Editorial, Stiri

Hocus – Pocus politicus!

 Când se urcă în autobuz, gaşca de hoţi de buzunare creează mai întâi o diversiune…

Traian-Basescu-si-Elena-Udrea

… Adică doi dintre ei încep să se certe, poporul călător cască gura la ei, iar în momentul de neatenţie ceilalţi şuţi operează genţile şi buzunarele.

Credeţi că circul politic al facerilor şi desfacerilor de alinaţe politice înseamnă altceva? Credeţi că pseudocearta PDL – PMP este altceva decât o mimare a muncii, a preocupării pe plan politic, în perspectiva atragerii (furtului?!) de voturi în alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale de anul acesta? Elena Udrea are pălărie politică nouă. De la Traian Băsescu. Pe cea veche a lăsat-o pe biroul de preşedinte de partid (partid făcut din conjuncturi politice) al lui Vasile Blaga. Oricât de largi ar fi borurile noii pălării, Elena tot va fi recunoscuta de electorat… cu ce a făcut sau n-a făcut pentru acest electorat! Pe de altă parte, este spectacolul PSD – PNL care învârt micuţele PC şi UNPR pe degete pentru a obosi ochii aceluiaşi electorat, în speranţa că alegătorii nu vor mai fi atenţi la bâlbele adminstrative care erodează USL-ul. Practic toată clasa politică este într-o zbatere electorală ilogică, de proastă calitate, manelizată.

Asta în condiţiile în care în România banii de deszăpezire, de pildă, îi iau firmele arondate politic, iar deszăpezirea o face Dumnezeu. De asemenea, spre o altă pildă, europarlamentarul Adrian Severin este judecat într-un extreme de ruşinos dosar de corupţie, respectiv pentru că a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte şi a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

Peste toate vin declaraţiile lui Băsescu şi Dragnea. Primul, despre mărirea accizei la combustibil: ”Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt. Eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri. Pentru că este un abuz. E o taxă ticăloasă”.

Al doilea: „Domnul Băsescu am văzut că dă foarte multe lecţii, am văzut că incită şi la violenţă şi la dezordine socială. Îl aştept. De-abia îl aştept să cheme lumea în stradă, că poate chemăm şi noi şi poate tranşăm lucrurile acolo, dacă tot… Să nu creadă el că ne sperie”.

Cum pot spune oamenii politici, la acest nivel – un preşedinte şi un vicepremier – aşa ceva? Ce mai pot promite ei electoratului, în sensul credibilităţii? Nimic, circ: Hocus – Pocus politicus!

 P.S. – Datele de ultimă oră ale Institutului Naţional de Statistică spun că preţurile din ianuarie 2014 au crescut faţă de cele din perioada similară a anului trecut cu 6,37% la legume, 1,57% la fructe, 1,17% la gaze naturale şi 1,12% la combustibili.

blank