Actualitate, Featured

Guvernul are în plan să pună Politia în subordinea primariilor, lucru ce revoltă sindicatele

După modelul evaluării făcute polițistului Robi Doroftei de către primarul Vasile din Las Fierbinți, în același mod se urmărește evaluarea polițiștilor din MAI. Asistăm la cea mai mare palmă dată Poliției Române, unde șefii poliției vor deveni adevărate unelte ale primarului, unde ordinele și directivele politice vor deveni ”lege”. Ușor, dar sigur, Poliția Română se transformă într-o scenă comică din serialul Las Fierbinți, unde polițistul Robi este valetul primarului Vasile. În acest mod hilar, dar în același timp jalnic, se dorește transformarea instituției poliției într-o redută a primariilor.

Printr-o adresă trimisă Ministerului Afacerilor Interne, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice solicită ca șefii posturilor de poliție, sefii polițiilor orășenești și șefii polițiilor municipale să fie evaluați de către primarul unității administrativ-teritoriale,respectiv primarul comunei, al orașului sau al municipiului. După ce încercările de trecere a Poliției Române în subordinea primariilor au fost eșuate, se încearcă o consolidare a monopolului factorului politic asupra poliției, ministrul Carmen Dan fiind cea care vrea să faciliteze, prin rolul pe care îl are, politizarea în ansamblu a instituției.

”Relația dintre șefii polițiilor orășenești sau municipale este văzută ca o problemă cu care se confruntă primarii, așa cum reiese din adresa remisă, fapt pentru care evaluarea activității și conduitei șefului structurii teritoriale de poliție va sta în pixul primarului. Au uitat totuși să menționeze în adresă trimisă faptul ca primarii sunt reprezentanții politicului în teritoriu și au posibilitatea să își desemneze reprezentanți în structurile Autorității Teritoriale de Ordine Publică, unde pot verifica sau solicita rapoarte ale activității politiei în județul respectiv.

Menționăm că evaluarea polițistului este reglementată de art. 26 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului și repectiv Anexa 8 a Ordinului MAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne unde activitatea de evaluare este o obligație de serviciu a șefilor stabiliți în conformitate cu prevederile art. 26^2 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, care poartă întreaga răspundere pentru obiectivitatea realizării acesteia.

Poziția organizației noastre este una fermă și nu vom accepta sub nicio formă imixtiunea factorului politic în evaluarea de serviciu a polițiștilor. primariilor care pot evalua polițiștii locali aflați în subordine, ci nu polițiștii din cadrul Poliției Române, neexistând relație de subordonare.

Viitorul ne aparține!”, e mesajul lui Iconaru Marius, Secretar General al Sindicatului Europol.

blank