Procedura de numire a procurorilor-șefi din fruntea Parchetelor reprezintă o prioritate pentru noul guvern liberal condus de Ludovic Orban, iar noul ministru al justiției, Cătălin Predoiu va prezenta după preluarea mandatului procedura și calendarul după care se va desfășura selecția.

„Cu siguranță va fi o procedură transparentă, în care orice magistrat care are un background profesional și care are legitimitate să candideze va putea să candideze, să fie evaluat în mod obiectiv, transparent și în ochii opiniei publice, astfel încât propunerea care va fi formulată să fie candidatul cel mai bun”, a afirmat premierul Ludovic Orban, după învestirea guvernului său.

De mai multe luni, principalele Parchete din România sunt conduse de interimari. DNA nu mai are șef de la plecarea Laurei Codruța Kovesi, șeful DIICOT și-a dat demisia, după cazul Caracal, la solicitarea președintelui, iar la Ministerul Public este nevoie de un procuror general, după pensionarea lui Augustin Lazăr. Nici la controversata Secție Specială pentru magistrați nu se reușește de mai mult timp numirea Adinei Florea ca procuror-șef.