Featured, International

Iată ce s-a întâmplat după ce un oficial UE a criticat-o pe Greta

Șeful diplomației UE, spaniolul Josep Borrell, a îndrăznit să critice voalat manifestațiile tinei Greta care luptă împotriva schimbărilor climatice și acum s-a trezit prins într-un foc încrucișat al Comisiei Europene, al ecologiștilor și al separatiștilor catalani din Spania. 

Oficial UE a criticat-o pe Greta

Miercuri, la o dezbatere ce a avut loc la Bruxelles, Borrell a spus: ”Permiteți-mi să mă îndoiesc că tinerii sunt angajați în mod serios în lupta împotriva schimbărilor climatice, ceea ce am putea numi sindromul Greta”. ”Ai-ș vrea să știu dacă tinerii care protestează la Berlin și cer măsuri împotriva schimbărilor climatice sunt conștienți că asemenea măsuri îi vor costa și aș vrea să știu dacă vor sa accepte o reducere a nivelului lor de trai pentru a-i compensa pe minerii polonezi, pentru că, dacă vom lupta împotriva schimbarilor climatice cu adevărat, atunci ei își vor pierde slujbele și vor trebui să primească subsidii”.

Imediat, grupul Verzilor din Parlamentul European a anunțat că declaratiile lui Borrell sunt ”inacceptabile pentru un reprezentant al UE” și că îi vor cere ”explicații detaliate, săptămâna viitoare”. ”Aceste comentarii nu sunt demne pentru un reprezentant al UE. În primul rând pentru că ele sunt un exemplu flagrant de paternalism, iar apoi pentru că îi scindează pe europeni. UE trebuie să fie solidară în fața urgenței climatice!”, a scris pe Twitter copreședintele grupului Verzilor.

A ripsotat și fostul lider al separatiștilor cataliani, Carles Puigdemont, acum eurodeputat. El a încercat să profite de acest scandal pentru a-i da o lovitură lui Borrell, fost ministru de Externe care s-a opus mișcării secesioniste catalane. Puigdemont a întrebat dacă Borrell exprimă opinia Comisiei Europene?

Oficial UE a criticat-o pe Greta

Iar Comisia Europeana a luat poziție, vineri, împotriva criticilor lui Borrell adresate elevilor care participă în fiecare vineri la asemenea proteste, în loc să fie la școală. ”Colegiul comisarilor susține, în totalitatea sa, aspirațiile celor tineri și mai puțin tineri de a lupta împotriva schimbărilor climatice”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer. ”Nu cred că în lumea medicală există un sindrom Greta”, a spus Mamer.

Atacat din toate părțile, de șefii săi, de ecologiști și de separatiștii din țara sa, Borrell a făcut pasul înapoi. El a scris pe Twitter că mișcările tinerilor vor avea parte de sprijinul său, că îi inspiră pe politicieni. Însă Borrell a insistat din nou că așa-zisa tranziție climatică trebuie să aibă un caracter social.

O analiză a alegerilor europene din mai publicată de El Mundo sugerează ca acest scrutin, cu o participare record, a fost unul al unei noi generații. Estimările cum că aceste alegeri vor fi o luptă între liberalii cei buni și iliberalii și populiștii cei răi sau o luptă între proeuropeni și eurofobi s-au dovedit false. Tinerii europeni, cei care au făcut diferența, au votat pentru bursele Erasmus, pentru biletele Interrail destinate celor sub 26 de ani, pentru eliminarea frontierelor, pentru migrație, pentru pace, pentru feminism și drepturile minorităților sexuale și, mai mult decât orice, pentru ecologism – un soi de religie a secolului 21.

Oficial UE a criticat-o pe Greta

Încet dar sigur, protestatarii ecologiști încep să ajungă la putere. La ultimele alegerile europene din Germania, spre exemplu, Verzii au fost al doilea partid, după conservatorii Angelei Merkel. O analiză publicată în ianuarie 2020 de The Economist arăta că asemenea performanțe se datorează flexibilității acestor partide, care pot constitui un vehicul bun pentru orice politician care dorește să ardă etapele accederii la putere, atât timp cât acceptă și repetă discursul ”verde”. Europa Centrală și de Est nu are încă în prim-plan asemenea partide, însă este de așteptat să apară câtă vreme pot oferi o cale bună de reciclare a unor politicieni, precum separatistul Puigdemont, și asigură un sprijin aproape obligatoriu din partea UE, dupa cum ne-o arată cazul Borrell.

Rămâne însă un semn de întrebare legat de diviziunile sociale pe care dogma ecologistă le poate crea. Borrell, șeful diplomației UE, vorbea despre protestele din Germania. La finalul săptămânii trecute, poliția germană a intervenit pentru a pune capăt unui protest ecologist împotriva unei termocentrale pe cărbune din centru țării. Protestatarii au blocat benzile care duc cărbune in centrala. Lozincile: ”Renuntați la cărbune acum!” sau ”Profitul fostru pe 20 de ani contra viitorului nostru”. Însă aceiași ecologiști au fost cei care au făcut presiuni pentru ca Germania să renunțe la energia nucleară, dupa catastrofa de la Fukushima, în 2011. Renunțarea la energia nucleară a trebuit compensată inclusiv prin arderea combustibilor fosili, iar asta a dus la o creștere cu 5% a emisiilor de dioxid de carbon in Germania, între 2011 și 2017.

Tot în Germania au avut loc proteste ale fermierilor împotriva tot mai multelor reguli de mediu: interzicerea unor pesticide, a unor îngrășăminte, noi reguli pentru creșterea animalelor, toate fiind inspirate din agenda ecologistă și ruinându-le afacerile. ”Ne-am săturat. Oamenii ăștia habar nu au ce înseamnă agricultură”, a spus un fermier. Replica copreședintelui Partidului Verde din Germania: ”Mai puțină grijă pentru mediu și pentru animale nu este răspunsul corect”.

 

blank