Guvernul României a aprobat bani pentru cumpărarea de Remdesivir, necesar tratării pacienților cu Covid
Featured, Ultima Ora

Guvernul României a aprobat bani pentru cumpărarea de Remdesivir, necesar tratării pacienților cu Covid

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, o hotărâre privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății.

Guvernul României a aprobat 570 milioane de lei, dintre care 65 milioane lei vor fi folosiţi pentru achiziţionarea medicamentului Remdesivir, necesar pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19, a anunţat vineri şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Dancă a precizat că sumele suplimentare vor fi din Fondul de rezervă al Guvernului şi vor fi utilizate inclusiv pentru asigurarea testării de laborator prin metoda PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, pentru activităţile de limitare a răspândirii infecţiei la nivelul direcţiilor de sănătate publică, continuarea vaccinării antigripale.

“A fost suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă cu o suma de 570 de milioane lei. Este un proiect de hotărâre de guvern adoptat în şedinţa de Guvern de ieri. Practic, prin această suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii cu o suma de 570 de milioane lei se asigură fondurile necesare pentru derularea activităţilor prioritare în cadrul programelor naţionale de sănătate, precum asigurarea testării de laborator prin metoda PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, realizarea activităţilor de limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la nivelul direcţiilor de sănătate publică, continuarea vaccinării antigripale a persoanelor din grupele aflate la risc de a contracta gripa şi realizarea activităţilor în necesare pentru asigurarea colectării şi testării sângelui şi produselor sanguine, precum şi altor activităţi din cadrul programelor naţionale de sănătate, precum activităţile de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană”, a precizat Dancă, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, din această sumă, 65 de milioane de lei vor fi utilizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia medicamentului Remdesivir necesar pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19.

Medicamentul Veklury (Remdesivir) este medicament autorizat la nivel mondial și la nivelul Comisiei Europene ca tratament specific pentru pacienții infectați cu SARS CoV 2. În scopul asigurării accesului egal la acest medicament al tuturor paciențlor la nivel european, la nivelul Comisiei Europene a fost realizată o procedură de achiziție comună, în numele și pentru Statele Membre, aceasta urmând a fi finalizată în perioada imediat următoare.

Ținând cont de faptul că, la nivelul UE a fost adoptată strategia de achiziție centralizată, prin intermediul Comisiei Europene, iar Statele Membre pot încheia contracte subsecvente în baza Acordului Cadru încheiat între Comisie și producător, Ministerul Sănătații din România trebuie să asigure cadrul legal necesar în vederea posibilității achiziționării medicamentelor necesare în perioada octombrie – decembrie 2020.