Featured, International

Iată care este arma preferată a lui Erdogan

Președinții Turciei Erdogan și Rusi au ajuns la un acord pentru încetarea focului în regiunea siriană Idlib, acolo unde atacurile siriene susținute de Rusia au provocat moartea a peste 30 de militari Turci, iar recenta ripostă turcă a dus la moartea a peste o mie de militari sirieni loiali regimului Assad. Acordul pentru dezescaladare și încetarea focului în Idlib a fost încheiat joi, după șase ore de negocieri ținute la Moscova. Acordul a început să fie pus în aplicare începând de vineri.

Cele trei puncte principale ale acordului Putin-Erdogan. 1. Un culoar de securitate lat de 6 km. în jurul autostrăzii M4. 2. Patrule ruso-turce de-a lungul autostrăzii, începând cu 15 martie. 3. Încetarea focului începând cu 6 martie.

A fost o adevărată luptă pentru căile de comunicație din nord-vestul Siriei între Erdogan, care îi susține pe rebelii sirieni, și Putin, susținătorul regimului Assad. Miza sunt autostrăzile siriene M5 (care face legătura nord-sud, între Damasc și Alep) și M4 (care face legătura est-vest, între portul Latakia – unde se află o bază rusă – și granița cu Irakul). Cele două rute se întâlnesc în preajma Idlibului. Autostrada M5 a intrat sub controlul forțelor lui Assad în urma ofensivei de la începutul acestui an, fapt considerat hotărâtor de către analisti în perspectiva recuperării teritoriilor controlate încă de așa-zișii rebeli susținuți de Turcia.

Negocierile de la Moscova au fost dificile pentru Erdogan, care are o poziție tot mai vulnerabilă în țară. Cu o zi înainte de întâlnirea cu Putin, în parlamentul de la Ankara s-a iscat o bătaie în toată regula. Un deputat al principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului, l-a acuzat pe Erdogan că este ”Diavolul”, că face înțelegeri cu SUA pentru Idlib și îi trimite pe soldații turci la moarte în Siria.

Șansele ca acordul de încetare a focului din Idlib să țină sunt reduse. Așa cum nici acordul dintre SUA si talibanii din Afganistan, acord care ar dori să pună capăt unui război pornit in 2001 are șanse reduse să țină – joi, talibanii au deschis focul în Kabul, în timpul unei ceremonii la care participa și premierul Afganistanului. Au murit zeci de oameni. Și în cazul Siriei, și în cazul Afganistanului, acordurile de incetare a focului sunt încheiate de mari puteri, peste capul guvernelor de la Damassc și Kabul.

Președintele Erdogan, despre care presa turcă scrie că dorește să apere Idlibul ca și cum ar fi parte integrantă a Turciei, nu a Siriei, pare să fi făcut un pas înapoi în fața lui Vladimir Putin, câtă vreme acordul ruso-turc arată că Moscova și Ankara se angajează să mențină integritatea teritorială și suveranitatea Siriei.

Începând din februarie, Recep Erdogan a încercat să obțină un ajutor rapid din partea SUA și a aliaților europeni din NATO, un ajutor diplomatic dar și militar, pentru a face față ofensivei siriene susținută de Rusia. Erdogan a solicitat sprijinul Angelei Merkel și al lui Emmanuel Macron pentru medierea unei înțelegeri cu Rusia și a mai solicitat baterii Patriot din SUA sau de la aliații europeni.

S-a folosit de cei circa 4 milioane de imigranți sirieni din Turcia ca pârghie de presiune pentru obținerea susținerii vestice. Erdogan a deschis granița cu Grecia pentru imigranții sirieni. A fost și o replică a regimului de la Ankara în ”războiul gazelor” care se desfășoară între Turcia și Grecia pentru rezervele din platforma continentală a Ciprului. Asta a fost și o parte din miza implicării Turciei în războiul din Libia, unde a obținut de la un guvern aproape muribund o modificare a granițelor în Mediterana în dauna Greciei – un acord condamnat de statele UE. Acum, portavionul francez Charles de Gaulle se află în zona economică exclusivă a Ciprului pentru a proteja navele occidentale care explorează zăcământul de gaze. Implicat în acest război pe mai multe fronturi, Recep Erdogan mizează în continuare pe ceea ce ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian numește limpede ”șantaj” al Turciei prin intermediul imigranților.

Ministrul turc de Interne a declarat, joi, că 140.000 de imigranți au părăsit Turcia de la deschiderea frontierei cu Grecia. Mai mult, ministrul turc a anunțat că a mobilizat o mie de membri ai trupelor speciale pentru a-i împiedica pe imigranții respinși de forțele elene să se întoarcă în Turcia.

Miercuri, miniștrii afacerilor interne din UE, reuniți la Zagreb, au avertizat Turcia că folosirea presiunii migrației în scopuri politice este inacceptabilă.

blank