Henry Kissinger cere SUA și China să cadă la pace în privința amenințărilor
Featured, International

Henry Kissinger cere SUA și China să cadă la pace în privința amenințărilor

Henry Kissinger cere SUA și China să se înteleagă în urma comflictelor economice.  În urmă cu doua zile, miniștrii de Externe ai SUA, Indiei, Australiei și Japoniei s-au reunit la Tokyo, unde au discutat despre inițiativa ”Indo-Pacificul Liber și Deschis”. Cele patru state sunt membrele unui patrulater, așa-zisul Quad, care își propune contracararea expansiunii chineze în Indo-Pacific, un concept recent lansat.

În cadrul întâlnirii s-a discutat depre posibilitatea creării unei alianțe de tipul NATO în Asia. ”Este mai important ca niciodată ca membrii acestui format să elaboreze un proiect pentru a apăra țările noastre împotriva exploatării Partidului Comunist Chinez, împotriva corupției și coerciției sale”, a spus secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo. ”Vedem asta în Mările Chinei, în Mekong, Himalaya și în Strâmtoarea Taiwan”, a mai spus Pompeo.

Henry Kissinger cere SUA și China să cadă la pace în privința amenințărilor

”Odată ce am institutionalizat colaborarea putem începe să construim un cadru de securitate”, a spus Pompeo, pentru ziarul Nikkei, adăugând că, ”la momentul potrivit”, la acest cadru se pot alătura și alte state.

Nu este pentru prima dată când se vorbește despre crearea unui ”NATO asiatic” îndreptat împotriva ambițiilor expansioniste ale Chinei. Inițiativele de până acum precum, precum Organizația Tratatului Asiei de Sud-Est, creată în anii 1950, nu au avut succes. Organizația amintită a supraviețuit puțin peste 20 de ani.

Japonia, cu politica sa externă și de apărare mult mai ambițioasă, inițiată de fostul premier Shinzo Abe (care cel mai probabil va fi continuată de noul premier Yoshihide Suga, nimeni altul decât fostul său șef de cabinet, ales în fruntea partidului printr-un proces a cărui corectitudie a fost contestată), dorește întâlniri regulate a ministrilor din Quad, la fel și SUA. Acesta ar fi primul pas către crearea unei posibile alianțe. Apare însă problema reticenței Indiei de aface parte dintr-o alianță, precum și a opoziției statelor din Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN). Deși nici membrii Quad, nici China nu fac parte din ASEAN, statele organizației ar intra în zona de acțiune a unei asemenea alianțe.

Pe fondul acestor tatonări, dar mai ales pe fondul tensiunilor dintre SUA și China privind Taiwanul, cotidianul chinez Global Times a amenințat că Beijingul ”ar trebui să se pregătească de război” cu Taiwanul, dacă liderii de la Taipei își vor relua relațiile diplomatice oficiale cu SUA. ”Nu trebuie să ne mai facem iluzii. Singura cale este să ne pregătim de război și pedepsim forțele secesioniste din Taiwan”. ”Cu cât forțele secesioniste devin mai arogante, cu atat ne apropiem mai mult de un punct de cotitură”, scrie cotidianul chinez.

Un avertisment pentru administrația Trump a venit din partea fostului secretar de Stat Henry Kissinger. Vorbind la Clubul Economic de la New York, Kissinger a făcut apel la China și SUA să ”cadă de acord asupra limitelor” amenințărilor pe care și le aruncă. Kissinger spune că stabilirea acestor limite este necesară pentru a se evita o situație similară celei de dinaintea Primului Război Mondial. China și SUA sunt pe munchie de cuțit pe multe fronturi, uneori prin aliați informali, iar asta poate duce la un casus belli care în alt context ar fi interpretat ca un incident minor.

Kissinger a avertizat de mai multe ori că un conflict care se permanentizează între SUA și China nu va putea avea un învingător, ci doar consecințe catastrofale. ”Nu mai e cu putință să ne gândim că o tabără ar putea să o domine pe cealaltă… va fi mai rău decât în războaiele mondiale care au ruinat civilizația europeană”, a spus Kissinger. ”Avem nevoie de dialog. Am aplicat acest principiu foarte mult în relația cu Europa, unde am crescut”.


Într-un interviu din lupa aprilie pentru The Wall Street Journal, același Kissinger le cerea liderilor americani să înceapă pregătirea pentru o nouă epocă. ”Atmosfera suprarealistă dată de Covid-19 îmi aduce aminte de ce am simțit în timpul Contraofensivei din Ardeni, ca tânăr militar în Divizia 84 de infanterie a SUA. Acum, ca și în 1944, există acea senzație a unui pericol difuz, care nu vizează pe cineva anume, ci care lovește la întâmplare și în mod ucigător”.