Guvernul
Actualitate

Guvernul va crește salariile profesorilor cu 1.000 lei brut lunar, din 2024. Personalul nedidactic, majorare de 400 lei

Guvernul va crește salariile profesorilor cu 1.000. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora. 

UPDATE: În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, joi, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor, a precizat Guvernul.

Anterior, surse politice au precizat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au căzut de acord să le propună sindicatelor din Educație o majorare salarială de 25-30%, în raport cu salariul minim.

Restul majorării salariale de până la 60% s-ar putea acorda eşalonat în următorii doi ani.

În cazul unui consens, s-ar putea semna un acord pe educaţie, care prevede pachetul de măsuri pe care coaliţia îl propune şi preşedintele Klaus iohannis îl garantează, privind majorările salariale din educaţie.

Majorarea nu va fi aplicată doar profesorilor debutanţi, ci tuturor cadrelor didactice.

Astfel, salariul debutantului ar ajunge la ceea ce solicită în prezent sindicatele din educaţie.

Potrivit unor surse din PSD, dacă se va ajunge la adoptarea unei majorări eșalonate pentru salariile profesorilor începând de anul viitor, în acest an ar trebui să primească cei 4.000 de lei prime, în total, promise în discuțiile de până acum.

Deși sindicaliștii cer garanții că aceste legi nu vor mai fi doar promisiuni, surse PSD spun că nu se poate scrie o ordonanță despre o lege care este doar promisă.

Citește și  PSD îşi va ţine promisiunea de a-l susţine la prezidenţiale pe Crin Antonescu

Sursa: Pro TV

blank