Deputatul PNL Bogdan Huțuc a acuzat luni PSD că prin OUG 114 a vrut să crească taxele și impozitele locale la nivel maxim, cu încălcarea Constituției, fără a-și asuma acest lucru. El susține că se încalcă, astfel, principiul autonomiei locale.

“Hoție tipic pesedistă: OUG 114 crește taxele și impozitele locale cu încălcarea Constituției. Guvernul încălcă mai multe principii constituționale deoarece OUG 114 obligă autoritățile locale să crească taxele și impozitele locale la maximul acceptat de lege, ignorând principiul autonomiei locale”, a transmis deputatul liberal Bogdan Huțucă, conform unui comunicat de preasă remis MEDIAFAX.

El a amintit că potrivit Codului fiscal autoritățile locale pot stabili nivelul unor impozite locale.

”De exemplu în cazul clădirilor pot fi între 0.08% și 0.2% din valoarea impozabilă. Ordonanța pesedistă îi obligă acum pe toți să se ducă la 0.2 chiar dacă impozitele pe care le votaseră erau mult mai mici. Astfel, românii ar putea plăti mai mult de dublu față de cât plăteau. Conform legii, fiecare autoritate locală are posibilitatea de a indexa impozitele și taxele locale cu indicele de inflație. Majoritatea orașelor și comunelor din țară nu fac acest lucru pentru a proteja cetățenii, cu atât mai mult cu cât nu exista nicio repercusiune. OUG 114 a schimbat însă acest lucru și stabilește că dacă consiliile locale nu cresc taxele și impozitele locale cu indicele inflației, atunci pentru acestea se aplică nivelurile maximale din lege”, mai susține liberalul.

În opinia lui Huțuc, OUG 114 a crescut taxele și impozitele românilor fără a da dreptul consiliilor locale de a le crește pentru a nu se aplica nivelurile maximale.

“Pesediștii au apelat la o golănie, căci au venit cu OUG 114 pe 29 decembrie, iar până la sfârșitul anului nu mai era nicio singură zi lucrătoare. Ei bine, în OUG 114 se spune că dacă consiliile locale nu cresc taxele și impozitele în maxim trei zile, atunci se aplică nivelurile maximale. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, consiliile locale nu au avut timpul necesar pentru a se întruni și vota înainte de încheierea exercițiului financiar, deoarece termenul era deja expirat. În mod evident, PSD-ALDE a urmărit să le crească taxele și impozitele românilor fără să își asume însă acest lucru”, a conchis liberalul.

Acesta a conchis că prin neacordarea timpului necesar autorităților locale, ordonanța 114 încalcă principiile constituționale.

“În concluzie, OUG 114 încalcă principiile constituționale privind accesibilitatea și previzibilitatea legii deoarece nu oferă autorităților locale timpul legal pentru a-și regla conduita printr-un vot în consiliul local”, spune Huțucă.

PNL a cerut de mai multe ori Guvernului să abroge OUG 114/2018 care introduce măsuri fiscale, inclusiv „taxa pe lăcomie” pentru bănci, precizând că experții europeni atrag atenția că investițiile private ar putea fi reduse.

Liderul liberal a amintit de raportul Comisiei Europene, în cadrul mecanismului din semestrul european, care atrage atenția asupra prevederilor din OUG 114. Orban a reproșat Guvernului că nu a făcut public acest document al CE.

Referitor la acest act normativ al Executivului, Orban, a anunțat că va trimite, săptămâna aceasta, Comisiei Europene un material informativ despre OUG 114/2018 privind unele măsuri fiscale, printre care introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.