Boală
Featured, Medical

Iată ce boală periculoasă au mulți români și o trec cu vederea

Boală periculoasă: Mai mult de o jumatate de milion de români merg la Camera de urgenta pentru probleme legate de piatrele la rinichi, în fiecare an.

Boală periculoasă pe care o au mulţi români. Riscul de a dezvolta pietre la rinichi este de aproximativ 19% la barbati si 9% la femei. La barbati, primul episod poate sa apara cel mai probabil dupa varsta de 30 de ani, dar poate avea loc si mai devreme. Alte boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si obezitatea pot creste riscul de aparitie a pietrelor la rinichi.

Boala periculoasă pe care o au mulţi români. Un medic specialist atrage atenţia

Rinichii au rol important în curățarea și filtrarea sângelui și urinei de substanțe toxice sau compuși chimici. Însă, atunci când acestea se acumulează în cantități ridicate, pot să apară calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi. Calculii renali reprezintă astfel depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

Unii calculi renali pot rămâne în rinichi, fără să cauzeze probleme de sănătate, în timp ce alții pot fi eliminați din organism prin urină.

Inițial, calculii renali au dimensiuni mici, însă își pot mări diametrul de la câțiva milimetri la câțiva centimetri. Calculii renali sunt apoi eliminați prin tractul urinar, ajungând din rinichi la ureter, vezică și uretră. De multe ori, pietrele sunt mici și pot fi eliminate fără probleme, însă înlăturarea celor de mari dimensiuni este însoțită de dureri și disconfort. Acestea pot bloca și îngreuna fluxul urinar.

Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi extrem de dureroasă în unele cazuri, însă nu provoacă daune permanente dacă sunt depistate la timp. Dacă pietrele se blochează în tractul urinar, pot sa apară infectii urinare sau alte complicații care pot necesita intervenție chirurgicală.

Cristian Iatagan demontează mituri despre consumul de apă, cauzele litiazei renale, dar şi cum recunoaştem nişte rinichi bolnavi.

“În principiu, deshidratarea este situaţia în care consumăm mai puţine lichide decât are nevoie organismul nostru. Faptul că nu simţim nevoia să mergem să urinăm sau trece o zi întreagă fără să mergem la toaletă şi observăm că urina noastră este concentrată, înseamnă că am consumat insuficiente lichide şi că am pus presiune pe rinichi.

În formarea calculilor renali, semnele pot fi discrete sau chiar inexistente, dar în momentul în care un calcul renal migrează din rinichi şi împiedică scurgerea naturală a urinei, pot exista dureri renale, chiar atroce.

Se spune că o colică renală dată de migrarea unui calcul ce acoperă un rinichi este, poate, singura durere asemănătoare cu durerile naşterii”, a precizat dr. Cristian Iatagan, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate.