Guvernul francez
International

Guvernul francez, panicat de amploarea valului 5 al COVID

Guvernul francez speriat de al cincilea val de infecţii cu coronavirus în Franţa se traduce prin cifre enorme, a spus duminică purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal. Articolul „Al cincilea val începe cu viteza fulgerului”, anunţă Guvernul francez. Numărul infecţiilor aproape s-a dublat într-o săptămână. 

Numărul de noi cazuri de coronavirus este aproape dublu în Franţa, faţă de săptămâna trecută. Media de noi cazuri pe şapte zile a ajuns la 17.153, sâmbătă, faţă de 9.458, în urmă cu o săptămână, potrivit autorităţilor sanitare, ceea ce reprezintă o creştere de 81%. „Al cincilea val începe cu viteza fulgerului”, a spus purtătorul de cuvânt guvernamental, citat de NDTV.

Guvernul francez speriat de creşterea înregistrată în ultimele şapte zile este de trei ori mai mare decât creşterea medie a numărului de cazuri înregistrată în trei săptămâni anterioare, indicând o accelerare exponenţială a infecţiilor.

Deocamdată, creşterea numărului contaminărilor nu a dus la un influx de pacienţi în spitale, autorităţile franceze atribuind numărul limitat de pacienţi la terapie intensivă ratei mari de vaccinare, serurile dovedindu-se eficiente în oprirea dezvoltării unor forme grave de boală.

Sâmbătă, spitalele au raportat că îngrijesc 7.974 de pacienţi cu Covid-19, dintre care 1.333 se află la terapie intensivă.

În urmă cu o lună cifrele erau de 6.500, respectiv 1.000. „Există o creştere puternică a infecţiilor, dar ştim şi că în Franţa avem o mare acoperire de vaccinare. Pare că suntem înaintea vecinilor noştri în ceea ce priveşte dozele suplimentare”, a mai spus Gabriel Attal.

Faptul că Franţa a introdus certificatele de sănătate înaintea altor ţări, în vară, a ajutat de asemenea la gestionarea răspândirii Covid-19, a adăugat el.

Certificatul de sănătate, cerut în localuri şi spaţii culturale, certifică faptul că o persoană este complet vaccinată, că s-a vindecat recent de boală sau că a fost testată cu rezultat negativ. Guvernul continuă să îşi apere alegerea de a pune „povara restricţiilor pe umerii celor nevaccinaţi decât pe ai oamenilor vaccinaţi”, a completat Attal.