Actualitate

Iată ce va face Gabriela Firea ca primar al Capitalei

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei a acordat un amplu interviu colegilor de la STIRIPESURSE.RO în care a spus ce are are de gând să facă dacă ajunge în fotoliul de primar.

Cum a fost campania până acum?

Din nefericire, nu a fost așa cum mă așteptam. Credeam că toți candidații vor folosi majoritatea timpului pentru a se întâlni cu bucureștenii, pentru a spune care este viziunea lor asupra problemelor Capitalei, care nu sunt puține. În schimb, se aud mai mult zgomotul de fond și se aud mai mult acuzațiile care nu au legătură cu problemele din Capitală, asta este dezamăgirea mea, în legătură că această campanie. De exemplu, la ultima dezbatere, de fapt, singura care a avut loc până acum, dacă rugăm pe cineva să analizeze ponderea discuțiilor despre Capitală și ponderea subiectelor referitoare la actualitatea politică, actualitatea din justiție etc. Problemele Capitalei au fost de multe ori umbrite de subiecte incisive, în legătură cu alte subiecte, care nu vor rezolva sub nicio formă chestiunile din București.

Dar nu cumva și publicul vrea spectacol? Aveți convingerea că vor soluții?

Cu siguranță, publicul din afara Bucureștiului vrea o dezbatere politică, pentru că nu este atât de interesat acest public de greutățile din București pentru că vin aici, eventual, în vizită la prieteni, la rude, însă nu locuiesc zi de zi. Pentru un cetățean care stă 3-4 ore în trafic pe zi, cred că îl doare mai mult acest subiect, decât altele care nu mai au relevanță, pentru că s-au întâmplat cu mulți ani în urmă. M-a întrebat un contracandidat despre ce a spus un competitor al PSD în 1990. Vă dați seama? Deci eu abia terminasem liceul, nu am de ce să mă justific și să dau explicații pentru fapte care nu-mi aparțin, nu aparțin actualei conduceri a partidului. O să vorbim, în curând, în campania pentru București despre Tutankamon, acest sentiment îl am.

Nu e presiunea mare pe candidatul PSD la Capitală, în sensul că de aici se dă trendul și pentru rezultatele din țară?

Candidatul PSD-UNPR la Primăria Capitalei trebuie să garanteze, în primul rând, un dialog cu societatea civilă, un dialog cu toți specialiștii din mediul universitar și academic, pentru a identifica cele mai bune soluții la problemele din București, onestitate, transparență totală decizională, puterea de a se implica în rezolvarea problemelor acute din Capitală. Când am intrat în această competiție, în perioada de precampanie electorală și mă aflam la capitolul documentare, primul meu sentiment a fost acela că voi găsi subiecte care nu au rezolvare și aceea a fost cea mai mare teamă a mea, să nu ajung într-un punct în care oricât de multă bunăvoință aș avea eu, oricât de mult m-ar ajuta specialiștii pe care îi consult, totuși să nu pot să rezolv aceea problemă. Nu există așa ceva! Nu există! Diferența este de timp. Unele probleme se pot rezolva din primele luni ale mandatului și altele într-adevăr, cum sunt problemele de infrastuctură durează ceva mai mult. Dar, apropo de subiectele care pot fi rezolvate puțin mai dificil și mă refer aici la infrastuctură: sunt covinsă și 100% conștientă de faptul că totul ni se trage de la contractele care au fost încheiate de Primăria Generală a Capitalei. Dacă acestea ar fi avut, în toți anii trecuți, nu doar în ultimele mandate, termene foarte clare, iar penalitățile de întârziere ar fi fost usturătoare, vă garantez că niciun constructor nu și-ar mai fi permis să solicite acte adiționale, la acte adiționale. Ori, cei care câștigaseră licitațiile să subcontracteze acele lucrări, practic și legislația a fost permisivă din acest punct de vedere și atunci avem un record demn de ”Cartea Recordurilor” în care un pod se finalizează în 11 ani și nu în câteva luni. Intrăm în ”Cartea Recordurilor” cu durata șantierelor din Capitală și, din păcate, după ce am văzut cum a fost adoptat bugetul de către majoritatea PNL-PDL, noi având doar 18 consilieri generali din 55, în primul an, dacă am respecta ad literram bugetul ar însemna că nu evoluăm prea mult. Va trebui ca problema șantierelor deschise din București să fie o prioritate pe agenda consiliului general și în consultare cu Ministerul de Finanțe și respectând legislația în vigoare să vedem în ce măsură mai pot fi suplimentate fonduri la rectificarea bugetară pentru ca bugetele șantierelor din Capitală să fie mai consistente, iar aceste lucrări care sunt parte a aglomerației să le închidem cât de rapid se poate.

A zis cineva din partid să aveți grijă la București, că se răsfrânge în țară?

În mod evident, rezultatul din Capitală, nu trebuie să ne ascundem, că nu suntem ipocriți, va conta ca imagine de ansamblu pentru rezultatul PSD per ansamblu, dar pentru parlamentare. Acum nu mai putem să influențăm în vreun fel, ci eventual prin conduită, prin felul meu de a mă poziționa față de subiecte, prin modul în care mă documentez, prin modul în care discut cu bucureștenii și le cer sfatul, opinia, prin faptul că am demarat câteva dezbateri pe probleme esențiale ale Capitalei și care sunt mai aproape de felul meu de a fi și ca persoană, femeie, mamă, om de stânga și mă refer la sănătate, la eduație, de asemenea la curățenie, la poluare, dar nu neglijez sub nicio formă și v-am spus că este o prioritate, transparența din Primăria Capitalei, atât a primarului, cât și a Consiliului General și al angajaților din Primărie și, de asemenea, aspectul comercial al activității Primăriei Generale, vorbesc despre contractele care s-au semnat până acum. Este vorba despre un audit care să ne arate exact radiografia acestor contracte semnate și în ce măsură putem să solicităm, pentru că eu asta îmi doresc, să solicităm renegocierea tuturor contractelor păguboase. Nu sunt un om populist și niciodată nu am făcut afirmații fără a acoperire, dar din prima lună de mandat voi solicita un audit în urma căruia să solicităm ca o consecință renegocierea contractelor pe care le considerăm nepotrivite și care sunt în deserviciul cetățenilor.

Ce va face primarul Gabriela Firea în prima zi când va ajunge în Primăria Capitalei?

În prima zi când voi ajunge în Primăria Generală a Capitalei voi solicita să văd cu ochii mei contractul de închiere a spațiului în care activează Primăria Capitalei. Am informația și sunt convinsă că este corectă că se plătește pe lună suma de 200.000 de euro pentru chirie, o sumă foarte mare, exorbitantă. Am înțeles că de 4-5 luni de zile nu s-a mai plătit chiria pentru că aceasta se află într-un litigiu, a fost pierdută de fostul proprietar, a fost pierdută în patrimoniul unei bănci și se încearcă scoaterea sa la licitație. Primăria Generală a dorit să negocieze achiziționarea acestui imobil. Nu voi fi de acord cu această achiziție, este una foarte costisitoare. Nu poți să activezi ca primar, ca funcționar în Primăria Generală a Capitalei într-un spațiu atât de luxos, într-un spațiu în care există și excedent, toate acestea într-un oraș în care în continuare copiii stau în intersecții și cerșesc, dacă mergem la Gara de Nord găsim oameni ai străzii care nu au nici măcar un adăpost, sunt foarte multe probleme sociale, cărora vreau să le dau maximă atenție și voi căuta, ca primă măsură un spațiu adecvat într-o zonă unde să nu fie atât de scumpă, cu birouri de mai mici dimensiuni. Nu cred că prioritatea mea trebuie să fie confortul biroului meu și al colaboratorilor. Prima măsură este aceea de a căuta un spațiu adecvat nu unul luxos și nu unul într-o zonă atât de bună ca cea de acum. Sub nicio formă nu voi fi de acord să mai plătim 200.000 de euro pe lună pentru a ne desfășura activitatea. Repet, este criză groaznică de creșe și grădinițe în Capitală și știți foarte bine, iar bucureștenii care au copii mici fac apel de fiecare dată la autorități să fie ajutați, iar noi ne permitem să dăm acești bani pentru chirie.

Cum vă propuneți să rezolvați această problemă a creșelor și grădinițelor?

În programul meu de guvernare locală este o prioritate construirea de creșe și grădinițe, extinderea tuturor școlilor din Capitală, pentru că nu toate au beneficiat de aceeași atenție ca, de exemplu, în Sectorul 3, la primarul PSD Robert Negoiță, unde s-au extins într-adevăr toate școlile. Sunt foarte mulți copii în București care învață în trei schimburi, știți foarte bine ce înseamnă asta: ore mai scurte, copii mai obosiți, care ajung noaptea târziu acasă și așa mai departe. De asemenea, serviciul de after-school este foarte solicitat de toate asociațiile de părinți cu care m-am întâlnit și este prevăzut în programul meu de guvenare locală. Eu vorbesc despre un program de after-school finanțat 100% de stat. Am ca obiectiv prioritar popularea 100% a cabinetelor școlare cu medici, pentru că acum 50% dintre cabinetele școlare nu au medic. Dacă se întâmplă cu accident sau o faptă violentă într-o școală care nu are medic, reacția este să suni la 112, dar nu știi cât de repede ajunge. Un medic care este acolo poate să intervină mult mai rapid. Întrebarea a fost de unde aducem aproape 200 de medici, pentru că sunt peste 400 de școli. Se poate organiza printr-un serviciu de ture, pentru că spitalele sunt în subordinea Primăriei Capitalei, iar toți acești medici specialiști și rezidenți sau asistente, deci personal din domeniul sănătății, sunt convinsă că dacă ar fi plătiți acești oameni ar prefera să meargă la un cabinet școlar, decât să meargă în privat, ori să nu aibă activitate și să meargă acasă. Se poate face foarte bine o colaborare între Inspectoratul General Școlar și Direcția de Administrare a Spitalelor pentru ca toate școlile și grădinițele să aibă medici și asistente. Eu vă spun sincer că m-am înfiorat când am aflat că 50% din școlile din București nu au medic la cabinetul medical și nu ne ajută, dacă se întâmplă ceva, să mergem la o încăpere pe care este o plăcuță cu ”Cabinet medical”, dar lipsește medicul. De asemenea, am pus accentul în proiectul meu pe utilarea cabinetelor stomatologice existente în școli și înființarea de cabinete stomatologice acolo unde nu există, pentru un motiv simplu: în luna ianuarie am fost în Israel, cu președintele PSD, Liviu Dragnea și o delegație parlamentară. Ne-am întâlnit în Israel cu mai mulți miniștri, dar cel mai mult m-a impresionat întâlnirea cu ministrul Sănătății, care fusese declarat recent cel mai bun ministru al Guvernului și l-am întrebat care sunt proiectele lui și de ce este un ministru atât de popular, chiar am citit și în presă, este un ministru iubit de populație și mi-a spus că el a avut două mari proiecte, pe care le continuă și sunt convinsă că sunt atât de necesare și în România, dar eu mă refer acum la București. Primul obiectiv este cel cabinetelor stomatologice în școli, pentru că din lipsa banilor părinții nu-și permite să îl ducă la cabinete private, iar problemele de sănătate se agravează atunci când copilul devine adult și sunt mult mai greu de rezolvat ulterior. Al doilea obiectiv este serviciul de urgență, pentru că acolo este și zonă de risc, de accidente. Trebuie să aducem serviciul de urgență la locul faptei. Nu ne neapărat să utileze foarte bine unitățile de urgență, este bine ca acestea să fie utilitate și bine dotate, dar trebuie să avem capacitate de reacție la locul accidentului și anume toate ambulanțele sunt, de fapt, mini-spitale de urgență. Apropo de întreaga discuție pe care am avut-o după decesul fotbalistului, iar în zonă nu era niciun defribrilator. Eu am prezentat în programul din domeniul sănătății, pe care l-am făcut public săptămâna trecută, că voi propune Consiliului General și sunt convinsă că voi găsi acolo înțelegere și aprobare ca toți agenții economici care se vor dota cu defribrilatoare să aibă o anumită reducere la impozitele locale. De ce? M-am interesat și în Occident există defribrilatoare în toate școlile, grădinițele, în toate spitalele pe fiecare etaj, nu doar unul pe etaj sau doar la secția de cardiologie, dar se asemenea în mall-uri, în biserici, acolo unde sunt pelerinaje și, iar acest aspect m-a inspirat, în toate farmaciile, inclusiv în farmaciile private. Costul unuia începe de la 900 de euro și cel mai performant este 2000 de euro. Nu mi se pare o sumă exorbitantă, nu mi se pare o investiție atât de mare, comparând cu faptul că salvezi o viață. Mi-au explicat mai mulți medici, care lucrează la unități spitalicești și preiau cazuri foarte grave, inclusiv domnul doctor Tudor Ciuhodaru, care lucrează la UPU, și care mi-a spus că aceste defribrilatoare pot fi folosite nu doar de medici sau de asistente, ci și de persoane care au urmat cursuri minime de prim ajutor pentru că îți arată și îți spun exact ce trebuie să faci. De aceea, în programul meu de sănătate am prevăzut ca Primăria să investească în formarea cât mai multor persoane din școli, din licee, din grădinițe, din instituții private, care să știe să folosească un defribrilator. Acum se realizează acest lucru. Am vorbit cu doamna Alice Grasu de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și ei organizează cursuri de prim ajutor, dar vă dați seama că este la un nivel redus, nu sunt cursuri care se adresează maselor. Eu îmi propun ca în fiecare societate comercială, în fiecare școală, la fiecare loc de muncă să existe măcar 2-3 persoane care să fi luat cursuri de prim ajutor și să intervină, pentru că nu trebuie să ne punem această întrebare sau să găsim soluții abia după ce s-a întâmplat un incident grav, așa cum s-a întâmplat pe stadion. Aceste lucruri trebuie gândite când nu sunt probleme, pentru ca în situații de urgență să poți să acționezi. Eu aceste lucruri le-am propus pentru că sunt realizabile, nu-ți trebuie nu știu câte mandate. Se pot face în primele luni.

Dar câte mandate vă doriți, realist vorbind.

Într-un mandat se pot face multe lucruri, în două mandate și mai multe lucruri. Este normal. Eu sunt genul aventuros și, sincer, nu prea îmi plac acele răspunsuri: eu vreau două mandate ca să fac nu știu ce. Ce am spus eu, până acum, se poate realiza într-un singur mandat. Nu am spus nimic care să aibă nevoie de două mandate și vă doar o scurtă explicație, deschid o paranteză, și îmi imaginez cum zâmbește Dumnezeu când ne aude pe noi pământenii că ne facem planuri atât de mari.

Cu ajutorul lui Dumnezeu!

Cu ajutorul lui Dumnezeu, evident!

Cum vi se pare foiala asta de la DNA, cu verificările la listele de semnături?

Ce să spun? Eu știu că într-o localitate de aici de lângă București, nu mai vreau să îi dau numele, Biroul Electoral de Circumscripție a identificat semnături false, semnături ale minorilor, ale unor persoane decedate și candidatul este bine merci, candidează. Ce să spun? Instituțiile să își facă datoria, să avem un rezultat, dacă se poate, cât mai rapid, deci într-un regim de urgență.

Nu vă afectează?

Nu mă afectează absolut deloc. Avem AEP, avem și alte instituții judiciare, care să verifice, să tragă linia și să dea un răspuns.

Cum vedeți dumneavoastră soluția la problema traficului suprateran din București?

Încep cu o informație: în 2011 s-a semnat un contract, până în 2015 pentru toată acțiunea de administrare a marilor bulevarde, incluzând aici și lucrările. Evident că acest contract a expirat, a fost valabil până în 2015. Noi suntem acum în mai 2016 și nimeni din Primăria Capitalei nu a renegociat, nu a pus niște termeni în avatajul bucureștenilor, pur și simplu este un contract abandonat. O contribuție la degringolada din București, o contribuție negativă, o aduc și multiplele șantiere și toate gropile din asfalt, deși, repet, există contract de mentenanță, dar el se derulează în baza unuia expirat. Asta ca o primă măsură: renegocierea acestui contract, niște termeni foarte clari prevăzuți pentru depășirea timpului de execuție al oricărei lucrări și penalități, eu insist pe penalități. Apoi, sunt foarte mulți bucureșteni care trăiesc în Capitală și muncesc în Ilfov și invers, care au casa în Ilfov, dar muncesc în București. Zilnic se produce acest flux de persoane între București și Ilfov și acum se simte foarte mult absența zonei metropolitane, pornind de la cadrul legislativ și mergând mai departe către o abordare unitară a celor două unități administrativ teritoriale. De ce insist? Pe vremuri au fost 2-3 edili care au vorbit despre zona metropolitană, dar imediat a venit cineva, de obicei un factor politic, care a închis subiectul și a spus că nu este nevoie de colaborare între București și Ilfov. Nu putem să ridicăm un zid al Berlinului în jurul Capitalei pentru simplul motiv că oamenii au luat-o deja înaintea autorităților și ei deja s-au dezvoltat în acest fel, în sensul să circule, nu ocazional, ci zilnic între București și Ilfov. A doua măsură, după cea a revizuirii contractelor pentru administrarea bulevardelor, în toate zonele metropolitane există parcări se numesc ”Park and ride”, unde cetățeanul vine, își lasă mașina în condiții de siguranță, dar, și aici este foarte important, poate să apeleze la transportul public, la transportul municipalității, dar în mod ritmic și previzibil. Dacă s-a spus că autobuzul 55 vine la ora 13.05, așa este, nu peste 45 de minute. Preluarea celor care vin din afara Capitalei până în centru sau până unde au nevoie de meargă în ziua respectivă. Aș deschide o paranteză și aș menționa, să nu se înțeleagă greșit că niciun cetățean din afara Bucureștiului nu va mai putea pătrunde în Capitală decât cu autobuzul sau cu microbuzul. Este o alternativă, care îi scutește și de bani, pentru că costă mai puțin o călătorie cu autobuzul decât benzina, de asemenea se reduce și poluarea pentru că vor fi mai puține mașini mici în centrul orașului și se elimină, din punctul lor de vedere, căutarea înnebunită a unui loc de parcare, mai ales în zona centrală.

Pentru cei care vin zi de zi din Ilfov în București și merg la muncă e mai greu să lași mașina și plus că parcările astea nu se fac peste noapte.

Sunt două parcări în sistem ”Park and ride” începute și nu mă întrebați de ce n-au fost finalizate.

Ba vă întreb: de ce n-au fost?

N-am fost primar general (râde cu poftă). Sincer, nu s-au alocat fonduri și este incredibil, ca un sistem care funcționează peste tot în lume, la noi nu s-a pus în aplicare pentru că nu s-au alocat fonduri.

Câte astfel de parcări doriți să faceți?

Avem două acum și urmăresc să avem la toate gurile de acces în Capitală. Vreau să subliniez că vom avea și în zonele foarte aglomerate, lângă gurile de metrou. Deschid o paranteză, pentru că este ideea echipei mele de campanie și vreau să o aplic la Primăria Generală a Capitalei. Nu mai sunt de acord ca Primăria să pleacă zeci de mii de euro pentru studii de fezabilitate unor companii. Tot respectul pentru mediul privat, pentru afacerile mai mari sau mai mici, dar noi avem o resursă umană neexploatată. Cu toți profesorii cu care am vorbit de la Arhitectură, de la Politehnică, de la Medicină, am ajuns la concluzia că avem această resursă umană neexploatată. Avem profesori care asta fac de ani de zile, de exemplu, profesorii care se ocupă de studiul managementului traficului. Avem această specializare la Politehnică și nimeni nu-i întreabă niciodată nimic, îi mai invită pe la simpozioane sau mese rotunde, eventual, așa, ca să dea bine la nu știu ce eveniment. Dacă în cadrul arhitecturii există arhitecți reputați și participă la realizarea PUZ-ului (planul urbanistic zonal n.r.), în domeniul managementului traficului, profesorii nu sunt folosiți. Ei pot genera studii de fezabilitate și pentru managementul traficului și să răspundă la întrebarea unde este mai bine să plasăm ”Park and ride”, la care dintre gurile de metrou, la care dintre intrările în Capitală. Nu poți să vi să spui subiectiv, așa, ca percepție care este părerea ta, să își dea fiecare cu presupusul în Consiliul General.

Vă place site-u Primăriei Capitalei, cel actual?

Nu, dar nu neapărat din punct de vedere al formei, ci al conținutului. Am vrut să intru de câteva ori să mai citesc anumite cifre din buget și credeți-mă că dacă nu ești cât de cât specializat este foarte greu, este un site stufos. Parcă este un site creat să ascundă informația, nu să le arate publicului. Mi se pare că trebuie să treci prin foarte multe etape și furci caudine până ajungi la informație. Nu mi se pare normal, pentru că pe un site al unei primării poate să intre un cetățean care nu are pregătire nici juridică, nici economică, nici de IT, nu are o pregătire extraordinară, dar vrea totuși să afle o informațieș și credeți-mă că mi-a fost dificil să găsesc un site al unei instituții atât de alambicat. În momentul în care vorbești despre transparentizarea activității primăriei și că vei urca în online toate întâlnirile pe care le ai în cadrul Primăriei, toate deciziile, toate hotărârile, trebuie în primul rând să fie o platfomă prietenoasă, ușor de accesat.

Va face primarul Gabriela Firea audiențe?

Vreau să dau audiențe și mai mult decât atât, le-am promis și mă țin de cuvânt, tuturor asociațiilor de proprietari, tuturor asociațiilor care vin alte domenii, ONG-urilor, fundațiilor și de asemenea mediului universitar și academic, le-am promis întâlniri cât mai dese, pentru că prefer să fiu genul de primar croitor și anume să măsor de trei ori și să tai o dată. Prefer să mă consult mai mult, cu diferite categorii socio-profesionale, inclusiv cu simpli cetățeni, care pot să aibă o opinie, decât să iau o decizie pripită care să ne coste pe toți mai mult. Nu este bugetul meu, este bugetul Primăriei și atunci trebuie să ai grijă de toate aspectele care pot să intervină într-o decizie.

La finalul mandatului dumneavoastră de primar, Bucureștiul va găzdui meciuri la Euro, dar nu avem metroul gata. Cum veți rezolva?

Suntem într-o mare întârziere și am citit și declarația ministrului Transporturilor, care zice că a găsit dumnealui formula și anume să se meargă pe calea ferată, numai că nu cred că este o soluție corectă, o soluție viabilă, pentru că de la calea ferată mai este mult până la stadion și ar trebui ca toți sportivii, toți suporterii să ia două mijloace de transport să fie România considerată o țară în care, pentru puțini kilometri, nu reușit să asigurăm un trasfer rapid, eficient și dintr-un foc, nu din două-trei mijloace de transport. M-a suprins și pe mine declarația aceasta a ministrului Transporturilor. Mă așteptam să spună că face toate demersurile necesare, tot ce îi va sta în putință să accesăm fonduri, să fie un efort național, al Bucureștiului și al Ilfovului pentru a finaliza linia de metrou. Nu cred că este bună o astfel de soluție și am ridicat această problemă la o discuție cu transportatorii și toți spuneau că se așteptau să se facă un efort financiar comun pentru finalizarea liniei de metrou, dar din păcate nu s-a putut. Dacă nu se poate cu metroul, mai degrabă cu transport rutier dintr-o bucată, decât să schimbi trenul cu autobuzul și pe urmă cu mașina mică și așa mai departe.

Credeți că până în 2020 nu s-ar mai putea rezolva?

Eu militez pentru finalizarea liniei de metrou. Nu-i vorba că n-aș fi optimistă, dar nu depinde de Primăria Generală a Capitalei și chiar nu sunt genul care să spun ceva ce nu se poate realiza. Nu depinde doar de Primăria Capitalei, ci și de Ministerul Transporturilor, dar partea care ține de Capitală vă asigur că va fi cu siguranță realizată și voi milita la toate întâlnirile care sigur vor avea loc între autoritățile din domeniu responsabile. Nicidecum nu sunt de acord cu cârpirea și investiția la CFR.

Credeți că Metrorex ar trebui să treacă la Capitală?

Am avut o întâlnire recent cu reprezentanții Metrorex și ei mi-au vorbit despre toate problemele pe care le au, inclusiv din perspectiva condițiilor de muncă și a faptului că într-o perioadă de tristă amintire din punct de vedere al libertății presei și libertății individului s-a putut construi atât de mult pentru dezvoltarea metroului, iar noi acum nu suntem în stare să finalizăm metroul către Drumul Taberei, către Otopeni și extinderea din Pipera. Deci sunt obiective pe care toți cei de la metrou le doresc și sunt și ei îngrijorați că aceste lucrări trenează atât de mult, dar v-am spus că totul pornește de la prima idee lansată în acest interviu, aceea că au fost contracte ani de zile mult prea permisive cu constructorii. I-am întrebat și eu dacă ar fi mult mai bine dacă ar fi mult mai bine ca această regie să intre în subordinea Primăriei Capitalei cu tot cu buget sau să rămână în subordinea Ministerului Transporturilor. Ei au spus foarte clar că, din punctul lor de vedere, dacă se va ajunge în sfârșit în București să se dea o importanță strategică transportului în comun și, de exemplu, propunerea care am făcut-o să se facă tichet unic pe toate mijloacele de transport, ar fi mult mai normal și mai firesc ca metroul să fie în subordinea Primăriei Capitalei, pentru că i s-ar acorda atenția cuvenită. Ministerul Transporturilor se ocupă de toată țara, pe când la Primăria Capitalei sunt câteva priorități Metrorex, RADET, RATB și ar fi o dezvoltare mult mai corectă. La Primăria Capitalei metroul ar fi prioritate, ar fi tratați într-un mod special. Eu aș vrea să fie în subordinea Primăriei Capitalei pentru a avea un tratament sinergic, prioritar.

Cum veți rezolva problema la RATB?

În primul rând, toate autobuzele achiziționate de Primăria Capitalei să fie în trafic. În acest moment, avem doar 670 de autobuze în trafic, restul de 330 sunt păstrate în garaj și folosite ca piese de schimb. Așa ceva nu mai întâmplă nicăieri în lume! Pentru că nu s-au acordat bani RATB-ului să își achiziționeze piese de schimb, au luat această decizie ca, totuși, parcul auto să nu provoace accidente în trafic. Ați mai auzit de așa ceva să ți 330 de autobuze, relativ noi, blocate? Vă dați seama, a fost o măsură urgentă, nu aduc o critică managementului RATB ci decidenților din Primăria Capitalei care nu au acordat bani pentru piese de schimb. Este o regie 100% a municipalității și așa trebuie să rămână, doar că trebuie transformată în societate comercială, pentru că riscăm să intrăm și în infrigement. Această societate trebuie transformată în societate comercială, care să primească concesiunea transportului public și să execute serviciul de transport public la cele mai înalte standarde, pe baza unui contract, clar, dar acest lucru trebuie să se producă imediat, în câteva luni. Eu știu că documentele au fost pregătite, dar nu-mi dau seama de ce a trenat rezolvarea acestei probleme.

Vorbiți de proiecte majore, dar ce veți face dacă nu veți avea majoritate în Consiliul General?

Primul pas ar fi acela să conving Consiliul, să mă gândesc că fiecare consilier general în parte, până la urmă este cetățean al Capitalei, are o familie aici și răspunde în fața celor care l-au trimis acolo și să nu mă gândesc la anumite tensiuni între partidele politice. În primul rând, le voi explica lor și voi încerca să-i atrag de partea mea în sensul bun al cuvântului, să înțeleagă că dacă reușesc eu, reușesc și ei. Trebuie să înțeleagă că în cazul în care proiectele noastre comune au succes, meritele sunt și ale lor. Ar fi mult mai neplăcut ca ei să mă blocheze, eu să mă duc în fața presei și să spun: uitați, eu am venit cu acest proiect, pe care l-am realizat după ce m-am consultat cu toți specialiștii, credem că este un lucru bun pentru bucureșteni și mă blochează Consiliul. Eu cred că în acel moment își fac rău ei înșiși, pentru că eu nu voi tăcea. Eu vă spun de pe acum și așa cum mă cunoașteți cred că mă credeți pe cuvânt: eu voi fi un primar care va fi tot timpul pe teren, eu am fost reporter de teren și îmi place foarte mult să stau în mijlocul oamenilor. Eu nu mă ascund în birou, pe mine mă vor găsi pe teren. Doi la mână, sunt un primar care nu o să tac, deci, ca să parafrazez președinte-jucător, președinte-gânditor, eu voi fi un primar alergător dintr-un șantier în altul, un primar răzbătător, care va spune mereu ce se va întâmpla în Primăria Generală a Capitalei.

Dacă, totuși Consiliul se opune, ce veți face?

Voi apela la președinții de partide. Sunt convinsă că voi găsi înțelegere, pentru că nu cred că există în România un politician care cu bună știință să blocheze Bucureștiul. Dacă aceste două prime etape nu dau roade atunci voi face referendum și mă bazez pe sprijinul bucureștenilor.

Cum veți rezolva problema încălzirii în Capitală?

Problema RADET, care chiar pichetează în aceste zile sediul ELCEN este una serioasă și nu poate fi imputabilă doar managerilor și angajaților din această regie. Rețeaua de termoficare a Bucureștiului este veche de 45-50 de ani. Ea are o durată de viață de maxim 25 de ani, dar nu s-au mai făcut investiții în ultimii ani. De asemenea, la momentul inițial ea a fost construită pentru marile activități industriale, marile platforme industriale Faur, IMGB etc și doar 30% pentru populație. În acest moment rețeaua de termoficare din Capitală deservește 1,4 milioane de cetățeni și de asemenea școli, grădinițe, spitale etc. Vă dați seama că având conducte, unele dintre ele de dimensiunea unei persoane, vă dați seama câte pierderi sunt pe rețea și sunt cartiere întregi cum ar Pantelimon, Colentina, Doamna Ghica, Aviației, Titan care primesc agent termic de la 20-25 de kilometri. Care ar fi fost soluția? Soluția era să reabilitezi toate conductele, să le dimensionezi la stadiul actual și să construieșt stații de co-generare. Niciodată nu au fost bani, dar haideți să vă dau o cifră: în ultimii 10 ani, pentru Radet, pentru a acoperi aceste pierderi, s-a consumat suma de un miliard, asta înseamnă aproape bugetul pe un an al Primăriei Capitalei. Cu jumătate din această sumă ar fi fost reabilitată întreaga rețea de termoficare. În acest moment avem un prim pas, pe care ar fi trebuit să-l facem de un an de zile, dar așa cum vă spuneam în Primăria Capitalei domnește haosul. Aproape jumătate din această sumă a fost aprobată prin acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană, semnat de Cabinetul Ponta. Vorbim de 187 de milioane de euro, bani nerambursabili de la UE pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Ce trebuia făcut ca să accesezi acești bani? În primul rând trebuia să fie aprobată de către Consiliul General al Capitalei strategia energetică a Capitalei. Există documentul, a fost redactat de specialiști, dar nu mă întrebați pe mine că nu știu să vă răspund, nu avem majoritate, nu a fost aprobat în comisia energertică. După aprobarea acesteia, care, dacă ajung primar general va fi o prioritate și va fi în primele ședințe, se întocmește caietul de sarcini, ulterior studiul de fezabilitate și în momentul în care ai studiul de fezabilitate deschizi aplicați pentru fondurile de la UE. Nu este o procedură care durează patru ani, nici măcar un an. În câteva zile se poate rezolva totul și din primii bani, prin care poți să modernizezi rețeaua, astfel încât să nu mai fie pierderile atât de mari pe rețea și vă garantez, pentru că am discutat cu specialiști în domeniu, factura la apă caldă și căldură se va înjumătăți pentru că nu vor mai fi pierderi pe rețea, pe care acum le suportă cetățeanul

Avem două proiecte controversate: Catedrala Mântuirii Neamului și mega-moscheea. Cum vă raportați la cele două?

Categoric Catedrala Mântuiririi Neamului trebuie realizată. Eu văd această clădire ca un spațiu multifuncțional, eu vă această clădire ca un loc în care să te rogi, să te regăsești și să-ți găsești liniștea sufletească și spirituală, dar și un spațiu în care să fie ajutați copiii vulnerabili, copiii care au părinții plecați în străinătate, prin forme de servicii de after-school, cantine, nu le spun sociale pentru că sună puțin deranjant, de asemenea evenimente culturale și aici mă refer la concerte de muzic clasică, piese de teatru. Eu acest spațiu așa îl văd, ca unul în care vi și te rogi, dar îți găsești și posibilitatea de a participa la acțiuni culturale și la acțiuni sociale.

În legătură cu a doua parte, eu am citit toate informațiile care se referă la controversa aceasta: ne trebuie sau nu moschee? Păi noi avem moschee, problema este că se dorește una mai mare și o altă acuzație, care a venit din partea unor organizații creștin ortodoxe, care întrebau de ce în centrul Capitalei și de ce de aceea dimensiune. Problema nu este dacă se construiește sau nu o moschee, ci locul de amplasare și dimensiunea, acestea sunt întrebările care nasc controverse. Orice decizie mai controversată, orice decizie care ar putea să perturbe bunul mers al lucrurilor în Capitală trebuie să fie luată numai și numai după consultări cu asociațiile, cu consilierii, cu specialiștii și dacă nu reușim să găsim un numitor comun, după o largă consultare, atunci vom merge la referendum, direct la cetățeni.

Vă este frică de DNA?

Nu e vorba că îmi este frică de DNA, dar conștientizez faptul că orice om politic, orice administrator, chiar orice om de afaceri poate să fie oricând chemat la această instituție. Până acum nu am fost chemată niciodată la DNA, dar conștientizez faptul că odată intrată în această competiție și dacă și ajung primar general poate să existe situația în care voi fi chemată să dau anumite explicații. Vă rog să mă credeți că nu a fost o decizie ușoară pentru că am doi copii mici și asta pentru că sunt un om care dacă se implică o face total și o fac de dimineață până noaptea și de multe ori fac tot posibilul ca în weekend să îmi recuperez timpul piedut cu familie, tocmai pentru că în timpul săptămânii muncesc foarte mult și este păcat, pentru că pierd timp prețios cu copii mici. De asta a fost decizia foarte grea, pentru că sunt mama a doi copii mici și Tudor, chiar dacă merge pe 21 de ani, are nevoie de o mamă prezentă, nu de o mamă la televizor. Fac tot felul de echilibristici pentru a împăca viața de familie cu viața profesională. Orice timp avem folosim împreună, pentru a încerca să compensăm momentele mai intense profesional, în care nu sunt prezentă. Vorbim peste zi la telefon și cu soțul, și cu copii, le urmăresc întreaga activitate. Încerc să fiu și o mamă bună și un om prezent, nu absent.

Cum vedeți rezolvarea problemei câinilor maidanezi?

După a murit și un copil sfâșiat de câini, după ce au fost atât de multe accidente, după ce oameni în vârstă, care se întorceau de la piață au fost mușcați de câini și după ce asociațiile iubitorilor de animale au oferit atâtea soluții și proicte, totuși nu avem acum o rezolvare unitară. Poate și din cauza faptului că după ce s-a întâmplat evenimentul nefericit cu domnul Oprescu în justiție, Capitala a fost abandonată. Noi avem acum o conducere fantomatică la Primăria Capitalei, pentru că avem un primar interimar candidat din partea PNL la Sectorul 4, care nu mai are de mult nicio treabă cu Primăria, care oricum spun chiar domnii de la PNL nu le-a făcut cinste prin prestația pe care a avut-o până acum. De aceea, printre altele, și această problemă trenează. Primul lucru care trebuie făcut este să invităm toate ONG-urile, toate fundațiile, toate asociațiile iubitorilor de animale, dar și toate asociațiile de proprietar, de locatari, care spun așa: iubim animalele, vrem un tratament civilizat pentru acestea, dar iubim și oamenii, care trebuie protejați de agresiunea câinilor fără stăpân. Mi-aș fi dorit mai multă acțiune pe două planuri: primul este adopția câinilor comunitari și al doilea este construcția de adăposturi. Îl avem pe cel de la Mihăilești, dar acel adăpost nu este suficient și un oferă condiții civilizate, pentru că asta mi-au spus reprezentanții asociațiilor iubitorilor de animale, de aceea încurajez mai degrabă adopția. Sunt lucruri care se pot face, nu sunt lucruri atât de complicate precum finalizarea metroului către Otopeni nu trebuie să conlucreze mai multe instituții.

Veți fi primar peste șase orașe. Vreți să lăsați situația așa sau vreți un alt tip de organizare a Capitalei?

Nu suntem pregătiți acum să desființăm sectoarele. Nu este prioritatea mea să propun desființarea sectoarelor. Am văzut câțiva contracandidați, care fac declarații curajoase, în sensul de a se evidenția și propun desființarea sectoarelor. Haideți să populăm noi toate cabinetele școlare cu 200 de medici, haideți să înființăm noi cabinete stomatologice, haideți să terminăm metroul Drumul Taberei și pe urmă ne gândim dacă vrem să desființăm sectoarele. Printr-o comunicare directă și coerentă, constantă cu primarii de sectoare poți să ajungi la un parteneriat foarte bun pentru cetățean și vă dau un exemplu: acolo unde bugetul sectorului nu permite construcția de școli, de grădinițe, avem două bugete foarte mari în Capitală, la Sectorul 1 și Sectorul 3, dar avem și sectoare cu bugete mai mici, mă refer aici la Sectorul 4 și Sectorul 5. Vina pe care au dat-o tot timpul edilii a fost pe buget că este foarte mic, dar printr-o colaborare cu Primăria Capitalei și printr-o modificare a Legii Capitalei, care să permită parteneriat inclusiv financiar, care să permită o investiție comună într-o creșă sau o grădiniță din cartier. Iată cum se pot rezolva lucrurile! Nu desființând sectoarele, nu trimițându-i acasă pe cei șase primari. Să fim serioși, nu este o prioritate, nu înțeleg în ce sens ar rezolva mai ușor problemele. Știți ce mi-au primarii de sectoare: că în conformitate cu legea, primarul general ar trebui să se întâlnească lunar cu primarii de sectoare. Nu au fost chemați de foștii primari generali niciodată la consultări pentru a prioritiza problemele din Capitală, pentru că este normal că uneori te concentrezi pe un sector, altă dată pe alt sector, ca să finalizezi o lucrare de comun acord. Mai sunt primari de sectoare, nu mă refer la mandatul domnului Oprescu, dar au fost primari generali care țineau primarii de sectoare pe la uși, pentru că politicul a intrat foarte mult în administrație. Politicul și orgoliul, care alimentează dorința de a puncta din punct de vedere politic a făcut ca problemele din Capitală să cadă pe locul doi, trei și aspectul politic să primeze. De aceea vă garantez că prioritatea mea nu va fi aceea de a crește pe scara ierarhiei politice, ci de a rezolva problemele bucureștenilor.

Cu cine nu faceți alianțe în Consiliul General al Capitalei?

Eu am spus că după ce vedem care este structura Consiliului General al Capitalei, ce partide vor ajunge în acest Consiliu, principalii noștri aliați sunt UNPR și ALDE, dar vom colabora și cu partidele mai mici, mai nou înființate, cele care în ultima perioadă au prezentat cetățenilor soluții ale cetățenilor veniți din societatea civilă. Nu a fost o glumă, nu a fost doar așa, o declarație politică, când am spus că aș vedea o bună colaborare cu USB, pentru a prelua anumite proiecte.

Cum stați în sondaje?

Unii zic că bine, alții zic că prost. Depinde pe cine asculți. Din punctul meu de vedere, cu siguranță candidatul PNL este principalul contracandidat, dar într-adevăr am observat și eu în mai multe cercetări sociologice că domnul Nicușor Dan cumva l-ar întrece la scor pe domnul Predoiu, poate și pentru faptul că a intrat mai târziu în cursă, deci e posibil ca lucrurile să se schimbe puțin în a doua parte a campaniei electorale. Nu știu dacă vor rămâne cifrele așa cum sunt în aceste zile. Eu nu mă culc pe o ureche și chiar dacă mi s-a transmis că stau bine în sondaje, nu mă bazez pe acest lucru și sub nicio formă nu tratez cu autosuficiență și aroganță această campanie electorală, nu-mi schimb sub nicio formă programul întâlnirile, activitățile doar pentru că se sugerează sau se spune că aș sta bine. Chiar nu-mi dau seama, că mai este și marja de eroare, pentru că chiar dacă ar fi cu patru în față, te mai scade.

Ați fost acuzată că folosiți Biserica pentru a vă face campanie electorală. Vorbim de Brâul Maicii Domnului.

Cine spune acest lucru, înseamnă că nu mă cunoaște. Luați toată activitatea mea publică, din ultimii 20 de ani, de asemenea pe contul meu de Facebook puteți să urmăriți ce s-a întâmplat în ultimii patru ani. Cu siguranță nu veți observa niciun exces în ultima perioadă, față de abordarea mea față de religie în toți acești ultimi ani. În ceea ce privește Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Catoxenia din Grecia, eu am fost acolo acum câțiva ani și am repetat pelerinajul și mi-aș fi dorit, dar la acel moment nu m-am gândit că ar fi posibil, să vină Brâul Maicii Domnului și în România. După mai multe solicitări și rugăminți s-a obținut aprobarea Mitropoliei din Grecia și aprobarea Prefericitului Daniel, cele două entități stabilind și data. Sub nicio formă nu am stabilit eu data sau nu a fost din partea noastră această solicitare. De asemenea, racla cu Brâul Maicii Domnului a fost la Sibiu recent și în aceste zile este la Constanța. Cei care fac astfel de acuzații nu au niciun Dumnezeu, pentru că eu m-am dus ca orice credincios, ne-am rugat în cele două zile și am plecat acasă. Nu am făcut băi de mulțime, nu m-am dus la credincioși să le dau pliante electorale, flyere, să fac acțiuni de campanie. Eu m-am întors duminică la slujba, la care au participat 30 de preoți, am asistat la slujbă și am plecat acasă. Dacă aș fi făcut acțiuni în incintă sau dacă m-aș fi dus la cetățenii care stăteau la coadă să se roage, poate că aș fi înțeles, dar a-i interzice unui candidat să meargă la biserică. Să știți că eu am fost și azi dimineață la biserică. Îl deranjează pe purtătorul de cuvânt al PNL că eu am fost azi dimineață la biserică? Eu am fost și ieri la biserică, la Sf. Spiridon ”Făcătorul de minuni” și săptămâna trecută am fost la Sf. Ciprian. Acum, dacă suntem candidați, asta nu înseamnă că nu mai suntem oameni. Eu merg la biserică de la 14 ani. Eu am crescut într-o familie profund creștină și practic nu pot să mă schimb acum, la 43 de ani, dacă eu așa sunt de la 14 ani.

Doamna Firea, cum ați ajuns candidatul PSD la Capitală?

Adevărul știți care este? După Congresul în care a fost ales președinte domnul Liviu Dragnea, eu am avut un discurs acolo. Îmi pregătisem de acasă, sincer n-am mai spus acest lucru, dar m-ați provocat, așa că eu aveam pregătit de acasă un discurs pentru Congres, m-am gândit că vin colegi din toată țara, că Sala Palatului va fi plină, presă era de asemenea foarte multă, m-am gândit că e o bună ocazie să spun și eu câteva gânduri. În timpul în care noi eram la Congres și vorbea chiar pe scenă domnul Dragnea, pe diferite site-uri, nu al dumneavoastră, apăreau tot felul de informații din interiorul sălii, dar informații care chiar nu aveau legătură cu ceea ce se spunea la microfon și am avut, așa, o reacție de jurnalist. M-a revoltat faptul că una se întâmplă în interior și alta se transmite către cititorii acelor site-uri și m-am dus pe scenă, când mi-a venit rândul la discurs, dar n-am mai spus nimic din ceea ce spusesem acasă. Am spus cu totul altceva și anume: de fapt asta este problema noastră a celor de la PSD că nu știu cum intrăm noi în această situația pentru că una facem și alta se spune despre noi și le-am citit exact colegilor despre ce am vorbit noi acolo și ceea ce apărea pe site-uri, unde se arăta că noi spunem cu totul altceva și am zis că aici este problema noastră și i-am rugat pe cei din sală ca fiecare în parte să ne gândim la o soluție și la propria noastră activitate și de ce am ajuns uneori chiar să nu mai fim crezuți pe cuvânt. A fost un speech care a ridicat sala în picioare. A fost un discurs spontan, chiar puțin nervos și colegii au simțit asta. Ulterior, la masa care a avut loc în acea seară câțiva colegi de-ai mei din teritoriu i-au spus domnului președinte Dragnea că lor le-a plăcut foarte mult intervenția mea, că se vedea că e spontană, nepregătită, necizelată, nu e ceva rafinat într-un laborator și că ei s-au gândit la mine să fiu eu candidatul. A doua zi am avut ședința BPN și mi-a spus domnul președinte Dragnea: știi că aseară te-ai ales cu propunerea de candidat? După speech-ul tău puternic, câțiva colegi din teritoriu au venit la mine să-mi spună. Eu l-am întrebat: dar dumneavoastră ce părere aveți? Păi, e de muncit! Asta a fost prima discuție. Pe urmă, s-au realizat niște sondaje, spre Crăciun, cu mai multe personalități din PSD, sondaje nu neapărat cantitative, în sensul de notorietate pentru că era evident că suntem câțiva oameni din PSD cu o notorietate foarte mare, dar s-a mers și pe investigarea, aflarea posibilității de a crește într-o campanie a unui sau a altuia dintre candidați, precum și tipurile de atacuri care pot fi în legătură cu trecutul candidatului.

În familie cum s-a luat decizia?

Foarte greu! Foarte greu și în ultima clipă, în ultima secundă. Mama mea, părinții mei, apropiații mei, copiii cei mai mi-au spus să nu intru în așa ceva că n-ai văzut că primarii sunt vânați și că în ciuda faptului că sunt corectă nu pot știi ce fac oamenii din subordinea mea și au avut un sentiment de teamă, pe care mi l-au transmis și mie. Asta spuneau toți, că și soțul e primar și că vom fi un soi de țință.

Și soțul dumneavoastră ce v-a spus?

Firea: El a ascutat toate discuțiile și mi-a spus un singur lucru: gândește-te că s-ar putea să răspunzi pentru greșelile altora. Gândeștește-te foarte bine! Eu nu vreau să-ți spun nici da, nici nu, cel puțin nu la prima discuție, dar ia în calcul că ai putea să răspunzi pentru alții, iar Primăria Capitalei nu este una de sector sau de mic oraș.

Și acum este de acord?

Nu a mai avut încotro, ca să spun așa. Când m-a luat de soție, Florin știa cu cine se căsătorește. Eu, totuși, sunt persoană publică de peste 20 de ani. Viața mea, cu bune și cu rele a fost ca o carte deschisă. Eu nu am o biografie paralelă, nu am o biografie ascunsă, eu sunt așa de sus până jos cum mă știu românii. Eu nu am ceva care să fie aruncat acum în competiție, pentru că la mine a fost întotdeauna viața la vedere și asta nu mi-a adus întotdeauna numai lucruri bune, că mi-a adus și lucruri rele.

Și vestea cum i-ați dat-o?
I-am spus că partidul m-a propus, că sunt câțiva colegi care mă susțin și i-am explicat că îmi este rușine să refuz, îmi este rușine să spun că îmi este teamă. Iar dacă ei s-au gândit la mine, oameni cu mai multă experiență în politică și au spus că eu sunt candidatul potrivit, mie îmi este rușine să arăt ca un om slab, temător.

Iar soțul ce a spus: da sau nu?

Nu a avut de ales, a intrat în iureș.

Bun. De aici s-a mers mai departe și adversarii politici susțin că asistăm la o ”pandelizare”.

Și ăsta nu este un lucru rău. Eu mă bucur să spună așa ceva, pentru că toți locuitorii din Voluntari știu ce înseamnă așa numita ”pandelizare”. Înseamnă un oraș care a fost administrat din 2000 până acum de Florentin Pandele și echipa sa, un oraș în care se construia un spital, în aceea perioadă în care în România se închideau spitale. Nu s-a neglijat nici catedrala, așa că avem și spital, și catedrală. De asemenea, în Voluntari nu mai există nicio stradă fără utilități, fără apă, canal, toate școlile au fost extinse, nu se mai învață în trei schimburi, s-au făcut creșe, s-au făcut grădinițe. Sunt foarte multe realizări. ”Pandelizarea” eu o iau în sens pozitiv pentru că așa este. Nu am de ce să mă jenez, nu am de ce să mă ascund.

Vă afectează când sunteți întrebată despre problemele domnului Dragnea, domnului Ponta?

Nu mă jenează absolut deloc și să vă spun și de ce. Haideți să o luăm pe rând: domnul Dragnea este președintele partidului, ales de un Congres statutar organizat. Așa cum a spus și dumnealui, în 2017 vom avea nouă garnitură de conducerea a PSD. Condamnarea pe care o are nu este pentru fapte de corupție, este pentru că a îndemnat lumea să vină la vot la refendum. Al doilea este Victor Ponta. Păi, Victor Ponta a fost cel mai bun prim-ministru din ultimii ani, l-a ajuns pe Adrian Năstase. Faptele de care este acuzat nu sunt din perioada în care era prim-ministru, deci nu este o acuzație legată de activitatea ca premier. Cu siguranță că va explica aceste lucruri și va arăta că este nevinovat, deși în ultima perioadă se vorbește mai mult despre faptul că trebuie să-ți dovedești nevinovăția, decât să ți se dovedească vinovăția, dar asta este. Pe urmă, am auzit inclusiv discuții despre Ion Iliescu. Dar, mă scuzați, președintele Iliescu a fondat acest partid, a fost președintele țării, în timpul mandatelor sale au fost foarte multe realizări și acum s-a retras elegant de la vârful politicii, nu are funcții de conducere în partid, nu participă la campania electorală, nu a venit la niciun eveniment, este o persoană extraordinar de discretă. Nu înțeleg de ce trebuie să lipești poza mea de cea a domnului Iliescu, doar așa, ca să dai un exemplu negativ și să spui că eu sunt exponenta unui partid care îi are pe respectivii domni la conducere sau i-a avut, dar aceasta este parte a istoriei României, eu nu pot să o neg și nici nu mi se pare normal ca eu să dau explicații pentru tot ce s-a întâmplat în România în ultimii 50 de ani, așa cum pretind unii dintre candidați și susținătorii lor. În primul rând, să își vadă fiecare de problemele lui pentru că în materie de corupție aceasta a fost generoasă, subliniez cu o tușă puternică generoasă, pentru că, din păcate sunt oameni care au probleme în justiție de la toate partidele politice. A veni acum și a spune că un candidat este dintr-un partid corupt și un alt candidat este dintr-un partid de bebeluși, cred că este cea mai mare minciună și bucureștenii cu siguranță simt acest lucru. Nu avem în această competiție niciun candidat de la Maternitatea ”Panait Sârbu” (Giulești).

Vă puteți face campanie electorală cu această lege?

Putem face campanie, dar este diferită față de celelalte campanii, în sensul că este mai mult pe Facebook, mai mult pe internet și întâlniri directe cu cetățenii. De aceea vă spuneam că ne întâlnim în fiecare zi, în anumite cartiere cu bucureștenii și le spunem care sunt soluțiile noastre la diferite probleme. Este într-adevăr o noutate campania pe această lege. Vom vedea dacă cineva va propune modificarea acestei legi, dar pentru următoarele alegeri, nu pentru acestea.

Vom avea dezbatere directă între dumnvoastră și domnul Predoiu?

Până acum am fost invitată la emisiuni la care au fost și alți contracandidați, pentru că eu nu pot să impun un format unei televiziuni. Sunt televiziuni comerciale, private, mai puțin TVR-ul, dar noi trebuie să răspundem invitațiilor care vin din presă, nu putem noi să ne întâlnim eu și domnul Predoiu și să mergem de mânuță la o anumită televiziune. Am fost invitată la Digi 24 în formula Firea-Predoiu-Dan-Daniel Barbu-Turcescu și am acceptat eu, Nicușor Dan și Robert Turcescu. Domnul Barbu avea deja programat ceva, am înțeles că și domnul Predoiu avea la acea oră programat altceva, mă rog, dumnealui știe dacă așa este sau nu, nu mai contează. Săptămâna viitoare suntem invitați tot așa, 3-4 candidați. Practic, nu noi stabilim formula, toți ne pliem pe invitațiile din partea televziunilor. Eu nu am de ce să mă ascund de domnul Predoiu, l-am avut invitat de nenumărate ori la emisiune, când lucram la Antena 3, mi-a fost invitat în studio, ne știm, ne cunoaștem.

blank