Featured, Medical

Iată ce te asteaptă după ce renunţi la viciul fumatului

E nevoie de foarte puțin efort pentru a transforma fumatului într-un viciul și de foarte multă ambiție pentru a renunța. Însă dacă ai reușit, nu înseamnă că nu vei suporta consecințele. Există numeroase efecte pe termen lung pe care fumatul le are asupra corpului și medicii îi avertizează pe toți fumătorii să nu le ignore. Ce se întâmplă în corpul tău imediat după ce ai renunțat la fumat?

După cum știți, fumătorii au un risc mai ridicat să dezvolte boli cardiovasculare și potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, ei nu scapă de acest viciul riscînd nici după ce au renunțat definitiv la țigări.

„Fumătorii continuă să aibă un risc crescut de boli cardiovasculare și după 16 ani de când au spus adio tutunului. Mai important, însă, este că rezultatele arată că șansele se reduc cu 38% în termen de cinci ani la ultima țigară fumată, în comparație cu cei care aleg să fumeze în continuare”, potrivit cercetătorilor.

Care este legătura dintre țigări și inimă
Un studiu celebru studiu din anul 1948 la care au participat circa 5.200 de fumători din Framingham, Massachusetts a scos la iveală impactul pe care îl are stilul de viață asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Cu alte cuvinte, cercetarea a fost prima care a arătat că există o legătură strânsă între fumat și funcția inimii, accidentele vasculare cerebrale, colesterolul și hipertensiunea arterială.

„Echipa a analizat rezultate medicale de la 8.687 de peroane urmărite pentru o perioadă medie de 27 de ani. Rezultatele au indicat că ma mult de 70% din bolile cardiovasculare cum ar fi atacurile de cord, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale au apărut la persoanele care fumau cel puțin un pachet de țigări pe zi, timp de 20 de ani”, a declarat Meredith Duncan, cercetătorul principal al studiului.

În plus, chiar dacă te-ai lăsat de fumat, încă ești predispus la cancer pulmonar, potrivit cercetătorilor. „Riscul scade substanțial în termen de cinci ani de la renunțare. După această perioadă de timp, riscul de cancer pulmonar a scăzut cu 39%”, potrivit lui Hilary Tindle, unul dintre autorii studiului.

blank