Guvernul Orban a depus jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 19:00, în fața Președintelui Klaus Iohannis, după care miniștrii liberali au mers la Palatul Victoria, unde a avut loc o primă ședință. Viorica Dăncilă a plecat deja din Palatul Victoria și a susținut o declarație de presă din sediul central al PSD.

Actualizare 20:15. Președintele Klaus Iohannis a participat pentru două minute, luni seară, la prima ședință informală a noului Guvern. Șeful statului a fost așteptat de Ludovic Orban pe treptele de la Palatul Victoria.

„Domnule președinte mulțumim că ne-ați însoțit la această primă reuniune informală a Guvernului. Vă invit să ne adresați câteva cuvinte și oricând considerați că există temeiuri serioase să participați la ședințele de Guvern vă așteptăm cu drag. De altfel, oricum o să vă invităm și la următoarea ședință de Guvern”, a declarat Ludovic Orban.

La rândul său, Klaus Iohannis a transmis noului premier și miniștrilor că deși vor avea un mandat scurt, acesta va fi „unul puternic și de succes”.

„Mulțumesc domnule prim-ministru. În primul rând, mulțumesc pentru invitația de a vă însoți la prima întrunire informală. Profit de ocazie să vă felicit domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, să vă urez mult succes, chiar dacă mandatul este previzibil unul scurt, eu sunt convins că va fi unul puternic și de succes. În acest sens vă doresc numai bine tuturor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Este pentru a treia oară când președintele participă la o ședință de guvern, fie ea și informală, însă astăzi are loc într-un alt context. Șeful statului a participat pentru prima oară la ședința Guvernului Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, când exista temerea privind emiterea unei ordonanțe pentru amnistie și grațiere. Următoarea ședință a avut loc în 20 decembrie 2018, la o ședință a Guvernului Dăncilă, iar temerile erau aceleași: adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

Imediat după ce a depus votul de învestitură la Palatul Cotroceni la Palatul Victoria a avut loc o ședință informală, la care participă și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a fost așteptat pe scări de premierul Orban și mai mulți membri ai Cabinetului.

Actualizare 19:00. Membrii Guvernului condus de Ludovic Orban au depus, luni, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţii, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Lista miniștrilor din Guvernul Ludovic Orban
Președintele Iohannis a semnat luni decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:

prim-ministru – Ludovic Orban
viceprim-ministru – Raluca Turcan
ministrul Finanţelor Publice – Vasile-Florin Cîţu
ministrul Afacerilor Interne – Marcel Ion Vela
ministrul Afacerilor Externe – Bogdan-Lucian Aurescu
ministrul Justiţiei – Marian Cătălin Predoiu
ministrul Apărării Naţionale – Ionel Nicolae Ciucă
ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil-Daniel Popescu
ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Nicolae Bode
ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Nechita-Adrian Oros
ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Costel Alexe
ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan
ministrul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş
ministrul Sănătăţii – Victor Sebastian Costache
ministrul Educaţiei şi Cercetării – Cristina Monica Anisie
ministrul Culturii – Bogdan Gheorghiu
ministrul Tineretului şi Sportului – Marian Ionuţ Stroe
ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Victoria Violeta Alexandru
„Imediat după depunerea jurământului vom avea o ședință informală la Palatul Victoria”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, după votul de învestitură din Parlament.

Liberalii se organizaseră încă de dimineață pentru a se muta la Palatul Victoria în această seară. Planul este să înceapă imediat să lucreze la proiectul de restructurare a Guvernului – comasarea ministerelor, să stabilească câți din structurile pesediste vor pleca, cine rămâne – pentru că mâine, la prima ședință oficială de Guvern va fi adoptată OUG pentru noua structură a Executivului.

A doua OUG pe care o va adopta guvernul PNL va fi cea privind rectificarea bugetară de toamnă.