Guvernul Ungariei
Featured, International

Guvernul Ungariei a impus cenzură pentru cărțile care fac referire la homosexualitate

Guvernul Ungariei a impus marţi unei edituri adăugarea unor note privind exonerarea de răspundere prin care să se identifice cărţile care conţin „comportamente neconcordante cu rolurile tradiţionale ale genurilor”, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul Ungariei a arătat că notele sunt necesare pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor. Măsura a fost luată după ce grupul de lesbiene Labrisz a publicat o antologie de basme

Măsura a fost luată după ce grupul de lesbiene Labrisz a publicat o antologie de basme cu titlul „Ţara Minunilor este pentru toţi”, în care apar poveşti cu teme homosexuale. Una din acestea este despre o căprioară căreia i se îndeplineşte dorinţa de a deveni cerb. Într-o poezie, un prinţ se căsătoreşte cu alt prinţ. Minorităţi cum ar fi romii sau persoanele cu dizabilităţi sunt prezentate favorabil. Albă ca Zăpada, cu numele schimbat în Maro ca Frunza, are pielea închisă la culoare.

Autorii susţin că intenţia lor este de a-i învăţa pe copii să respecte toţi oamenii, indiferent de caracteristicile lor.

Guvernul de la Budapesta a comunicat că „volumul este vândut ca basm, denumit ca atare pe copertă şi cu grafica adecvată, dar ascunde faptul că prezintă comportamente neconcordante cu rolurile tradiţionale ale genurilor”. Prin urmare, executivul a ordonat Labrisz să adauge în toate cărţile cu astfel de conţinut, inclusiv cea menţionată, note privind exonerarea de răspundere.

Labrisz şi grupul Hatter pentru drepturile homosexualilor au anunţat că vor da în judecată guvernul, apreciind cerinţa de a adăuga notele drept discriminatorie şi neconstituţională.

Guvernul de dreapta condus de premierul Viktor Orban este ostil faţă de minorităţile sexuale, observă Reuters. Anul trecut, autorităţile de la Budapesta au interzis recunoaşterea identităţilor transgen în documentele oficiale şi a modificat Constituţia Ungariei pentru a preciza că într-o familie „tatăl este bărbat, iar mama este femeie”.

În decembrie anul trecut, politica respectivă a suferit o lovitură când un europarlamentar din Fidesz, partidul lui Orban, a fost reţinut de poliţie în timp ce fugea, având asupra sa droguri, de la o orgie gay în Bruxelles, organizată cu încălcarea restricţiilor antiepidemice.