Salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 ianuarie. Guvernul propune o majorare, de aproape 11%, adică un plus de aproximativ 140 de lei în mână.

Guvernul propune creşterea salariului minim cu 10,9%.Această majorare find insuficientă, având în vedere scumpirile din ultima perioadă spun sindicaliștii. La rândul lor reprezentanții mediului de afaceri cer ca această majorare să vină la pachet cu o reducere a contribuțiilor.

De la 1 ianuarie, salariul minim ar putea creşte cu 10,9%, propune Executivul.

Cu alte cuvinte, salariul minim brut ajunge la 2.550 de lei. Iar cel net creşte de la 1386 de lei, la 1524 de lei. Adică cei 1 milion 300.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie vor primi în mână mai mult cu 138 de lei, de anul viitor.

Guvernul a prezentat această propunere în cadrul reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Iată ce conţine formula de calcul:

Turcan: ”Creşterea ratei inflaţiei, creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată şi de asemenea am luat un procent de 90% din creşterea salariului mediu, în loc de 50% cât era până acum. Am mai introdus şi un coeficient de corecţie care se stabileşte ca procent în funcţie de creşterea economică”.

Sindicaliştii spun însă că majorarea ar trebui să fie mai mare.

Bogdan Hossu, Cartel Alfa: ”În condiţiile actuale s-ar putea să fie complet insuficient. Inflaţia care este luată în calcul pentru 10,9 este de 5%. Iar dacă ţinem cont de estimatul băncii naţionale şi de situaţia în fapt probabil vom termina anul cu 7%”.

Dumitru Costin, BNS: ”Ne-am propus printre altele, inclusiv în PNRR, să introducem un mecanism predictibil pentru stabilirea salariului minim. Să nu mai lăsăm la îndemâna oricui, oricând, să modifice din burtă sau pe formule preinventate să determine salariul minim”.

Reprezentanţii IMM-urilor au propus şi reducerea contribuţiilor, după modelul folosit în construcţii. Cei 250 de lei în plus la salariul minim brut ar ajunge integral la angajaţi.

Sterică Fudulea, CNIPMMR: ”Angajatul va primi 138 de lei, iar statul 112. Asta înseamnă că împărţim jumate-jumate cu bugetul statului acest efort financiar pe care patronatele îl fac în această perioadă în care sunt creşteri foarte mari ale preţurilor„.

Această majorare s-ar aplica de la 1 ianuarie
Potrivit lui Turcan, ”este o formulă predictibilă” de care ar urma să beneficieze 1.970.000 de oameni care au venituri până la acest plafon, respectiv 34,7% din numărul total de salariaţi activi.

”Această majorare presupune un impact financiar consistent, de 1,8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% şi este ancorată în creşterea salariului minim, creşterea ratei inflaţiei, creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată şi am luat un procent de 90% din creşterea salariului mediu în loc de 50% cât era până acum”, a mai declarat Turcan.

În plus, Guvernul propune un coeficient de corecţie stabilit ca procent în funcţie de creşterea economică.

Discuția are loc în condițiile în care sindicatele au cerut pentru anul viitor o creștere a salariului minim cu cel puțin 143 de lei, bani în mână.

Asta înseamnă că un angajat plătit la acest nivel ar încasa la final de lună aproximativ 1.500 de lei.

Și nici așa nu este suficient pentru ca oamenii să aibă trai decent, susțin studiile de calitate a vieții.

Potrivit statisticii, un adult de la oraș, care locuiește singur, are nevoie de 2.800 de lei pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, iar o familie cu doi copii, de 7.200 de lei.

Anul acesta, salariul minim pe economie brut este 2.300 de lei
Dacă scădem taxele cerute de stat, angajații primesc, la final de lună, 1.386 de lei.

Statul încasează taxe de 966 de lei.

În total, peste un milion de români sunt plătiți, cel puțin pe hârtie, cu salariul minim pe economie.