Featured, International

Iată ce spune un expert despre al doilea val al pandemiei de coronavirus

Statele Unite au anunţat un bilanţ de 1.385.834 persoane infectate cu noul coronavirus şi 81.795 de decese provocate de COVID-19.

În SUA, ţara cel mai grav afectată de pandemia de coronavirus, reluarea sportului stă încă sub semnul întrebării. Chiar și în acest context, patronii de săli de fitness nu mai suportă faptul că guvernul le ține închise sălile de sport și mai mulți astfel de antreprenori din Florida au protestat în plină stradă.

Expertul Anthony Fauci a vorbit despre sezonul din NFL, despre al doilea val de răspândire a virusului şi a explicat câteva lucruri elementare despre propagarea coronavirus COVID-19.

Anthony Fauci anunţă al doilea val, în toamnă: “Totul depinde de modul în care vom reacţiona”
Doctorul Anthony Fauci, expertul în boli infecţioase care îndeplineşte rolul de consilier al preşedintelui Donald Trump în probleme legate de Covid-19, a avertizat că desfăşurarea sezonului în Liga profesionistă de fotbal american (NFL) depinde în primul rând de rezultatele testelor la care vor fi supuşi jucătorii.

De asemenea, debutul sezonului va depinde şi de capacitatea pe care o va avea ţara de a gestiona al doilea val al propagării coronavirusului, aşteptat în această toamnă.

“Virusul va decide pentru noi”, a declarat dr. Fauci, chestionat de postul american de televiziune NBC. “Este imprevizibil. Totul depinde de modul în care vom reacţiona în toamnă, de eficienţa cu care noi, ca societate, vom reacţiona la inevitabila epidemie care se va (re)produce”, a adăugat el.

Sezonul viitor din NFL, programat să înceapă pe 10 septembrie
Pentru moment, NFL a decis să menţină pentru 10 septembrie startul viitorului sezon din fotbalul american, care cuprinde 256 de meciuri şi trebuie să se încheie cu marea finală, Super Bowl, programată pe 7 februarie 2021 la Tampa Bay (Florida).

“Dacă am avansa rapid şi am fi prezenţi în septembrie, moment în care sezonul ar trebui să înceapă, aş spune că acesta nu poate avea loc, este imposibil, sunt prea multe infecţii”, a a insistat directorul Institutului de boli infecţioase din SUA.

În ceea ce priveşte perspectiva ca meciurile să se dispute pe stadioanele fără spectatori, cu jucători testaţi negativ, dr. Fauci a recunoscut că “este fezabil”, dar “cu siguranţă negarantat”.

Epidemiologul prevede că numeroase teste vor fi disponibile până în septembrie. Dacă un jucător este testat pozitiv, el trebuie să fie plasat în carantină timp de două săptămâni, iar toţi cei cu care a intrat în contract vor fi verificaţi.

Anthony Fauci, despre cum se propagă COVID-19
Doctorul Anthony Fauci a mai spus că transpiraţia nu favorizează propagarea virusului, însă pericolul transmiterii acestuia rămâne ridicat în cursul unui meci.

“Este vorba de un virus respirator. Dacă îl am în cavitatea nazală, el se descompune, iar dacă îmi duc mâna la nas, el se va afla pe mâna mea. Când îmi ating pieptul sau coapsa, el va fi acolo cel puţin câteva ore.

Dacă oamenii sunt într-un contact cât mai apropiat, aşa cum poate fi în fotbalul american, atunci aceasta este configuraţia perfectă pentru propagare”, a adăugat expertul american.

Consilierul lui lui Donald Trump consideră că un al doilea val de Covid-19 este “inevitabil” şi prevede o “toamnă rea şi o iarnă rea”. “Nu există nicio şansă să fim cruţaţi”, a asigurat doctorul Fauci, conform Agerpres.