Șapte companii farmaceutice care dezvoltă vaccinuri anti-Covid au fost ținta unui atac cibernetic organizat de trei grupări de hackerii care lucrau pentru guvernele Rusiei şi Coreei de Nord.

Potrivit BBC, hackerii din Coreea de Nord şi Rusia au încercat să spargă sistemele mai multor companii farmaceutice, implicate în dezvoltarea vaccinului anti Covid. Gruparea rusă ar purta numele de “Fancy Bear”, în timp ce celelalte două din Coreea de Nord își spun “Zinc” și “Cerium”. Rușii ar fi acționat insistent prin introducerea a milioane de combinații de parole, pentru a putea accesa sistemele informatice.

Grupările lucrau pentru guvernele Rusiei şi Coreei de Nord. Hackerii au avut drept țintă companii farmaceutice care au vaccinurile anti-COVID-19 în diferite etape ale studiilor. Ţintele au fost din ţări precum Canada, Franţa, India, Coreea de Sud şi SUA. Rusia a negat implicarea, mai scrie BBC.

“Întrebarea este: fac asta doar pentru informaţii, să vadă care este stadiul, încearcă să răspândească informaţii false despre vaccin sau să fure cercetările? Echipa de securitate trebuie să acţioneze corect în fiecare minut al zilei, în timp ce operaţiunile cibernetice din Rusia trebuie să acţioneze corect doar o singură dată”, a declarat Theresa Payton, CEO al Fortalice Solutions, companie expertă în securitate cibernetică.

Nu este pentru prima dată când hackerii încearcă să spargă sistemele companiilor farmaceutice. În iulie, Canada, Anglia şi SUA au fost ţintele atacurilor cibernetice