Iadul pe pământ
International

Iadul pe pământ în Avdivka. Ucrainenii rezistă încă sub 1.500 de atacuri de artilerie pe zi

Iadul pe pământ în Avdivka. Ucrainenii rezistă încă sub 1.500 de atacuri de artilerie pe zi, plus bombardament de aviație. Rușii n-au reușit încă să încercuiască orașul în ruine.

Iadul pe pământ în Avdivka. Ucrainenii rezistă încă sub 1.500 de atacuri de artilerie pe zi. Forțele ruse încearcă să-l captureze încă din octombrie, suferind pierderi uriașe.

Serviciile de informații din Marea Britanie au notat că eforturile ofensive ale Rusiei sunt concentrate în prezent în Avdiivka, în ciuda pierderilor masive de personal și echipament militar, potrivit European Pravda.

Iadul pe pământ în Avdivka. Ucrainenii rezistă încă sub 1.500 de atacuri de artilerie pe zi

„Rusia a depus un efort concentrat pentru a ocupa orașul din octombrie 2023 și a făcut progrese treptate și susținute în tăierea orașului, forțele armate ucrainene fiind nevoite să ceară întăriri”, se arată în raport.

Potrivit lui Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului Operațional Strategic Tavriia, luptele grele continuau în Avdiivka la 16 februarie și un incendiu a izbucnit la Uzina de Cocs.

„Luptele grele continuă în orașul Avdiivka. Inamicul continuă să efectueze bombardamente de artilerie și bombardamente la scară largă, aproape ștergând orașul de pe fața pământului”, a declarat Tarnavski, potrivit European Pravda.

Iadul pe pământ

Trupele ucrainene au respins peste 30 de atacuri rusești în zona Avdiivka de la începutul zilei de 16 februarie. Agresorul a lansat și 20 de atacuri aeriene și peste 1.500 de atacuri de artilerie.

Pe lângă Avdiivka, rușii au vizat 20 de așezări din jur cu artilerie și mortiere, inclusiv Novobakhmutivka, Berdychi, Lastochkyne și Nevelske.

„Soldații ucraineni luptă din pozițiile distruse, stabilind noi linii de apărare. Vreau să subliniez că salvarea vieților luptătorilor noștri este prioritatea noastră principală. Ca urmare, dacă este necesar, aceștia trec la noi poziții. Din păcate, în timpul uneia dintre aceste ieșiri, câțiva dintre soldații noștri au fost capturați. Vom lupta pentru eliberarea fiecăruia dintre frații noștri de arme”, a declarat Tarnavski.

Rusia își trimite toate rezervele în asalt, 15.000 de soldați, transferându-i de pe alte fronturi, având un avantaj cantitativ în ceea ce privește personalul, artileria și avioanele, ăn ciuda pierderilor grele.

Evacuarea răniților ucraineni este complicată de bombardamentele continue. Tarnavskyi susține că apărătorii ucraineni primesc rezervele și muniția necesare printr-un canal de aprovizionare stabilit din timp.

Iadul pe pământ

Ministerul Apărării britanic a estimat că în timpul campaniei de capturare a orașului Avdiivka, Rusia a pierdut „cel puțin 400 de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și alte componente hardware, precum și probabil mii de soldați”. 4.500 după unele estimări.

Raportul britanic atrage atenția și asupra ofensivelor rusești la vest de Bakhmut, cel mai probabil menite să captureze orașul Ceasiv Iar.

Armata ucraineană ține de câteva luni apărarea Avdiivka împotriva atacului din ce în ce mai intens al forțelor ruse. În ultimele zile, situația s-a deteriorat și, potrivit unor rapoarte, forțele ucrainene ar putea chiar să fie în pericol de a fi înconjurate în oraș.

La 15 februarie, Casa Albă a remarcat că unul dintre motivele situației critice din Avdiivka este lipsa muniției de artilerie, pe care SUA nu o pot furniza în acest moment din cauza lipsei de finanțare suplimentară obstrucționată în Congres.

blank