Featured, International

Guvernul german cumpără pachetul de acțiuni CureVac, adică firma ce incearcă să fac vaccin anti-coronavirus doar pentru administratia Trump

Germania achiziționează 23% din acțiunile companiei de biotehnologie CureVac în schimbul a 300 de milioane de euro, a declarat ministrul Economiei.

CureVac dezvoltă un vaccin contra coronavirusului bazat pe tehnologia ARN de mesagerie. În mai, compania a anunțat „rezultate preclinice pozitive” care sugerează că candidatul său este capabil să creeze răspunsuri puternice la anticorpi.

Cu toate acestea, compania nu a intrat încă în studiile clinice umane, despre care a spus că va lansa în iunie. Alți dezvoltatori de vaccinuri europeni, precum compania germană de biotehnologie BioNTech, au început studiile clinice la sfârșitul lunii aprilie.

Declarație comună pentru investița de 300 de milioane EUR
Ministrul federal al Germaniei pentru Afaceri Economice și Energie, Peter Altmaier, și Dietmar Hopp, co-fondator al grupului de software SAP SE și al companiei de investiții Dievini Hopp BioTech Holding GmbH & Co. KG, au anunțat în comun că guvernul va investi 300 de milioane EUR (337 USD milioane) în CureVac, conform site-ului companiei.

„Fondurile din majorarea de capital vor fi utilizate de CureVac pentru dezvoltarea ulterioară a conductei proprii și a tehnologiei platformei ARNm și pentru extinderea activităților de afaceri ale companiei”, au spus aceștia.

Berlinul va achiziționa pachetul prin intermediul băncii sale KfW.

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat că guvernul „a decis să investească în această companie promițătoare, deoarece se așteaptă ca aceasta să accelereze programele de dezvoltare”. Dar se opri să spună dacă Berlinul credea că CureVac este aproape să dezvolte un vaccin contra coronavirusului.

Un raport din ziarul german Welt am Sonntag, care susținea că administrația președintelui Donald Trump încerca să asigure vaccinul CureVac exclusiv
La mijlocul lunii martie, a izbucnit o furtună politică în urma unui raport din ziarul german Welt am Sonntag, care susținea că administrația președintelui Donald Trump încerca să asigure vaccinul CureVac exclusiv pentru S.U.A., printr-o donație financiară mare. Oficialii germani au declarat că, la momentul în care guvernul a purtat discuții cu CureVac pentru a alimenta orice mișcare din SUA, relatează Wall Street Journal.

Cu toate acestea, compania a negat în acea vreme că SUA au făcut nicio acțiune, în timp ce atunci, ambasadorul Germaniei, Richard Grenell, a declarat că raportul ziarului german a fost incorect, a raportat Reuters. Mutarea CureVac în SUA ar fi pus compania în afara jurisdicției Germaniei.

În declarație, Altmaier a declarat că guvernul investește în CureVac pentru a ajuta la accelerarea programelor de dezvoltare și a obține mai multă independență atunci când vine vorba de vaccinuri, lucru pe care multe țări l-au urmărit ca focarul unui nou coronavirus dezvoltat într-o pandemie globală.

CureVac a fost, de asemenea, prima companie care a fost selectată de UE. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a evidențiat activitatea în martie și a spus că un împrumut este pe cale să fie realizat. În aprilie, Banca Europeană de Investiții a aprobat o investiție de capital de 75 de milioane EUR în companie.