Featured, Politic

Iată ce măsuri economice propun PSD și USR

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că se aștepta ca guvernul Orban să ia deja măsuri după investirea de sâmbătă și propune executivului un set de măsuri.

„În aceste zile trebuie să dăm dovadă, cu toţii, de responsabilitate şi unitate la nivel instituţional şi uman.

PSD propune un set de priorităţi care ar trebui preluate şi implementate urgent de Guvernul Orban. Sunt măsuri de sprijin financiar, care trebuie acordat firmelor cu pierderi cauzate de pandemie, precum şi măsuri de sprijin pentru populaţie.

Toate aceste măsuri trebuie luate ACUM! Pentru a fi eficiente! Orice amânare va avea consecinţe negative imense asupra economiei româneşti şi asupra românilor!”, a declarat Marcel Ciolacu într-un mesaj video transmis pe Facebook.

Măsurile propuse de PSD:

-suspendarea pentru trei până la șase luni a plăţii ratelor bancare, .
– înghețarea prețurilor la utilităţi – gaze, energie, telefon, TV si Internet – pe o perioadă de 3 până la 6 luni.
-PNL să renunţe la măsura privind liberalizarea preturilor la utilitati de la 1 iulie la utilităţi, liberalizare care ar conduce la o explozie a preţurilor!
– acordarea unui şomaj tehnic, achitat de stat în proporţie de 75%, pe o perioadă determinată
-rambursarea TVA şi a concediilor medicale restante
-amânarea plăţii CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate şi stabilirea prin criterii clare a acestor domenii.

Alianța USR-PLUS a solicitat Guvernului să ia 10 măsuri pentru ajuta economia românească.

Solicitările USR-PLUS postate, luni, pe pagina de Facebook:

„În contextul pandemiei de coronavirus și al efectelor economice ce încep să se resimtă la nivel internațional și național, Alianța USR PLUS solicită Guvernului Orban adoptarea de urgență a 10 măsuri menite să ajute întreaga economie românească.

CNAS, faimoasă pentru întârzierile exagerate cu care decontează sumele aferente concediilor medicale, trebuie să plătească direct și rapid indemnizațiile către salariați. Astfel, se va reduce presiunea asupra fluxului de numerar al societăților.

La rândul său, ANAF trebuie să deblocheze rambursarea TVA către firme.

Guvernul trebuie să definească și un cadru legal pentru oferirea de credite fiscale pentru firmele din domenii puternic afectate de COVID-19 și care sunt dispuse să își extindă activitatea spre alte sectoare, cu potențial de creștere în timpul și după perioada de criză.

Executivul trebuie să ia și măsurile necesare pentru a amâna cu 60 de zile termenul de declarare și de plată pentru toate tipurile de taxe și contribuții, inclusiv TVA, dar și termenul pentru depunerea situațiilor financiare anuale.

De asemenea, se impune stabilirea unor avantaje fiscale pentru deținătorii de imobile care îngheață sau renegociază cu minimum 25% chiria pe perioada crizei. Astfel de avantaje fiscale pot fi reducerea cu 20% a impozitului pe terenuri și clădiri și micșorarea de la 10% la 5% a impozitului pe veniturile din chirii.

Pentru societățile care își suspendă activitatea, Guvernul poate decide „Tax holiday”, adică scutirea integrală de la plata impozitelor și a contribuțiilor pe perioada lipsei de activitate.

Pentru că trebuie să fie și o prioritate bugetară combaterea coronavirusului, se impune eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt legate de epidemie și sănătate și concentrarea resurselor financiare pe combaterea COVID-19 și a efectelor sale asupra economiei. Trebuie oprită irosirea resurselor pe pensii speciale, sinecuri, programe guvernamentale eșuate, festivaluri, chermeze și alte cheltuieli populiste, lucruri pe care Alianța USR PLUS le solicită, de altfel, de luni bune încoace. De asemenea, se impune stoparea angajărilor la stat, cu excepția sănătății și a serviciilor de urgență.

Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să ia măsuri pentru sprijinirea firmelor exportatoare printr-un mix de credite fiscale, reduceri de taxe, impozite și contribuții, dar și pentru accelerarea demersurilor pentru înființarea unei registraturi unice online, de tipul ghiseul.ro. Până la operaționalizarea sistemului, toate cererile pot fi transmise prin mijloace electronice. Scopul este limitarea necesității de deplasare a cetățeanului la sediul instituțiilor și autorităților publice”

blank