Guvernul aprobă joi un proiect
Featured, Politic

Guvernul aprobă joi un proiect de hotărâre care modifică decizia privind prelungirea stării de alertă

Guvernul aprobă joi în şedinţă, de la ora 19.00, un proiect de hotărâre care modifică decizia privind prelungirea stării de alertă emisă pe 16 august. Documentul instituie reguli în perioada campaniei electorale şi în ziua votului la alegerile locale din 27 septembrie, astfel încât să fie redus riscul infectării cu noul coronavirus. Printre măsuri se numără purtarea obligatorie a măştii de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani la evenimentele din campania electorală, indiferent dacă ele se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, cât şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi ori echipele de campanie ale acestora.

„În aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile în care se desfăşoară evenimente/ întruniri în cadrul campaniei electorale, indiferent dacă acestea se desfăşoară într-un spaţiu închis sau în aer liber, precum şi cu ocazia interacţiunii, pe stradă sau în cazul acţiunilor din uşă în uşă, între cetăţeni şi candidaţi/echipele de campanie electorală ale acestora”, potrivit proiectului de hotărâre afişat pe site-ul Guvernului.

Respectarea aplicării măsurilor este urmărită de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.

„Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2-15”, mai arată sursa citată.

Pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor sau întrunirilor în campania electorală este instituiă obligaţia organizatorilor acestora de a asigura, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne, cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, respectarea următoarelor măsuri:

„a) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;

b) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţii la evenimente/întruniri, inclusiv cele desfăşurate pe stradă sau din uşă în uşă;

c) afişarea regulilor de acces şi de protecţie individuală în locuri vizibile în spaţiile în care se desfăşoară evenimentele/întrunirile;

d) limitarea numărului participanţilor la maximum 20, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis şi a duratei acestora la maximum 2 ore;

e) limitarea numărului participanţilor la maximum 50, delimitarea prin semne vizibile a perimetrului şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, în cazul evenimentelor/întrunirilor desfăşurate în aer liber;

f) limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, în cazul acţiunilor desfăşurate pe stradă;

g) limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2, în cazul acţiunilor din uşă în uşă;

h) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2”, mai prevede proiectul de hotărâre.

Înaintea reuniunii de la Palatul Victoria va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă unde vor fi stabilite măsurile şi regulile de protecţie în vederea reluării activităţii în anumite spaţii închise – teatre, cinematografe şi redeschiderea restaurantelor, de la 1 septembrie, a precizat premierul Ludovic Orban.

„Se va termina sezonul estival şi va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, spre exemplu, să poată servi masa pe terasă. Riscăm să afectăm suplimentar hotelurile în cazul în care nu oferim condiţii de servire a mesei. De asemenea, analizăm şi posibilitatea reluării vieţii culturale în spaţii închise”, a explicat şeful Executivului.

Premierul a mai spus că există o propunere ca acestea să nu fie deschise peste tot şi anume în zonele unde există un anumit număr de cazuri de COVID-19.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Guvernului figurează şi proiectului de ordonanţă de urgenţă privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2

De asemenea, un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vizează aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. Alt proiect de OUG aprobă Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19.

Un proiect de hotărâre înscris pe agenda şedinţei de joi prevede aprobarea procedurii de decontare a sumelor acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.132 / 2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

Guvernul aprobă joi și are în discuţie şi un proiect de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, 2020.

Va fi făcută şi o informare în reuniunea de joi privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor locale din 27 septembriei acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2020.

Guvernul aprobă joi acordarea de stimulente financiare în valoare de 3.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020”, arată documentul.

Va fi făcută şi o informare în reuniunea de joi privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor locale din 27 septembrie.


blank