Guvernul
Economic, Featured

Guvernul s-a răzgandit: Nu mai crește pensia persoanelor care muncesc peste vârsta de 65 de ani

Guvernul Cîţu s-a răzgândit şi nu îşi mai onorează promisiunea de a stimula munca după 65 de ani. Din ordonanţa publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial lipsesc chiar prevederile care ar fi crescut cuantumul pensiei sau ar fi permis cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat.

Guvernul nu mai creşte pensia celor care muncesc peste 65 de ani. Motivul: luni, 30 august, a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 94/2021 care modifică legea pensiilor, iar din proiectul principal au dispărut două dintre principalele prevederi: cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.

Documentul iniţiat de Ministerul Muncii prevedea că orice pensionar cu pensie anticipată sau anticipată parţial se poate angaja în mediul privat fără a pierde pensia. Ordonanţa adoptată luni şi publicată în Monitorul Oficial a eliminat, însă, această prevedere, conform Economica.net.

Guvernul nu mai creşte pensia celor care muncesc peste 65 de ani. Punctajul lunar trebuia majorat cu 50%

La jumătatea lunii iulie, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a elaborat şi trimis spre aprobare un proiect ordonanţă de urgenţă, prin care propunea acordarea de beneficii celor care vor să muncească peste vârsta standard de pensionare. Concret, punctajul lunar realizat în perioada de după împlinirea condiţiilor de pensionare urma să fie majorat cu 50%, ceea ce s-ar fi concretizat în acordarea de pensii mai mari.

„Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%”, prevederea proiectul documentului care a devenit marţi OUG 94/2021.

Cu toate acestea, măsura nu se regăseşte în forma oficială a ordonanţei şi, din acest motiv, nu se poate aplica.

Prin această măsură se urmărea motivarea persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare să îşi prelungească viaţa activă şi să aibă perioade mai lungi de contribuţie la sistemul public de pensii. Acest lucru s-ar fi reflectat, în mod direct, în valoarea pensiei. În prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%. Astfel, majorarea de 50% ar fi fost una de-a dreptul spectaculoasă, conform Adevărul.

Guvernul a renunţat la măsură, cel mai probabil, din raţiuni ce ţin de impactul asupra bugetului de stat. Acesta a fost motivul pentru care s-a renunţat la altă măsură inclusă în forma de proiect a OUG 94/2021 – posibilitatea pensionarilor anticipaţi de a obţine concomitent salariu în domeniul privat, potrivit Avocatnet.ro.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei şi bărbaţi. În cazul bărbaţilor, lucrurile sunt simple: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. În schimb, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eşalonare, până în 2030. Astfel, în acest an, de exemplu, femeile nu vor trebui să aştepte să ajungă la la 63 de ani pentru a se pensiona, ci vor putea să o facă la 61 de ani trecuţi. De exemplu, din noiembrie 2021, femeile se vor putea pensiona la 61 de ani şi opt luni.

blank