.

Victima nu și-a recuperat banii, dar reprezentanții băncii dau asigurări că suma îi va fi restituită integral. Din păcate, în România sunt înregistrate zeci de astfel de cazuri în fiecare zi, potrivit specialiștilor în securitate online.

O femeie din județul Cluj a rămas fără 11.000 de euro după ce hackerii i-au atacat contul bancar. Totul s-a întâmplat în câteva minute. Banii erau ai asociației non-profit de care se ocupă și cu ei urmau să fie sprijiniți pe tot parcursul anului mai mulți copii cu sindrom Down.

Antoaneta Vanea, victimă: „Nici nu pot vorbi. Gândiți-vă că este o asociație non-profit, care trăiește doar din sponsorizări. Banii, în continuare sistându-se terapiile, urmau să fie folosiți pentru tabăra de vară de la Valea Drăganului, respectiv Lunca Visagului și urmează Felix-ul și alte beneficii. Crăciunul, care venea cu multe cadouri, deci erau foarte bine stabiliți. Banii erau special calculați pentru tot anul acesta, deci în momentul de față în cont nu mai avem niciun ban.”

Femeia a depus trei sesizări la bancă și o plângere penală la poliție. Nu și-a recuperat deocamdată banii.

Antoaneta Vanea, victimă: „Așteptăm. Eu cel puțin, ca administrator și președinte de asociație sunt într-o stare de nedescris, pentru că totuși sunt banii unor persoane cu dizabilități care au fost luați din cont.”

Reprezentanții băncii susțin că și-au informat clienții despre importanța securizării dispozitivelor inteligente și că este în desfășurarea o anchetă internă.

Andreea Vișan, purtător de cuvânt IPJ Cluj: „În urma verificărilor a reieșit faptul că reprezentantul asociației s-ar fi conectat pe o pagină web falsă, aparent a instituției financiare. În prezent sunt desfășurate demersuri pentru restituirea sumei în contul asociației, iar cercetările continuă pentru identificarea autorilor.”

Conturile bancare trebuie accesate doar de pe laptopul sau telefonul personal

Este important să vă accesați conturile bancare doar de pe laptop-ul sau telefonul personal, iar atunci când faceți asta asigurați-vă că sunteți pe site-ul real al băncii la care aveți cont.
În cazul în care observați o activitate suspectă sau vă sunt cerute date personale suplimentare, adresați-vă imediat autorităților sau băncii.

Hackerii pot clona chiar și site-urile instituțiilor financiare și odată ce au făcut asta, mai au nevoie doar de acces la token-ul vostru bancar pentru a genera o nouă parolă.

Hackerii se folosesc de pandemie pentru a accesa conturi bancare

Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică, hackerii s-au adaptat și se folosesc de amenințarea coronavirusului pentru a ne accesa conturile bancare.

Bogdan Botezatu, specialist securitate cibernetică: „Foarte mulți hackeri folosesc pretextul amenințării cu coronavirus pentru a trimite mesaje de tip spam, prin care trimit utilizatorii către pagini false în care pot face fie donații, fie îți poți ajuta prietenii la nevoie. În momentul în care ajung pe pagina respectivă își completează informațiile bancare. Este o operațiune foarte plauzibilă atunci când facem o donație, dar în schimb informațiile respective nu ajung la un procesator de plăți, ci în inbox-ul hackerilor. Odată ce informațiile de card sunt în posesia hacker-ului acesta poate face cumpărături online în numele nostru, poate să scoată banii de la bancomat.”

În România, plățile online s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Petrecem mai mult timp acasă și suntem online mai mult ca niciodată.

 

blank