lege privind infrastructura de telecomunicații 5G
Actualitate, IT&C

Guvernul dezbate, astazi, lege privind infrastructura de telecomunicații 5G

Controversatul proiect de lege privind infrastructura de telecomunicații 5G ar trebui să fie discutat în ședința de Guvern de astăzi. Proiectul se afla pe agenda executivului încă de miercuri, dar discuțiile au fost amânate ca urmare a blocajului politic izbucnit odată cu demiterea miniostrului Sănătăţii.

Conform mai multor analize publicate în 2020, în situația în care noua legislație va conduce la excluderea furnizorilor chinezi de echipamente telecom, operatorii și consumatoriii români e posibil sa sufere pierderi economice de 9,35 miliarde de euro, iar rețelele operatorilor de telefonie mobilă vor fi posibil sa fie instalate in timp de cel puțin doi-trei ani de zile.

Față de varianta prezentată public anul trecut, acest nou draft a suferit modificări minore, care nu răspund îngrijorărilor semnalate de industrie și specialiști în 2020. Experții au semnalat de asemenea că într-un astfel de scenariu calitatea rețelelor va fi afectată, ceea ce va avea un puternic impact negativ inclusiv asupra regimului de telemuncă utilizat intensiv de mulți români în contextul pandemiei de COVID-19.

După adoptarea de Guvern, proiectul de lege va intra în dezbaterea Parlamentului.

De la publicarea proiectului în august 2020, autoritățile au primit numeroase solicitări de îmbunătățire a acestuia de la jucători din industria telecom și de la mai multe asociații, însă aceste propuneri nu au fost luate în considerare.

Intrarea în vigoare a legii în actuala formă va duce la implicații majore asupra economiei românești. Va fi, în primul rînd, un semnal negativ pentru investitorii străini, în special privaţi, care își vor vedea amenințate viitorul business-urilor şi potenţialul investiţiilor și se vor întreba cum îşi pot proteja investiţiile existente.

Pe de altă parte, eliminarea unui competitor important din piață va avea impact negativ asupra mediului concurențial, putând duce la scăderea calității serviciilor de comunicare la distanță pe care se bazează acum toți care lucrează și învață de acasă.

Lege privind infrastructura de telecomunicații 5G putea costa România 9,3 miliarde de euro
De la declanșarea pandemiei, telecomunicațiile au făcut față cu brio creșterii traficului din rețele, însă o eventuală interferență în domeniul selecției furnizorilor de echipamente de către operatorii telecom poate determina o scădere a calității serviciilor și o creștere a tarifelor.

În prezent, industria IT&C estimează că acest proiect va aduce pierderi de 9,3 miliarde de euro României, cauzate de posibila înlocuire a echipamentelor Huawei din rețelele de telecomunicații, dar și de întârzierea creșterii economice și a digitalizării din cauza interzicerii echipamentelor uneia dintre cele mai avansate companii IT&C din lume, lider în domeniul 5G. De notat şi faptul că proiectul de lege nu este aliniat practicilor recomandate de UE, cu privire la fundamentarea legislației din acest domeniu pe criterii și verificări tehnice, indiferent de țara de origine a furnizorului, și nu pe criterii politice, generate de războiul comercial SUA-China.

Companiile din industrie susțin că acest proiet de lege are nevoie de modificări și că aplicarea lui în forma existentă ar periclita dezvoltarea pe termen lung a economiei și încrederea investitorilor.


blank