Alocațiile copiilor
Featured, Social

Guvernul amână majorarea alocațiile copiilor pentru ianuarie 2022

Alocațiile copiilor nu vor mai fi majorate din luna iulie, aşa cum era vehiculat iniţial după votul de marţi asupra legii prin care ar fi urmat să fie realizată creşterea.

Guvernul amână majorarea alocațiile copiilor pentru ianuarie 2022

În 2021, alocațiile copii nu vor mai creşte. Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins marţi amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor începând din luna iulie.

La votul de azi, au fost opt voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Astfel, a fost respinsă majorarea alocaţiilor cu 20% de la 1 iulie, conform Antena3.

În aceste condiţii, alocaţiile pentru copii ar putea fi majorate, cel mai probabil, din ianuarie 2022.

Alocaţiile pentru copii nu mai cresc din luna iulie. Cum a fost amânată majorarea

În septembrie 2020, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă 123/2020 ce prevede dublarea alocaţiilor, majorarea urmând să fie realizată în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022, și iulie 2022, notează sursa citată.

După mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.

UDMR vrea ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de veniturile familiilor
Vicepremierul Kelemen Hunor, care este preşedintele UDMR, a propus în cadrul şedinţei coaliţiei ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de veniturile familiilor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit.

Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a afirmat, luni, Kelemen Hunor.

Vicepremierul Dan Barna a precizat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

Pe 9 iunie, Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul va da ordonanţă de urgenţă pentru amânarea creşterii alocaţiilor pentru copii. Astfel, viitoarea creştere a alocaţiilor va avea loc la 1 ianuarie 2022.

„La Senat, amendamentul care prevede creșterea alocațiilor de la 1 ianuarie 2022 s-a votat, la Camera Deputaților nu știu din ce motiv nu s-a adoptat. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob OUG în sedință de guvern pentru a mă asigura că merge în direcția reducerii deficitului. De ce să ne oprim doar la dublare când ele pot fi triplate. Vom avea un plan predictibil”, a anunţat premierul Florin Cîțu, după şedinţa de Guvern de miercuri.

blank