Mai multe autorități, ministere și grădinițe de stat au rămas fără fonduri pentru salarii, iar unele dintre acestea și-au trimis chiar și angajații acasă câte o săptămână sau îi forțează să semneze că lucrează fără plată, potrivit informațiilor obținute de către ziarul Libertatea.

Informațiile vin în contextul în care economia nu crește în ritmul imaginat de către Guvernul Dăncilă la redactarea bugetului pe acest an.

Datele economice primite pun o presiune și mai mare asupra Guvernului, acesta trebuind să facă o rectificare bugetară în această lună pentru a putea acoperi cheltuielile.

Reamintim,Comisia Europeana a revizuit joi in scadere cresterea economica a Romăniei. Noua prognoză este pentru o creștere de 3,6%, față de 4,1% estimat anterior.

Mai mult, în vara acestui an, Executivul de la Bruxelles a revizuit încă o dată în scădere performanța economică a României, de la 4,5% la 4,1%.

Ca atare, Comisia Europeană estimează că România va depăși deficitul bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), stipulat de tratatele europene.

Bruxelles-ul estimează un deficit de 3,3% din PIB, ceea ce înseamnă că România trebuie să se împrumute mai mult pentru a acoperi cheltuielile.

Deficit dublu față de primele 9 luni din 2017

Tara noastra a incheat primele naua luni ale anului cu un dificit de 16,8 de lei la bugetul general consolidat, echivalentul a 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Spre comparație, în același interval din 2017 „gaura’ de la buget era de 6,7 miliarde de lei, adică 0,49% din PIB.