Featured, International

Iată ce țări au cele mai performante sisteme de asistență medicală

Lupta în primele linii Covid-19 se desfășoară în clinici și spitale din întreaga lume. Dar succesul acestei lupte a depins, în mare parte, de eficacitatea sistemelor de asistență medicală din fiecare țară, transmite CNN.

Până în prezent, a existat o corelație vizibilă între capacitatea unei țări de a gestiona virusul și clasamentele anterioare ale sistemului său de asistență medicală.

Pentru acest raport, am analizat în mod specific Indexul de prosperitate Legatum din 2019, care măsoară politicile și condițiile de prosperitate economică și socială bazate pe 12 piloni din 167 de țări.

Indicele transpune în mod specific măsura în care oamenii din fiecare țară sunt sănătoși și au acces la serviciile necesare pentru menținerea sănătății, măsurând inclusiv rata de îmbolnăvire și factorii de risc, dar și rata mortalității.

Top 10 cele mai eficiente sisteme de asistență medicală la nivel global:

1. Singapore
2. Japonia
3. Elveția
4. Coreea de Sud
5. Norvegia
6. Hong Kong
7. Islanda
8. Danemarca
9. Olanda
10. Austria

Din nefericire țara noastră se află pe locul 47 din totalul de 167 de țări analizate.

Japonia

Pe locul doi în topul indicelui de sănătate, Japonia a fost lăudată la nivel global pentru gestionarea sa timpurie de succes a Covid-19, deși un recent focar de infecție a pus țara din nou în alertă, premierul emițând o stare de urgență în mare parte a țării. Pe 7 aprilie. În ciuda acestui fapt, țara nu a aplicat încă în carantină, iar acest lucru se datorează în mare parte capacității sistemului medical al țării de a gestiona virusul în primele etape.

Cultura Japonei a minimizat impactul crizei Covid-19. „Mulți japonezi purtau deja o mască de față, mai ales iarna și primăvara, și este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care nu avem încă un focar mare”, a spus Mika Washio, medic la un spital din Tokyo. „În plus, mai mult de 60% dintre japonezi fac control anual de sănătate, deci este o altă cauză a cazurilor mai puțin severe”.

Coreea de Sud

Pe locul patru, Coreea de Sud a fost pregătită în special pentru a face față focarului Covid-19 după experiența cu Middle East Respiratory Syndrome (Mers) în 2015. Furnizorii de servicii medicale și spitalele erau deja echipate și instruite pentru a acționa în o astfel de criză. Țara a reușit să testeze peste 450.000 de oameni, puțin sub 1% din populația sa de 51 de milioane, iar noul cazurile zilnice de infectare sunt de doar 47 – 53 în ultimele zile.

Israel

Când a fost vorba de monitorizarea și reacție la apariția Covid-19 în Wuhan, puține țări au reacționat mai rapid decât Israel, ocupând locul 11 în indicele de sănătate. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2020, ministrul Sănătății semnase deja Decretul privind starea de urgență pentru a face față potențialului focar. Deși măsurile, care includeau evitarea călătoriilor internaționale neesențiale și izolarea la domiciliu timp de 14 zile pentru cetățenii care s-au întors din „punctele fierbinți”, ar fi putut părea stricte mai devreme, acțiunea a dat rezultate într-o rată generală mai mică de infecții și spitalizări, decât alte țări de dimensiuni similare.

 

blank