Şomajul tehnic al unor categorii de bugetari ar putea aduce economii de 200 de milioane de euro pe lună, scrie ZF, care a calculat și faptul că statul cheltuie lunar câte 2 miliarde de euro cu salariile celor 1,2 milioane de angajaţi bugetari, relatează Mediafax.

Două sute de milioane de euro pe lună – aceasta este suma pe care statul ar economisi-o dacă ar trimite în şomaj tehnic o parte dintre angajaţii bugetari, arată un calcul al ZF.

Condiţia este să se reducă 10% din costurile salariale cu angajaţii de la stat, care generează o factură salarială lunară de 2 miliarde de euro.

Guvernul Orban lucrează la o măsură prin care unii bugetari să intre pe rând în şomaj tehnic, excepţie făcând angajaţii din sectorul medical, poliţie, armată sau jandarmerie.

Până acum, criza generată de noul coronavirus a fost suportată doar de mediul privat, pentru că peste un milion de angajaţi de la privat au intrat deja în şomaj tehnic. În plus, alţi 200.000 de angajaţi din firmele private au rămas fără loc de muncă.

Potrivit calculelor ZF, un sfert din bugetul total al şomajului tehnic ar putea fi acoperit din cele 200 de milioane de euro economisite lunar din reducerea cheltuielilor cu bugetarii trimişi în şomaj tehnic.