Actualitate, Featured

Iată ce noi măsuri se iau, în legătură cu pașapoartele, acum, în plin sezon estival

Programul de lucru cu publicul pentru eliberarea de pașapoartele a fost prelungit, începând cu ziua de luni, cu două ore, în Capitală și în alte 31 din județe. Reprezentanții MAI au precizat că de la începutul verii au fost eliberate peste 130.000 de pașapoarte.

Reprezentanții Ministerului de Interne au precizat, printr-un comunicat de presă, că începând cu ziua de luni, programul de lucru cu publicul pentru serviciile publice de eliberare a pașapoartelor a fost prelungit cu două ore în București și în 31 de județe „unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de pașapoartele”.

Iată ce noi măsuri se iau, în legătură cu pașapoartele, acum, în plin sezon estival

„Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni”, arată MAI.

Iată ce noi măsuri se iau, în legătură cu pașapoartele, acum, în plin sezon estival

Alte măsuri luate pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului luate de MAI vizează posibilitatea ca solicitanţii să se poată programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/.

„Pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica pașaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă”, se mai arată în comunicat.

Iată ce noi măsuri se iau, în legătură cu pașapoartele, acum, în plin sezon estival

Reprezentanții MAI precizează că stadiul cererii depuse de cetățenii interesați de eliberarea unui pașaport poate fi verificat online, la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/. Aceștia au precizat că este validă și posibilitatea ca pașaportul să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină”, se precizează în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, elementele de securitate ale noilor pașapoarte au la bază ultimele tehnologii în materie: „desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru)”.