Featured, International

Iată ce reguli noi există pentru cei care vor să muncească în Marea Britanie

Brexitul aduce reguli noi pentru cei care vor să muncească în Marea Britanie. Concluzia e că, începând de anul viitor, uşile se închid pentru cei care nu vorbesc limba engleză şi nu au o calificare.

Executivul conservator îi îndeamnă pe angajatori să renunțe la forța de muncă ieftină din Europa și să investească în pregătirea personalului existent și în noi tehnologii. Ambasadorul României în Marea Britanie a explicat, în exclusivitate pentru Digi24, la ce să se aștepte cetățenii români care vor să se mute în Regatul Unit.

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie: După sfârșitul acestui an va fi acest sistem de punctaj, care nu mi se pare foarte complicat. Sigur că el va fi mai riguros decât în momentul de față, creând pentru cei care vor să se stabilească în Marea Britanie niște obligații – respectiv cunoașterea limbii engleze, ideea de a avea un precontract de muncă pe care să-l poți arăta. Va înceta sistemul ăsta în care „hai să mergem până acolo și vedem noi ce-om face”. Până la urmă, preîntâmpină munca la negru.

Cum funcționează sistemul pe bază de puncte
Guvernul de la Londra a dezvăluit noul său plan pe puncte, asemănător celui din Australia, miercuri. Prin acest plan, guvernul britanic spune că va prelua controlul asupra graniţelor ţării „pentru prima oară în ultimele decenii” şi că va elimina „distorsiunile” provocate de libertatea de mişcare din Uniunea Europeană.

Câteva dintre punctele de pe grilă sunt esenţiale, acest lucru înseamnă că dacă ele nu sunt îndeplinite, migrantul va fi respins indiferent de punctajul pe care l-a obţinut:

A primit o ofertă de loc de muncă din partea unui sponsor aprobat (esenţial) – 20 de puncte
Locul de muncă este la nivelul adecvat de competenţă (esenţial) – 20 de puncte
Vorbeşte limba engleză la nivelul cerut (esenţial) – 10 puncte
Salariu între 20.480-23.039 lire sterline – 0 puncte
Salariu între 23.040-25.599 lire sterline – 10 puncte
Salariu de 25.600 lire sterline sau mai mult – 20 puncte
Loc de muncă într-o ocupaţie cu deficit de forţă de muncă – 20 puncte
Studii: Doctorat în domeniu relevant locului de muncă – 10 puncte
Studii: Doctorat în domeniu (ştiinţific) relevant locului de muncă – 20 puncte