Actualitate, Stiri

Guvernul României nu vrea să renunţe la ţigările subţiri, deşi la nivel european s-a votat raportul anti-ţigări

Guvernul României nu vrea să renunţe la ţigările subţiri, deşi la nivel european s-a votat raportul anti-ţigări

Guvernul României nu vrea să renunţe la ţigările subţiriProblema tipurilor de ţigări ce vor fi vândute în Europa va fi tranşată abia în septembrie, când plenul Parlamentului European va discuta raportul adoptat de Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI).

Raportul se referă la interzicerea comercializării de produse din tutun ambalate atractiv, extinderea dimensiunii avertismentelor de pe ambalajele produselor de tutun până la 75% din dimensiunea acestora, interzicerea folosirii aditivilor, inclusiv a mentolului, aditivi care fac produsele din tutun mai atractive şi stabilirea unei „liste pozitive” de ingrediente pe care un produs din tutun le poate conţine. Membrii Comisiei ENVI au mai susţinut propunerea de a interzice ţigaretele slim.

Propunerea de Directivă a fost aprobată cu 50 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 8 abţineri.

Cu toate acestea Guvernul României consideră că nu ar trebui să aplice normele menţionate în Directivă, în condiţiile în care în ţările unele ţări din Uniunea Europeană continuă să producă ţigări slim. Declaraţia îi aparţine şefului Executivului – Victor Ponta. Acesta a dat inclusiv un exemplu: cel al Poloniei. „Dacă era vorba doar de pierderile unor resurse bugetare eu eram favorabil MS”, a mai spus premierul Victor Ponta.

Parlamentul European vrea prin măsurile menţionate mai sus să înăsprească accesul la ţigări a tinerilor cu vârste de peste 15 ani din ţările membre.

Măsurile adoptate se regăsesc inclusiv în directiva Comisiei Europene cu privire la interzicerea ţigărilor lungi, subţiri, a celor mentolate sau cu aromă pe teritoriul ţărilor membre, dar şi interdicţia comercializării produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de ţigări, decizie nesusţinută însă şi de Guvernul României.

„Guvernul ignoră cu bună ştiinţă realităţile sistemului de sănătate şi cuantumul costurilor asociate fumatului. Este important să se ia măsuri pentru limitarea acestui fenomen” a declarat Oana Antonescu, europarlamentar PDL, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară.

Decizia luată de Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară nu obligă nicio ţară membră să ia vreo măsură din cele menţionate anterior. Directiva urmează să se discute din septembrie în plenul Parlamentului European, iar mai apoi, după o altă serie de dezbateri, se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte măsurile pe care vor trebui să le ia ţările membre.

blank