Actualitate, Featured

Guvernul de la Palatul Victoria sau de la Cotroceni?

Guvernul de la Palatul Victoria sau de la Cotroceni? dintre noi poate îşi mai amintesc că, exact acum 10 ani, Klaus Iohannis a fost propus pentru funcţia de prim-ministru din partea PNL, PSD, PC şi UDMR. Visul a durat doar o zi, căci PDL-ul lui Traian Băsescu (cu aceiaşi Turcan, Stolojan, Blaga) nu l-a vrut şi l-a nominalizat pe Lucian Croitoru. Ca să-i oblojească umilinţa, Crin Antonescu i-a promis atunci lui Klaus Iohannis că, dacă va ajunge preşedintele României, îl va numi prim-ministru pe Klaus Iohannis! Crin Antonescu n-a mai ajuns preşedinte şi, pe cale de consecinţă, nici Klaus Iohannis n-a mai ajuns prim-ministru.

Guvernul de la Palatul Victoria sau de la Cotroceni? Soarta, însă, peste încă cinci ani, n-a mai fost crudă cu Iohannis şi i-a oferit în compensaţie funcţia supremă în 2014, cînd a ajuns preşedintele României! Dar vechiul vis tot n-a fost uitat, s-a ghemuit acolo, în adîncul fiinţei sale, şi, după ce a fost nevoit să numească un şir întreg de pesedişti la Palatul Victoria, iată că a ţîşnit iarăşi la suprafaţă, cu şi mai mare învîrtoşire. După antrenamentul cu Dacian Cioloş, Klaus Iohannis are acum, în sfîrşit, „GuWernerul Meu”!

A fost, desigur, la prima şedinţă a Guvernului Orban, dar, aşa cum se vede şi în fotografia de mai jos, părea stingherit de faptul că era doar invitat în casa altuia:

blank
Drept urmare, Klaus Iohannis a decis să facă altfel, aşa încît, la numai o lună de la instalarea Guvernului Orban, deja constatăm că atît Ludovic Orban, cît şi mulţi dintre miniştrii săi deja au fost chemaţi la Cotroceni pentru a primi lumină! Fotografiile arată o altă faţă a lui Iohannis, una mai luminoasă, mai fermă, iradiind sentimentul stăpînului care-şi primeşte valetul:

Despre raportul preşedintelui cu Guvernul, Constituţia României are două articole:

– art. 86: „Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită”.

– art. 87: „(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Aşadar, doar atunci cînd sînt chestiuni urgente şi de importanţă deosebită, preşedintele consultă Guvernul şi, pentru probleme ce ţin de politica externă sau de apărarea ţării, poate participa la şedinţele de Guvern. Legiuitorul a prevăzut aceste lucruri, gîndindu-se că, în timpul mandatului unui preşedinte, pot apărea situaţii neprevăzute, grave sau deosebit de importante (război, criză economică, tensiuni sociale majore etc), în care comunicarea trebuie să fie rapidă, astfel încît deciziile să fie eficiente.

Din fericire, România nu este în faţa unor astfel de situaţii grave, aşa încît nu se justifică aceste chemări dese ale primului-ministru sau ale altor miniştri la Cotroceni. Vedem că aproape în fiecare zi lucrătoare, cînd Iohannis nu este la Sibiu sau în vreo vizită externă, Palatul Victoria se mută la Palatul Cotroceni!

Ce să-i spună mereu Cîţu? Că a mai găsit o gaură neagră, că a mai semnat un document, că secretara nu i-a adus cafeaua la timp? Mai ales că, aproape de fiecare dată, Cîţu vine însoţit de Ludovic Orban, ca un elev indisciplinat, căruia dirigintele i-a spus să vină cu părinţii la şcoală!

De ce să vrea Klaus Iohannis să cheme aşa de des la ordine Guvernul la Palatul Cotroceni? În fond, Preşedintele ar trebui să evite astfel întîlniri frecvente, aşa încît, în cazul unui eşec la guvernare, să nu fie făcut răspunzător de greşelile miniştrilor. Să fi fost atît de invidios pe Liviu Dragnea, care poza mereu ca vătaf al Guvernului, iar acum să vrea să-i arate cum se face treaba asta? Să fie reminiscenţa supărării sale că Băsescu nu l-a numit Prim-ministru în 2009 şi acum să-i facă în „sic”?

Mai degrabă, eu cred că domnul Klaus Iohannis vrea să arate că, în sfîrşit!, a ajuns jupîn! Şi încă unul absolut. Mi-e teamă că această schimbare radicală a modului de lucru al Preşedintelui va avea şi alte consecinţe, care, în primul mandat, abia mijeau, dar pe care le-a gîndit îndelung, visînd la acel „Guvern al Meu”! Un aer uşor dictatorial a afişat mereu în bătălia sa politică cu PSD şi ALDE, dar acum se pare că lucrurile se vor radicaliza, simţindu-se un adevărat stăpîn al inelelor.

Noi credem că este o strategie greşită şi, dacă ne este permis, am vrea să şi justificăm această opinie. În acest al doilea mandat, Klaus Iohannis ar trebui să îmbrace cu adevărat haina constituţională şi să lase politicienii să-şi vadă de treaba lor. Preşedintele are destule sarcini pentru reprezentarea ţării şi pentru stabilirea marilor proiecte de ţară. La aceste lucruri ar trebui să se gîndească, întrucît ele ar trebui să-i fie de ajuns.

Altfel, implicarea orgolioasă în viaţa partidelor, fie şi în cea a „Partidului Meu”, îl poate face să se trezească în cine ştie ce aventură. Aşa cum s-a întîmplat atunci cînd un reporter l-a întrebat: „ce părere aveţi despre traseiştii de la PMP, ALDE sau PSD care au trecut la PNL”? A scăldat-o, spunînd că tot traseişti rămîn, că e responsabilitatea celor care au venit şi a celor care i-au primit… Mă rog, ceva de genul „nu e treaba mea”, deşi chiar dumnealui a garantat că va face totul pentru ca Guvernul PNL să aibă o majoritate în Parlament, chiar dacă nu au decît un procent de 20%. Iată, deci, ce se poate întîmpla dacă îşi abandonează pelerina de Preşedinte pentru hlamida de şef de partid!

La fel se va întîmpla dacă Guvernul va face vreo gafă, dacă un ministru se va aventura în cine ştie ce situaţie ciudată, va veni un reporter şi-l va întreba: „de ce aia, de ce ailaltă?” şi nu va putea, de fiecare dată, să spună „nu e treaba mea”.

Pînă la urmă, dacă oamenii au ceva de comunicat, de-aia s-au inventat telefoanele sau videoconferinţele, ca ei să poată comunica rapid, fără să fie necesar să se deplaseze cu coloanele oficiale de la un palat la altul! Acum, cînd se vorbeşte de lipsa banilor la buget, o strîngere a curelei cu astfel de deplasări n-ar strica.

De aceea, a transforma „Guvernul României” în „GuWernerul Meu” sau a muta Palatul Victoria la Palatul Cotroceni este o imensă greşeală. Nu-i aduce nici un avantaj, căci al treilea mandat nu mai este posibil, în schimb îi poate strica „feng shui”-ul celui de-al doilea!

blank