Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a convocat pentru luni o reuniune de familie pentru a discuta despre viitorul ducelui și ducesei de Sussex, care au anunțat în această săptămână că doresc să renunțe la rolurile ce le revin ca membri ai familiei regale.

La reuniune vor lua parte Regina Elisabeta a II-a, Prințul Charles, Prințul William, și fratele său, Prințul Harry. Întâlnirea se va desfășura la domeniul Sandringham. Meghan, ducesă de Sussex, soția Prințului Harry, care s-a întors în Canada, va participa la discuții prin teleconferință, relatează BBC.

Este pentru prima dată când principalii membri ai familiei regale se întâlnesc să discute după ce Harry și Meghan au făcut anunțul – în ciuda dorinței Reginei – că vor renunța la datoriile lor regale, că vor să fie independenți financiar și că își vor împărți timpul între Marea Britanie și America de Nord.

În prezent, regina se află în Norfolk, prinţul Charles, la Birkhall (Scoţia), prinţul William, la Palatul Kesington, iar prinţul Harry, în Windsor.

Potrivit presei britanice, regina le dăduse vineri un ultimatum de 72 de ore prinților Charles, William și Harry, pentru a veni cu o soluție acceptabilă în ceea ce privește viitorul statut al ducilor de Sussex.

Harry, Meghan şi fiul lor Archie au petrecut Crăciunul în Canada, iar fosta actriţă americană s-a întors acolo în cursul acestei săptămâni. Conform presei canadiene, Meghan se află la Vancouver, în sud-vestul Canadei.

Neconsultată şi, conform presei britanice, „mâhnită”, Regina Elisabeta a II-a, care are 93 de ani, le-a solicitat membrilor familiei să găsească o soluţie de ieşire din această criză provocată de decizia nepotului său, al 6-lea în ordinea succesiunii la tron, de a-şi câştiga independenţa financiară şi de a trăi o parte a anului în America de Nord.

Dorinţa ducilor de Sussex de a continua să trăiască în calitate de membri ai Casei Regale cu atribuţii restrânse şi de a-şi câştiga independenţa financiară reprezintă „un amestec toxic”, conform lui David McClure, autor şi analist specializat în finanţele regale, relatează Agerpres. „Povestea membrilor de rang înalt ai familiei regale care îşi câştigă singuri banii… Cele două reprezintă un amestec toxic. Astfel de situaţii nu au funcţionat bine în trecut”, a declarat el pentru agenţia Press Association. „Cum poţi fi pe jumătate înăuntru şi pe jumătate afară? Să-ţi asumi funcţii publice jumătate din săptămână, iar în cealaltă jumătate să fi preocupat să-ţi câştigi în mod independent banii din apariţii tv, conferinţe sau din publicarea de cărţi? Este ceva foarte riscant”, a subliniat el.