Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţă şi urmează să adopte ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile pentru bugetul pe 2021.

Guvernul Cîțu ședință importantă înainte de Anul Nou 2020. Premierul Florin Cîţu a declarat luni că ordonanţa privind măsurile pentru bugetul din 2021 va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, printre aceste măsuri menţionând ajutoare de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanţă, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea măsurilor active până în 30 iunie 2021.

„Va fi o ordonanţă care va fi pusă în transparenţă şi va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri. Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021. (…). Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîţu, la Palatul Victoria.

El a adăugat că va fi aprobată şi promovată schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa, „o măsură care este foarte mult aşteptată”, schemă care are un buget de 500 de milioane de euro.

„Continuă şi în 2021 voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru stimularea turismului românesc. Pentru HoReCa, pe de o parte avem acest sistem de ajutoare de stat, continuă sistemul de vouchere şi vă pot spune că până în martie cei din acest sector vor fi scutiţi de la plata impozitului specific”, a afirmat premierul.

OUG care îngheaţă veniturile bugetarilor, publicată peste noapte de Ministerul Finanţelor

Şedinţă de Guvern. Pe ordinea de zi de miercuri se află, de asemenea, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, dar şi un proiect de hotărâre cu privire la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

Guvernul urmează să mai decidă, de asemenea, pe tema eliberărilor şi numirilor unor prefecţi şi subprefecţi şi să dezbată memorandumul cu tema: Transmiterea Raportului naţional periodic privind implementarea Convenţiei internaţionale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

Profesorii ieşeni ameninţă că vor da Guvernul în judecată dacă salariile din educaţie nu vor fi majorate

Sindicaliştii ieşeni din învăţământ ameninţă că dau Guvernul în judecată dacă salariile profesorilor nu vor fi majorate anul viitor.
Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi susţine, într-un comunicat de presă, că Parlamentul este instituţia care elaborează legi, dar că, „din păcate, în ultimii 10 ani, constatăm o imixtiune flagrantă în ceea ce priveşte prerogativele constituţionale”.

Potrivit USLIP Iaşi, personalul din Educaţie „a fost tot timpul sacrificat când a fost vorba de nişte majorări oricum insignifiante prin raportare la celelalte categorii bugetare”.

Sindicaliştii din învăţământ cer respectarea legilor în vigoare şi ameninţă că vor da Guvernul în judecată.

„Observăm că deşi au fost dificultăţi economice în 2020, singurii pentru care s-a decis prorogarea unor prevederi legale au fost salariaţii din învăţământ. Prin urmare, solicităm actualului Executiv să respecte legile în vigoare şi să evite un conflict juridic cu reprezentanţii salariaţilor din educaţie, ce poate avea costuri financiare mai mari pentru bugetul ţării”, mai afirmă reprezentanţii USLIP Iaşi.


Sindicatele ieşene din educaţie amintesc că, în 13 ianuarie 2021, Curtea Constituţională va da un verdict în ceea ce priveşte majorarea salariilor din învăţământ începând cu 1 septembrie 2020.