În Partidul Național Liberal sunt discutate mai multe variante prin care s-ar putea pune în practică planul anticipatelor. Premierul nu vrea ca anticipatele să fie declanșate de o demisie a sa, motiv pentru care va face tot ce este necesar pentru a trece o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, au declarat surse din partid.

Vezi ce calcul și-a făcut Ludovic Orban pentru a-și demite propriul guvern

Pentru a forța o moțiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament, Ludovic Orban vrea să împingă cât mai multe partide parlamentare în acest joc, prin asumarea unor proiecte care să justifice voturile pentru demiterea Guvern PNL.

„Ne bazăm pe faptul că ceea ce pregătim îi va băga în corzi pe PSD-iști. Nu vor putea face altceva decât să depună moțiune de cenzură” susțin surse liberale, pentru pentru un post Tv.

Astfel, Guvernul ar urma să își asume răspunderea pe un pachet de legi care să includă alegerea primarilor în două tururi, desființarea Secției Speciale și eliminarea pensiilor speciale.

Această angajare pe un pachet mai amplu va atrage o moțiune de cenzură depusă de PSD, susținută și de alte partide precum UDMR și ALDE. Ludovic Orban nu se va baza însă pe voturile Pro România, care, conform unor surse, nu va vota o moțiune de cenzură, însă este posibil ca moțiunea să fie votată de o parte dintre liberali pentru a asigura succesul adoptării acesteia și îndreptarea către anticipate.

Liberalii ar putea sacrifica alegerea primarilor în două tururi pentru declanșarea anticipatelor.

Totuși, în această privință părerile sunt împărțite în PNL. O eventuală asumare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, urmată de adoptarea unei moțiuni de cenzură, ar duce la respingerea legii. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că pachetul pe care Guvernul își va asuma răspunderea ar putea să nu includă și alegerea primarilor în două tururi.

Citeste si...
Reprezentanta Comisiei Europene în România face glume despre importurile de mazăre din Madagascar

Calculele nu sunt deloc simple pentru că doar asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi ar forța atât PSD cât și UDMR să inițieze și să voteze o moțiune de cenzură, astfel încât să se facă primul pas spre anticipate.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va fi prins în jocul anticipatelor prin includerea în pachetul de legi pe care guvernul își va angaja răspunderea a desființării Secției Speciale. De altfel, Tăriceanu a anunțat luni că ALDE va susține o moțiune de cenzură dacă Guvernul va desființa Secția Specială.

„Nu ştiu de ce trebuie să susţinem o moţiune a PSD, că în această privinţă văd că PSD vorbeşte foarte puţin, mai vocali am fost noi, deci aş putea să spun că noi am putea să dăm tonul în această chestiune”, a declarat Tăriceanu, în legătură cu intenția Guvernului de a desființa Secția Specială.

Eliminarea pensiilor speciale prin asumarea răspunderii are scopul de a asigura PNL un avantaj electoral. Este o temă importantă de campanie, pe care liberalii au folosit-o încă de anul trecut și pe care o vor folosi pentru a ataca PSD, care va iniția moțiunea de cenzură. Deja în repetate rânduri liderii PNL le-au reproșat social democraților că nu au convocat sesiunea extraordinară pentru că nu vor eliminarea pensiilor speciale.

În partid planul pare pregătit, inclusiv cu cele două propuneri de premier care vor fi respinse de Parlament. Astfel, Klaus Iohannis l-ar putea propune tot pe Ludovic Orban pentru a fi respins de două ori. Pentru declanșarea anticipatelor este nevoie ca în termen de 60 de zile Parlamentul să respingă două propuneri consecutive de premier.