Featured, International

Iata ce metoda ingenioasa au găsit spărgătorii de locuinte din Europa

Pe timp de pandemie, bogații sunt tot mai expuși jafurilor, iar metodele au evoluat. Dronele reprezintă acum noua amenințare în Europa și mai cu seamă în Spania, țară unde furturile din casă au explodat în ultima vreme.

Jucătorii și antrenorii de fotbal au fost, în ultima vreme, printre victime, de la Zinedine Zidane și Pique până la Jordi Alba, Benzema, Casemiro, Nelson Semedo, Morata sau Partey, scrie publicația La Nacion.

Cum operează hoții cu ajutorul dronelor
În ciuda măsurilor sofisticate de securitate din locuințele de lux ale fotbaliștilor, hoții reușesc să pătrundă în case cu ajutorul tehnologiei. Odată încheiată carantina și din cauza situației economice tot mai precare din țară, e de așteptat ca astfel de infracțiuni să escaladeze.

Cu ajutorul dronelor, hoții verifică dacă în momentul în care vor să acționeze este cineva acasă. ”Trei factori au dus la apariția acestui mod de operare. Supra-expunerea din Social Media, care le-a oferit informații bandelor de infractori.

Sistemele de securitate și de prevenție ale unor jucători, care nu au fost ajustate în conformitate cu riscul. Plus acele ceasuri de valoare, populare în rândul fotbaliștilor și care pot fi vândute ușor pe piața neagră, unde există cerere mare”, a explicat, pentru Marca, directorul unei companii de securitate.

Potrivit acestuia, hoții sunt extrem de bine organizați. Dronele le permit acestora ”să vadă, fără să fie văzuți” interiorul proprietăților, să caute bunurile de valoare, precum și să găsească sistemele de securitate și să le controleze.

Șantajul, altă modalitate prin care hoții ”valorifică” dronele
Un exemplu este cel al brazilianului Casemiro, de la Real Madrid. Acesta a fost jefuit chiar în ziua în care echipa sa juca derby-ul cu Atletico, în septembrie 2019.

”Mai mulți jucători au detectat drone care zburau deasupra caselor lor. Dar suntem siguri că există mulți care nu le-au văzut. E și greu. Dronele sunt mici, pot zbura la altitudine mare și au avantajul că fac capturi clare pe timp de noapte”, a explicat reprezentantul firmei de securitate.

Real Madrid le-a explicat jucătorilor riscurile și i-a sfătuit să folosească moderat rețelele sociale, unde să nu-și mai expună bunurile sau proprietățile.

Dronele nu sunt folosite doar pentru furturi, ci și pentru șantaj. Acestea au capacitatea să filmeze sau să facă poze în zone intime ale casei, precum dormitoarele sau toaletele.

Experții în securitate avertizează că aceste bande de hoți operează în toată Europa și își studiază cu meticulozitate potențialele victime. Potrivit specialiștilor, membrii acestor bande sunt originari din Europa de Est.

 

blank