Actualitate, Featured

Guvernul va face sesizare la CCR in problema remanierii ?

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că va redacta în perioada următoare un proiect pentru o potențială sesizare a Curţii Constituţionale (CCR) despre posibilitatea existenţei unui conflict de natură constituţională între Guvern şi preşedintele României, rezultat din refuzul şefului statului de a revoca doi dintre miniştrii propuşi pentru remaniere şi de numirea altora noi.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire dintre Tudorel Toader și conducerea PSD, după ce președintele Klaus Iohannis a amânat o decizie privind numirea miniștrilor propuși de social-democrați – Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi.Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a luat la cunostinta ca PSD reclama la CCR in problema remanieri,

”În funcție de ce va face președintele Iohannis, luni vom hotărî calea de urmat. Nu vom putea sta la nesfârșit cu un guvern, președintele vrea să se implice fără a avea vreo competență constituțională”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului, după ședința BPN al PSD.El a spus că PSD nu ia în calcul un demers de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Cu alte cuvinte, Guvernul se va adresa CCR în cazul în care președintele Klaus Iohannis nu va nominaliza cei doi miniștri propuși de PSD după 1 decembrie. ”Eu l-am sunat pe domnul președinte, i-am zis că trimit noile propuneri de remaniere. A zis bine, am trimis, au fost respinse, am trimis din nou, nu am avut o discuție, ați văzut – public a zis că după 1 decembrie va analiza, când avem așa o afirmație, ce să discutăm?”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Stănescu a demisionat din Guvern
După ședința PSD, ministrul Dezvoltării Paul Stănescu a demisionat din funcţiile pe care le avea în Guvernul Dăncilă. „În contextul evenimentelor din ultima vreme de pe scena politică, vă aduc la cunoştinţă că astăzi, 26 noiembrie, mi-am depus cererea de demisie din funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Aceasta a fost înregistrată la Secretariatul General al Guvernului cu nr. 16495/26.11.2018. Am spus-o şi o repet: sunt un om de onoare, responsabil şi implicat, nu am urmărit niciun interes personal şi nu m-am agăţat niciodată de vreun scaun! Referitor la mandatul meu de ministru, vreau să spun că l-am acceptat cu greu, la insistenţele conducerii partidului, dar, atât timp cât am ocupat această funcţie, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a-mi exercita atribuţiile la minister cu responsabilitate şi implicare, în aşa fel încât nimeni să nu aibă ce să-mi reproşeze!”, se arată într-un comunicat de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, recent, că nu va lua o decizie privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare decât după data de 1 decembrie.

Klaus Iohannis a remarcat că a primit la două zile după remaniere o nouă propunere de remaniere guvernamentală şi că ”acest lucru nu este de bun augur” şi că în urma unei analize a constatat că în cei doi ani de guvernare PSD-ALDE au existat 70 de politicieni care au fost şi sunt miniştri.”Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel”, a explicat șeful statului.

Întrebări pentru CCR
Aparent, demisia lui Stănescu simplifică lucrurile. Însă, intepretările juridice ale Constituției rămân contradictorii.

Constituția României îi oferă șefului statului atribuții executive. ”În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”, prevede Constituția.

Preşedintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul şef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai.

După demisia lui Stănescu se pune întrebarea dacă mai are președintele Klaus Iohannis dreptul de a refuza propunerea PSD la Dezvoltare, adică Lia Olguța Vasilescu? Unii juriști sunt de părere că da, din moment ce Vasilescu ar fi prima propunere după demisia lui Stănescu (momentul în care începe procedura), iar CCR i-a dat președintelui dreptul de a respinge prima propunere. Social-democrații consideră, însă, că Lia Olguța Vasilescu este a doua propunere, pentru că președintele Klaus Iohannis l-a respins deja pe IlanLaufer pentru postul de la Ministerul Dezvoltării. În acest caz, președintele ar fi obligat să o accepte pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare.

Șova, activ după demisie
Această întrebare se pune și în legătură cu situația de la Ministerul Transporturilor. Lucian Șova a demisionat de la Ministerul Transporturilor, însă el era la minister în momentul în care PSD a propus-o pe Lia Olguța Vasilescu. Șova a demisionat abia după ce PSD l-a propus pe Mircea Drăghici, ceea ce ridică aceeași întrebare – este Drăghici prima propunere a PSD (care poate fi refuzată) sau a doua (care nu mai poate fi refuzată). Până atunci, Șova va conduce ministerul (legea prevede un interval de 15 zile până când o demisie devine efectivă). Ministrul Transporturilor a efectuat ieri dimineaţa o vizită pe A3, la intersecţia autostrăzii cu Şoseaua Petricani.”Omul şi-a dat demisia, numai că, nefiind un decret de revocare, este în continuare ministru.

Şi nu este un om iresponsabil, deci îşi continuă activitatea, pentru că altcineva care trebuia să opereze revocarea şi numirea n-a vrut să o facă. Deci, nu poate fi ministerul blocat. Ceea ce face domnul Şova face foarte bine”, a sintetizat situația Liviu Dragnea.